Ankara'ya 'Vilnius' baskısı! Hakan Fidan gereken cevabı verdi...

NATO'ya girebilmek için adeta Türkiye'nin kapısında yatan İsveçli hükümet yetkililerine Türkiye net tavrını koydu... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan aracılığıyla Stokholm'e "somut adım" çağrısı tekrarlandı.

GİRİŞ 12.06.2023 07:28 GÜNCELLEME 12.06.2023 07:59
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda adımlarını hızlandırıp, Ankara-Stokholm-Washington arasında mekik diplomasisi dokurken, gözler NATO-Türkiye-İsveç toplantısına çevrildi. 3’lü daimî ortak mekanizma toplantısının bugün Washington’da yapılması bekleniyor.

HAKAN FİDAN'DAN İSVEÇ'E 'SOMUT ADIM ATIN' MESAJI!

Ortak Daimi Mekanizma toplantısının, İsveç ile ilgili kararın şekillenmesi açısından büyük önem taşıdığı belirtilirken, göreve gelmesinin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsveç Dışişleri Bakanı İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan "somut adım" çağrısını tekrarladı. 

Fidan'ın muhatapları ise 11-12 Temmuz’da yapılacak Vilnius Zirvesi’nde NATO’nun birlik ve beraberlik gösterisi yapması için İsveç’in katılımı konusunda ısrarcı davrandıkları kaydediliyor.

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ"

Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başlama törenine katılmış ve İsveç’in NATO üyeliği konusunu müzakerelerde bulunmuştu. Erdoğan ile görüşen Stoltenberg, Türkiye’nin güvenlik endişelerini anladıklarını belirterek İsveç’te 1 Ocak’ta değişen anayasa ve 1 Haziran’da devreye giren terörle mücadele yasasına işaret etmişti.

Ankara ise muhataplarına, İsveç’in üyeliği için Madrid’de imzalanan üçlü muhtıradaki maddelerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Anayasa değişikliği ve terörle mücadele yasasını olumlu bulan Ankara, uygulamada neler olacağının izlenmesi gerektiği hususuna vurgu yapıyor.

PKK MENSUBUNU TÜRKİYE'YE TESLİM ETMEYE HAZIRLANIYORLAR

Öte yandan İsveç, terör yasasını uyguladığını göstermek için yüksek mahkemenin onayıyla terör örgütü PKK mensubu birini Türkiye’ye teslim etmeye hazırlanıyor. İsveç’in muhtıra maddelerinde ilerleme kaydedip kaydetmediği hususu bugünkü Türkiye-İsveç-NATO üçlü toplantısında masaya yatırılacak.

Ankara, bu toplantıya NATO’nun da katılmasını muhtıradaki hangi maddelerin yerine getirilip getirilmediğinin net şekilde görülmesi açısından önemli buluyor. Terörle mücadele öngören yasanın yürürlüğe girmesinin yeterli olmadığını belirten Ankara, düzenleme kapsamında hangi adımların atılacağını izleyip kararını ona göre vermek istiyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 87
  • Turgut Reis 10 ay önce Şikayet Et
    Bizim güvenlik endiselerimizi anlıyormuş. Anlarsin tabi yani hepsini biliyorsun çünkü hepsi sizin basinizin altindan çıkıyor. Sonuna kadar hayır. Biliyorum siz barililar için kutsal birşey yok yeryüzünde ama herkes sizin gibi ot degil, Hem Kurani yak kutsallarimiza dokun hemde istedigimi ver , nerde o bolluk. Arrik batılıya arka veren zihniyet artık. Sonuna kadar alacaklarimizdan v
    Cevapla
  • yurt 10 ay önce Şikayet Et
    pes etmek yok öyle hemen arkadaş
    Cevapla
  • Ahmer 11 ay önce Şikayet Et
    İsveç biraz daha oyanirsa daha iyi olur.
    Cevapla
  • Yalnız kul 11 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle isveçe onay verilmemeli bu haliyle törere destek veriyorsa natoya girince daha beterini yapar kefereye güvenilmez
    Cevapla
  • Yese 11 ay önce Şikayet Et
    İsveç lilere zulum yapar haraç toplartaciz yapar kundaklama yaparlar uyşturucuu vs kabusu isveçe sevdikleri pkk töröristleri çektirir dirler. Bakalım deriz bizde son pişmanlık neye yararr. Düşünce özgürlüğü olarak diyorumki. Hakettikleri başlarına gelsin isveçin. İlahi adalet yerini bulsun. Sevdikleri Töröristler sonları olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil İsrail askerleri, bir camiyi havaya uçurdu: Alçaklar o anları keyifle paylaştı
Guardiola gönülleri fethetti! Dünya katil İsrail'e olan tepkisini konuşuyor