Üç parti çatı partinin isminde uzlaştı

TBMM'de çatı parti kurmak için görüşmeler yapan DEVA, Saadet ve Gelecek partilerinin görüşmesinde sona gelindi. İzlenecek yol haritası belirlendi, çatı partinin isminde "demokrasi"nin geçmesi konusunda uzlaşıldı.

GİRİŞ 21.06.2023 11:46 GÜNCELLEME 21.06.2023 11:46
Bu Habere 202 Yorum Yapılmış

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında bir süredir devam eden, Meclis’te grup kurulmasına ilişkin görüşmelerde yeni kurulacak bir parti çatısı altında birleşilmesi formülü öne çıkmaya başladı.

Gazete Duvar'ın haberine göre, üç partiden birinin çatısı altında birleşilerek grup kurulması formülüyse her parti, 'çatı'nın kendisi olmasını arzu ettiği için beklemeye alındı.

Çatı partisi formülünün hayata geçmesi halinde bürokratik, teknik ve siyasi süreçlerin nasıl işletileceğine ilişkin büyük ölçüde anlaşma sağlandı.

Üç partinin yetkili kurullarının onayından geçmesi durumunda ortak grup kurulması, yapısı ve işleyişi şöyle olacak:

  • Üç partinin eşit oranda kurucu üye vermesiyle parti kuruluşu için başvuru yapılacak.
  • Üç partinin genel başkanlarından herhangi biri yeni kurulacak partinin genel başkanı olmayacak.  
  • Yeni partinin genel başkanı, üç genel başkanın iradesine, saygınlığına gölge düşürmeyecek sembolik bir isim olacak.
  • Partinin Meclis grubunda her partiden 7’şer milletvekili yer alacak. Böylelikle grup kurulması için gerekli 20 milletvekili sayısına ulaşılacak.
  • Meclis grup başkanı ve grup başkanvekillikleri eşit olarak paylaşılacak.
  • Grup toplantılarında üç partinin genel başkanları dönüşümlü olarak konuşacak. Meclis İçtüzüğü'ne göre siyasi partilerin grup toplantılarında grup başkanları ya da parti genel başkanları konuşabiliyor. Bu konuşmalar TBMM TV’den de canlı yayınlanıyor. Ancak ilk kez hayata geçecek “çatı parti” formülünde Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi Genel Başkanları konuk olarak grup konuşması yapabilecek. Bu konuşmalar TBMM TV’de yayınlanmayacak.
  • Her parti, yeni kurulacak partiden bağımsız bir şekilde, Meclis’te ve Meclis dışında kendi politik çalışmalarını sürdürecek.

PARTİ İSMİNDE 'DEMOKRASİ' UZLAŞISI

Kurulacak partinin ismi tam olarak netleşmese de isimde “demokrasi” ifadesinin olması gerektiği konusunda bir uzlaşı sağlandı.

Parti kurmayları “Demokrasi Birliği”, “Demokrasi İttifakı” gibi seçeneklerin masada olduğunu söyledi. 

KAYNAK: GAZETE DUVAR
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 202
  • MDP 1 yıl önce Şikayet Et
    Siyai partiler yasasına göre dini terim (müslüman) parti ismi olarak alınamıyorsa "Merkez Demokrat Parti" bence güzel olur.
    Cevapla
  • MDP 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman Demokrat Partisi (MDP). Avrupa'da merkez sağın en güçlü partisinin adına benzer bir ad olabilirdi.
    Cevapla
  • halıl 1 yıl önce Şikayet Et
    akıl varmı acaba sizde..
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Eziklerin ittifakı
    Cevapla
  • Alperen 1 yıl önce Şikayet Et
    Demokratik döküntüler partisi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta Şii milis gruplardan İsrail'e İHA'larla 3 operasyon
Avrupa'da şov yapan Kerem Aktürkoğlu'na dev talip!