Batı'da din, siyasetin zirvesinde! Seçimi kazanan İncil'e koşuyor, laiklik elden gitmiyor

Yunanistan'da seçimi kazanan Miçotakis, İncil'e el basıp yemin etti. Avrupa'da seçimi kazanan siyasi liderlerin dini ritüellerle göreve başlama geleneği devam ederken, hiçbir tören sonrası "Laiklik elden gidiyor" diye yaygara koparılmıyor.

GİRİŞ 27.06.2023 14:02 GÜNCELLEME 27.06.2023 14:02
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Türkiye’ye “laiklik” güzellemeleri yapıp her dini gelişmeyi bu kavram üzerinden baltalamaya kalkışan Batı’da siyasetin en tepesinde Hristiyanlık ritüelleri yer alıyor. Yunanistan’da ikinci defa iktidar şansı elde eden Miçotakis’in papaz huzurunda İncil’e el basıp yemin ederek göreve başladığı törenin benzeri hemen hemen bütün Batılı ülkelerde gerçekleştiriliyor. ABD’de yemin merasiminde tarihi İncillere el basmak 234 yıldır sürdürülürken, İspanya’da bu tören ‘kral’ huzurunda yapılıyor. Almanya’da seçimi kazanan başbakan İncil’e yemin ediyor.

Türkiye’de siyasi sahadaki her dini gelişmeyi “laiklik tehlikede” yaygarasıyla köpürten muhalefet medyası ise Batı’da siyasetin zirvesine nüfuz eden Hristiyan temalı dini törenleri sessiz sedasız seyretmekle yetiniyor.


İşte son yıllarda öne çıkan dini ritüellerin gölgesindeki yemin törenlerinden bazıları…

İNCİL’E EL BASTI, PAPAZLARIN HUZURUNDA EL BAĞLADI

Yunanistan’da 2019 ve 2023’teki seçimlerden galip ayrılan Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kiriakos Miçotakis, her ikisinde de papaz huzurunda yemin etti.

Miçotakis, Atina’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende Hristiyan dini liderlerin önünde el bağladı. Yunan Başbakan Miçotakis, İncil’e el basarak yemin etti.

ABD’DE 2 ASIRDIR AYNI MERASİM

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk Başkan George Washington’ın 30 Nisan 1789’da gerçekleştirdiği yemin töreninden bu yana tüm başkanların yemin ritüellerinin en önemli parçası İncil’e el basmak oluyor. ABD başkanı seçilen siyasinin 234 yıldır el bastığı İncil, eşinin elleri üzerinde tutuluyor. ABD başkanları, yemin merasiminden önce ise kiliseye giderek dua ediyor.

2008 ve 2013 yıllarında ABD Başkanı seçilen Barack Obama, Hristiyanlığın “Kutsal Kitabı” İncil’e el basarak yemin etti ve görevine başladı.

Donald Trump 2017 yılında İncil’e el basıp yemin ederek ABD Başkanı oldu.

ABD Başkanlık seçimini 2021’de kazanan Joe Biden, yemin töreninde İncil’e el basmasının öncesinde St. Matthew the Apostle Kilisesi’nde dua etti.

KUTSAL KİTABINA YEMİN EDEREK BAŞLADI

Almanya’da 2005, 2009, 2013 ve 2017 yıllarında seçim kazanan Hristiyan Demokratik Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel, İncil’e yemin ederek görevine başladı.

Almanya'nın mevcut başbakanı Olaf Scholz, 2021 yılında galip geldiği seçimlerin ardından İncil'e yemin ettikten sonra kabinesini oluşturdu.

KRAL’IN KARŞISINDA YEMİN

Ülkemizde sultanlık aleyhine türlü kara propagandalara imza atıp yeni neslin geçmişle bağını koparmak için gayret eden Batılı devletler, kendi ülkelerinde demokrasiyi monarşik rejimlerde uyguluyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde seçimi kazanan siyasetçiler, kral-kraliçe gölgesinde ülke yönetiyor.

  • Parlamenter monarşi rejimiyle yönetilen Avrupa ülkelerinden İngiltere, Hollanda, Danimarka, Lüksemburg, İsveç, Norveç, İspanya ve Belçika'da kraliyet aileleri hakimiyet sürüyor.


İspanya’da Başbakan Pedro Sanchez, 2018 yılında İspanya Kralı 4. Felipe huzurunda Madrid Zarzuela Sarayı'nda yemin ederek görevine başladı. İspanya’da kadim gelenek olan dini sembollerle yemin icrası bu merasimde gerçekleştirilmedi.

KRALİYET AİLESİNE SADAKAT YEMİNİ

İngiltere’de seçimle göreve gelen başbakanlar; krala, varisleri ve haleflerine sadık kalacağına yemin ederek göreve başlayabiliyor.

Kraliçe Elizabeth'in huzurundaki Boris Johnson 2019'da İngiltere'nin başbakanı olmuştu.İngiltere'nin mevcut başbakanı Rishi Sunak, Kral Charles'ın huzurunda.

________________________

Batılı ülkelerde din ve siyaset ilişkisi yemin törenleriyle sınırlı değil.

İngiltere, İzlanda ve Norveç gibi ülkelerin anayasalarında “din” ibaresi açıkça yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında Fransa, İrlanda ve Türkiye dışında hiçbir ülkenin anayasasında laiklik tabiri geçmiyor.

Avrupa’nın göbeğindeki Vatikan mutlak monarji rejimiyle, doğrudan dini referanslarla yönetilen bir devlet konumunda.

Laiklikle yönetilen Norveç’te, kralın Norveç Kilisesi’nin bir üyesi olması mecburi. Ayrıca yarı resmi hüviyetteki Norveç Kilisesi diğer dini oluşumlardan farklı olarak özel bir kilise kanunu ile düzenlenmiş bulunuyor.

Laik İsviçre’de 26 kantondan 24'ü, Katolik Kilisesi veya İsviçre Reform Kilisesi'nin etkisinde icraat yürütüyor.

Finlandiya’da, 1970’lerin başlarından bu yana din ve devlet ilişkilerinde kilise politikası yürütülüyor. Finlandiya Parlamentosu’nda Kilise hukukçuları uzman kişiler’ vasfı ile kendilerine yer buluyor.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 116
  • Cafer 10 ay önce Şikayet Et
    Ülkede CHP'e ve zihniyeti varken kurana el basarak yemin olmaz yeni bir anayasada yapılmaz ülkenin gelişip kalkınmasının önünde yıllardır takoz.
    Cevapla
  • Tuna 10 ay önce Şikayet Et
    Bizi fena halde zukayı yutturdular.
    Cevapla
  • okuyucu 10 ay önce Şikayet Et
    bizim batıcıların ve CHP lilerin gözüne sokun ÖĞRENSİNLER
    Cevapla
  • Batı dinsiz değil! 10 ay önce Şikayet Et
    Batıda bir çok hastane ana okulu kilise tarafından işletilir ana okula gidince çocuklar ilk olarak resimli incile tanışır orada isa peygamberin hikayeleri resimle anlatılır kapu girşi ve odanın ortasında duvarda haç sembölü vardır dini Bayramlar ana okulunda kutlanır!
    Cevapla
  • BRICS e Hayır(X) 10 ay önce Şikayet Et
    Batıda din ve inanç özgürlüğü var! Çin atesit komunist propagada temsilcileri bizi takma türk isimleri ile dijital dezenformasyon anti batı propagandası hristiyan yahudi hint anti-semitzm düşmanlığı yayıyor hedeflleri bizi batıdan koparıp BRICS e katıp ile Uygurları yaptıkları zulüm işkence edip sömürmek kendileri gibi donsuz ateist etmek!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak