Erdoğan ne dediyse o! 10 gün önceki öngörüsü tek tek gerçekleşiyor: ‘Devran değişiyor’

Üst üste 17 seçim zaferiyle dünya siyasi tarihine geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimleri öncesinde çizdiği rota aynen ilerliyor. Muhalefetin bütün liderleri ve kurmayları saf dışı kalırken, HDP'li Demirtaş da beyaz bayrak çekti.

Erdoğan ne dediyse o! 10 gün önceki öngörüsü tek tek gerçekleşiyor: ‘Devran değişiyor’
Erdoğan ne dediyse o! 10 gün önceki öngörüsü tek tek gerçekleşiyor: ‘Devran değişiyor’
GİRİŞ 31.05.2023 18:14 GÜNCELLEME 31.05.2023 18:15
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Başkan Erdoğan liderliğindeki Cumhur İttifakı bileşenlerinin hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili genel seçimlerindeki tarihi başarısı Türk siyasetindeki bütün dengeleri değiştirdi. İktidar hayaliyle bir araya gelen 6’lı koalisyon partilerinin bütün liderlerinin TBMM dışında kalmasının yanı sıra "bakanlık" umuduyla aday olmayan parti kurmayları ve HDP'nin militan kadrosu topluca Meclis'ten silindi. Son çekilme ise Demirtaş'tan geldi...

MUHALEFETTE DEVRAN DEĞİŞİYOR

Siyasette yaşanan dalgalanma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 gün önceki “devran değişecek” söylemini haklı çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, miting meydanlarında sıklıkla tekrarladığı öngörüsünü 22 Mayıs 2023’te TRT ortak yayınında şöyle dile getirmişti:

“Şu anda genel başkan veya lider olarak ortada olanlar 28 Mayıs'tan sonra acaba ortada olacaklar mı? Onların herhangi bir inisiyatifi olacak mı? 28 Mayıs'ta Cumhur İttifakı olarak, Erdoğan olarak eğer inşallah bu sandıklardan çıkmamız halinde devran tamamen değişiyor. Bunların hemen hemen tamamı siyasi mevta olacak. Onların artık kendi milletvekilleri üzerinde ne kadar inisiyatifi olabilir bilemem. Devran değişecek. Yeni bir aritmetik ortaya çıkıyor. “

MİLLET HEPSİNE ‘BAY BAY’ DEDİ

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleriyle birlikte; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak kaybetti. İyi Parti lideri Meral Akşener, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Deva Partisi lideri Ali Babacan, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, “cumhurbaşkanı yardımcısı” olma planı gereği milletvekili adayı olmadı ve yeni dönemde parlamentodan uzak kaldı. Hiçbirinin Meclis'te milletvekillerini yönetme inisiyatifi kalmadı.

CHP ve İyi Parti kongre sürecine girdi. Genel başkanların koltuğunu koruyup koruyamayacağı meçhul.

DEMİRTAŞ HAVLU ATTI

Edirne Cezaevi'ndeki terör tutuklusu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş  hapishaneden çıkma umudunu bağladığı seçimlerden hüsranla ayrılınca siyaseti bıraktığını duyurdu. Demirtaş, “Halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için özür diliyor, altif politkayı bu aşamada bırakıyorum.” açıklamasında bulundu.

Demirtaş havlu attı! Bıraktığını resmen açıkladıDemirtaş havlu attı! Bıraktığını resmen açıkladı

CHP ve İyi Parti’nin ağır topları da “bakan olmak için” milletvekili adayı olmamışlardı. Şimdi hepsi TBMM dışına itilmiş oldu. HDP’nin azılı ‘Kandil’ milletvekilleri de 3 dönem kuralı gerekçesiyle parlamentoya giremedi.

Başkan Erdoğan’ın dediği gibi, muhalefetin önde gelen bütün isimleri siyasi mevta oldu.

İşte muhalefetin yeni dönemde TBMM'de olmayacak kurmay kadrosundan bazıları:

KÖKTEN CHP’LİLER KAPI DIŞINDA

“Kökten CHP’li” olarak bilinen Akif Hamzaçebi ve adaylık başvurusu yapmayan Gürsel Tekin yeni dönemde listelere giremedi. CHP’de Ankara Milletvekilleri Levent Gök, aday olmayan Haluk Koç, Yıldırım Kaya, Servet Ünsal ve Nihat Yeşil listelerde yer almadı. Mavi Vatan doktrinine karşı çıkan, PKK destekçisi İsveç'in NATO üyeliğine destek veren, Karabağ ve Libya'da aktif rol üstlenen Türkiye'ye ağır ithamlar yönelten İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz yeni dönemde liste dışına itildi. İzmir Miletvekilleri Tacettin Bayır, eski DİSK Başkanı Kani Beko, Özcan Purçu, Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır aday gösterilmedi.

Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak “icrada görev” beklentisiyle aday olmadı. Aydın Özer, Rafet Zeybek aday listelerinde yer bulamadı. Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Yüksel Özkan, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gaziantep Milletvekilleri İrfan Kaplan, Bayram Yılmazkaya, Giresun Milletvekil Necati Tığlı listeye eklenmedi.

Muğla Milletvekillerinin 4’ü de liste dışı kaldı. Adaylık başvurusu yapmayan Tekirdağ Miletvekili Candan Yüceer listede yer almadı.

Kani Beko

CHP’de “eski Milli Görüşçü” olarak barındırılan Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu vekil yapılmadı.

CHP'de bir devrin sonu... Ağır toplar, ünlü isimler, sonradan gelenler kapı dışında!CHP'de bir devrin sonu... Ağır toplar, ünlü isimler, sonradan gelenler kapı dışında!

İYİ PARTİ’NİN AĞIR TOPLARI GİTTİ

İyi Parti’de durum farksız.

İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Maliye Bakanlığı için vekillik başvurusu yapmamıştı. Partide eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu gibi ağır toplar da TBMM’de olmayacak.

İyi Parti Başkanlık Divanı’nda yer alan Ahmet Kamil Erozan, Mehmet Tolga Akalın ve Ayfer Yılmaz da yürütmede görev alabilmek için milletvekili aday listesinde yer almamıştı. Yeniçağ gazetesi sahibi Ahmet Çelik, Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve Abdul Ahat Andican gibi pekçok önemli isim vekil listesinde bulunmamıştı.

Ve hepsi saf dışı kaldı.

Kılıçdaroğlu’na en büyük darbe Kürt seçmenden! Güvendiği dağlara kar yağdıKılıçdaroğlu’na en büyük darbe Kürt seçmenden! Güvendiği dağlara kar yağdı

HDP’NİN AZILILARI DA DIŞARIDA

Partideki 3 dönem kuralı gerekçe gösterilerek HDP’den milletvekili yapılmayan önemli isimler yeni dönemde parlamentoya giremeyecek.

Dokunulmazlık zırhını kaybeden HDP’liler arasında teröristbaşı Öcalan için yürüyüş yapıp, gözaltına alınanlara karşı emniyet güçlerine “Diyarbakır’ı birbirine katarız” sözleriyle tehdit yönelten Hişyar Özsoy, Türkiye’ye “işgalci” diyerek haddini aşan Feleknas Uca, feminist Mor Çatı derneği kurucularından Filiz Kerestecioğlu, Ermeni kökenli Garo Paylan, dindar kisveyle HDP’nin rol modeli olan Hüda Kaya, Diyarbakır vekili İmam Taşçıer gibi isimler de yeni dönemde vekil sıfatıyla parlamentoya giremeyecek.

HDP'de büyük çalkantı! Buldan, Sancar ve Beştaş'a iltimas, 12 vekile çizikHDP'de büyük çalkantı! Buldan, Sancar ve Beştaş'a iltimas, 12 vekile çizik

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 132
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Kemal kacacak, yurt disi yasagi getirin. Sakin kacirmayin- CIA Kasetci ajani Kemal
    Cevapla
  • yahya 10 ay önce Şikayet Et
    derma çatma olunca böyle oluyor.
    Cevapla
  • coşkun 10 ay önce Şikayet Et
    ALLAH var dedikçe siz azdınız heykelcilik oynadınız ALLAHIN RASÜLÜ VEDA HUTBESİNDE DEMEDİMİ putlar ayaklarımın altındadır diye siz hala puttan beslenmeye çalıştınız bence bu ülkenin vergilerinden siz gibilere yemek vermekte sakıncalı inşaallah kurtulmazsınız 40 bin şehidin kanında boğulursunuz
    Cevapla
  • adnan 10 ay önce Şikayet Et
    bunların kaçmadan hesabı sorulmalı
    Cevapla
  • Hasan Tahsin 10 ay önce Şikayet Et
    Ama erdoğan olmucak dediği herşeyde 10 günde oldu. ekonomi rahatlayacak dedi herşeye gizli zam geldi. yetmeyen maaşlar tamamen eridi sırada gelecek zamları bekliyoruz 1-2 hafta içinde. sıkıntı yok ben bunları bilerek olacağını öngörerek oy vermedim. bekliyordum çünki. oy verip ağlayanların haline acıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!