CHP VE İYİ Parti'de hareketlilik! Game of Thrones başlıyor

Haber 7 yazarı Ferhat Murat, 28 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendirdi. Murat, anket şirketlerinin manipülasoyn yaptığını ifade ederken, muhalefet partilerinde genel başkanların makamlarının sorgulanabileceğini söyledi.

GİRİŞ 31.05.2023 15:24 GÜNCELLEME 31.05.2023 15:24
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

28 Mayıs seçimlerinin sonucunda muhalefet büyük bir hezimet yaşadı. Haber7 muhabiri  Yavuz Selvi'de Ferhat Murat ile seçim sonucunun yankılarını ve önümüzdeki süreci konuştu. Murat, "CHP'de önümüzdeki günlerde ne olur?" sorusuna , "Ekrem İmamoğlu'nun değişim çıkışı ile de beraber ilk meşalede yakılmış oldu." dedi.

"MANİPÜLASYON İLE SEÇMENLERİNİ İNANDIRMAYA ÇALIŞTILAR"

Ferhat Murat ilk olarak anket firmalarının hatalı sonuçlarına değinerek, "İşini iyi yapan, ilk turda ve ikinci turda doğru tahmin eden 5 firmayı ayrı tutarak bu konuşmayı yapıyoruz.  Yanılan firmalar, aslında muhalefete yakın firmalardır. Aslında yanılma ifadesini de kullanmak doğru değil.  Manipülasyonla alakalı bir süreci ortaya koydular. Muhalefet seçmenini kazanacaklarına inandırdılar. Seçmeni inandırmak adına bu strateji ortaya koydular.  Kararsız seçmeni muhalefet lehine yönlendirme amacıyla gerçek olmayan sonuçları paylaştılar.  Son üç-dört ay geriden gelerek baktığımızda %53-55-60'a varan oranlar ile sayın Kılıçdaroğlu'nun kazanacağına yönelik araştırmalar vardı. Bu araştırma şirketlerinin sahipleri 14 Mayıs'ta şu ifadeleri kullandı;, "Muhalefet seçmenini kazanacaklarına inandırdılar." Toplumu ve birçok kesimi suçladılar ama bu konuda asıl etkili olan iki faktör vardı. Birisi bu araştırma şirketleriydi.  Biri de bu araştırma şirketlerinin sonuçlarını yayınlayan muhalefete yakın medya idi.  

"MUHALEFET SEÇMENİNE CİDDİ BİR YIKIM YAŞATTILAR"

Bu ikisi özellikle muhalefet seçmenini sayın Kılıçdaroğlu'nun kazanacağına yönelik yönlendirdiler.  Ve bir beklenti oluşturdular. Sandıktan farklı bir sonuç çıkınca da muhalefet seçmenini farklı bir psikolojik durumla da karşı karşıya bıraktılar. Çok ciddi bir yıkım yaşattılar. Bunun sebebini bir bölüme, bir kesime yüklemeye çalışıyorlar. Ama asıl suçlular tamamen kendileri.  Yanılma payı uluslararası standartlarda %2'dir. %2'nin üstündeki sapmalar kabul edilebilir durum değil.  Bilimsel değildir, istatik ile alakası yoktur. Ama bu firmalar çok net bir şekilde, muhalefet tarafından aldığı fonlarla bu paylaşımları yaptılar.  

Ferhat Murat sözlerinin devamında şunları söyledi:

"MUHALEFET TARAFINDAN BİR BAŞARI SÖZ KONUSU DEĞİL"


Yaşanan seçim sonuçlarını şöyle bir algı ile tekrar vatandaşın önüne sunmaya çalışıyorlar. Türkiye siyasi tarihinde girdiği tüm seçimleri aralıksız kazananmış Erdoğan'ın seçim başarısını itibarsızlaştırmaya çalıştıklarını görüyoruz. %47,8 oyu olan Kılıçdaroğlu'nu kazanmış ancak %52.2 oyu olan sayın Erdoğan'ı kaybetmiş olarak göstermek amacındalar. Geçtiğimiz seçim sonuçlarına baktığımızda  2014'de Erdoğan %51'in üstünde bir oy almıştı.  Orada muhalefet bloğunun toplam oy oranı 48.2'idi. 2018'de yine muhalefet bloğunun oy oranı  47.25'di. Şimdi de Kemal Kılıçdaroğlu'nun toplam oy oranı %47.8'dir. O açıdan baktığımızda bir başarı söz konusu değil.  Kılıçdaroğlu'nun muhalefetin oylarını artırdığına yönelik bir algı ortaya konuluyor. 2014 ve 2018 sonuçlarına baktığımızda bu durumun böyle olmadığını sizlerde rahatlıkla görebiliyorsunuz.  O yüzden Kılıçdaroğlu, CHP'nin oylarını %25'ten %47'ye getirmemiştir.

CHP VE İYİ PARTİ'DE GAME OF THRONES OYUNLARI!

Ayrıca genel başkanlık koltuğunu muhafaza etmek adına bunun bir başarı olduğunu ortaya koyuyorlar. Ancak herkes aynı kanaatte değil. Parti içerisinde ciddi bir şeklide genel başkan sorgulanmaya başlandı.  Özellikle Ekrem İmamoğlu'nun seçim sonrası yayınladığı videoda "değişim"  vurgusu yapıyor olması ve muhalefete yakın iki televizyon kanalının birbirinden farklı olması, gençlik aşısının CHP'ye hakim olması gerektiğini ve Kılıçdaroğlu'nun yaşının çok ileride olduğunu ve gençlerin önünü açması gerektiğini ifade eden yorumlar duyuyoruz.  Zaten medyada böyle bir savaş başlamıştı. Ancak Ekrem İmamoğlu'nun değişim çıkışı ile de beraber ilk meşalede yakılmış oldu.  Ekrem İmamoğlu bu tür açıklamaları bazı maskelerin ardında yapar.  Çok somut ve net bir şekilde tartışmaya mahal vermeyecek şekilde yapmaz.  Ekrem İmamoğlu'nun şöyle bir özelliği var.; Medya görünürlüğü hastalığı.

"İYİ PARTİ'DE GENEL BAŞKAN SORGULANMASI YAPILABİLİR"

Türkiye'deki her olaya ilişkin yorum yapmaya yönelik strateji ortaya koyduğunu görüyoruz.  Bu çıkışı ile de alakalı önümüzdeki günlerde şuna benzer bir açıklama yapacaktır, "Ben muhalefet seçmeninin bozulan motivasyonunu tekrar toplamak, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapılacak seçimlere daha moralli girmek amacıyla, ümidin kaybedilmemesi için bu açıklamayı yaptım" diyerek, sürecin bizim yorumladığımızın tersi bir görüntü ile ortaya koyacaktır.  Asıl amacının Kemal Kılıçdaroğlu'na verdiği bir kanaatimdeyim. 

İYİ Parti'de kurultay hazırlıkları var. Orda da 2018 seçim sonuçlarının altında bir sonuç ile karşı karşıya kalındı.  Parti içerisinde bunun sorumlusunu aranacaktır.  Tabii en baş sorumlu genel başkandır. Genel başkanlık  konusunda tartışmaların yaşanması oldukça muhtemeldir. 

 

 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Fahri44 10 ay önce Şikayet Et
    Bir zamanlarahlaki yozlaşmanın sembolü dallas diye bir dizi vardı bizim muhalafetin siyasi yozlaşması aynen bunun benzeri
    Cevapla
  • Mustafa 10 ay önce Şikayet Et
    Ya bunların yaptıkları bir ictaatda yokki zaten Erdoğan düşmanlığından dağa doğrusu erdoğandan nemalanıyorlar kendine taraftar topluyorlar yere para saçılmış sanki yarışıyorlar kapmaya dürzü senin değilki kısaca ve net meyve veren ağaç taşlanır umarım inşaAllah o attığı taşlar başlarını yarar amin
    Cevapla
  • new Turkish order 10 ay önce Şikayet Et
    Bunlar game of thrones değil ancak game of drones olur, acımaya başladım bunlara.
    Cevapla
  • Sakin 10 ay önce Şikayet Et
    İmamoğlu ve yavaş ekrana çıkıp kazandık niye dediler sizce Bu hayalkırıklığı tam eksiksiz olsun bugünleri hesap ederek yaptılar. Kim anlamaz ki bunu?
    Cevapla
  • Vatandaş Rıza 10 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'de muhalefet malesef dürüst değil. Algı ve manipülasyon peşinde. Halk bu durumu onların tahminlerinden daha net görüyor ve gereğini yapıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı