Aritmetik değişti, o sayı aşılabilir! Erdoğan sinyali verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa mesajı verirken sağ ve muhafazakar görüşe yakın partilerin Meclis'te 400 milletvekili sayısını aşması, yeni bir anayasanın inşası için umut veriyor.

Aritmetik değişti, o sayı aşılabilir! Erdoğan sinyali verdi
Aritmetik değişti, o sayı aşılabilir! Erdoğan sinyali verdi
GİRİŞ 04.06.2023 18:19 GÜNCELLEME 05.06.2023 14:02
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

2023 seçimlerinin ardından yüzde 52,18 ile yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen ‘Göreve Başlama Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya liderlerinin katıldığı törende ‘Yeni Anayasa’ mesajı veren Erdoğan, “Demokrasimizi sivil anayasa ile güçlendireceğiz” dedi. Sözlerinin devamında Erdoğan, “Demokrasimizi darbe ürünü mevcut anayasadan kurtararak, özgürlükçü, kuşatıcı bir anayasa ile güçlendireceğiz” diye konuştu.

YENİ OLUŞAN MECLİS’TE ANAYASA YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk seçiminden çıkan tarihi sonuçlar, TBMM’de benzerine zor rastlanılacak bir aritmetik oluşturdu.

Cumhur İttifakı çatısı altında Meclis’e giren 323 milletvekilinin yanı sıra diğer partilerden sağ görüşe yakın tam 82 milletvekili parlamentoya girdi.

Anayasa değişikliği için 400 yeter sayısını yakalayan sağ ve muhafazakar görüşe yakın partilerin toplamda 404 milletvekili sayısına ulaşılması, yakın gelecekte kapsamlı bir reformun kapısını aralayacağına dair işaretler veriyor.

Meclis’teki son dağılıma göre partilerdeki milletvekili dağımı şu şekilde;

MECLİS’TEN YENİ BİR ANAYASA ÇIKARILABİLİR

AK Parti, MHP, YRP, BBP, HÜDA PAR, İyi Parti, DEVA Partisi, GP, SP ve DP; sağ ve muhafazakar seçmene hitap ediyor. Buna karşılık CHP, HDP/YSP, TİP, TÖP ve EMEP; sol ve seküler tabanı temsil ediyor.

Seçim sonrası şekillenen Meclis aritmetiğine göre, sağ ve muhafazakar seçmene hitap eden partilerin bir araya gelmesi halinde toplam vekil sayısı 404’ü buluyor. Bu durumda yeni bir anayasanın kapısının aralanabileceği öngörülüyor.

Ancak CHP ile birlikte hareket eden İYİ Parti bulunduğu konumun aksine yeni bir anayasaya karşı çıkması durumunda toplam vekil sayısı 360’ta kalıyor. Böyle bir sonuçta ise yeni anayasa taslağının referanduma götürme seçeneği bulunuyor.

___________________

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN KAÇ MİLLETVEKİLİ GEREKİYOR?

 Anayasa'nın 175. maddesine göre, Anayasa'nın Meclis'te değiştirilmesi için 400 milletvekili yetiyor. Ancak bu sayı bulunamazsa 360 milletvekili ile referanduma gidilebiliyor.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 63
  • 24 erdoğan 8 ay önce Şikayet Et
    Gelecek saadet ve deva partisini sağ partideki sayıyorsunuz güldürmeyin beni onlar chpdir
    Cevapla
  • Mehmet 8 ay önce Şikayet Et
    Anayasa değişikliği amasız fakatsız 200-300 yıl bize sorun çıkarmayacak şekilde olmalıdır. 30-40 maddelik anayasa bize yeter. İleride türki cumhuriyetleri birleşme ihtimaline binaen hesaplı kitaplı olmalıdır.
    Cevapla
  • Fahri 8 ay önce Şikayet Et
    Emekliye zam ne oldu.
    Cevapla
  • CEMAL 10 ay önce Şikayet Et
    Ben bir saadetçi ya da iyi partilinin en dini ve milli konularda bile olumlu oy verebileceklerini sanmıyorum. Öyle olsa pkk sevicilerle aynı masa başında oturmazlardı. Maalesef durum bu.
    Cevapla
  • Asım KG 10 ay önce Şikayet Et
    ''Değişmez; değişmesi teklif dahi edilemez'' ibaresi olmayan bir anayasa istyoruz. Değişmez olan sadece ve sadece ALLAH'ın Kelamıdır! Bir evvelki neslin bir sonraki nesle fikri ve hayati pranga vurması Milli İradeyi ipotek altına almaktır; kabul edilemez!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'
Kar maskeli hırsızların kuyumcuyu soydukları anlar kamerada!