'Erdoğan kazanırsa kadınlara hayat hakkı bile yok' dediler,en kritik görevlere onlar geldi

Seçim öncesi Cumhur İttifakı’nı kötülemek için kadınlar üzerinden yaygara koparan 6’lı masa ve fondaşların aksine, seçim sonrasında devrim niteliğinde kadın atamaları gerçekleştiriliyor.

GİRİŞ 04.08.2023 17:32 GÜNCELLEME 05.08.2023 11:22
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin kritik virajdan ‘istikrar’la döndüğü 14-28 Mayıs seçimleri öncesinde kaos senaryoları çizen 6’lı masa partileri ve fondaş medyası ne dediyse tersi oluyor. Seçim sürecinde seçmenin iradesini korku ve kuşkuyla yönlendirmek için malum koronun “kadın düşmanı” olarak yaftaladığı Cumhur İttifakı, kazanılan seçim sonrasında, iftiracıları utandıracak icraatlar sergiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda “kadınlara hayat hakkı tanınmayacağı, geleceklerinin karartılacağı” yönünde tezvirat yapan CHP destekli Cumhuriyet gazetesinin yalanının aksine, seçim sonrasında en kritik görevlere kadın uzmanlar getirildi. Bunun yanı sıra, TBMM tarihi boyunca kadın milletvekili oranının en yüksek seviyeye ulaştığı Meclis aritmetiği oluştu.

  • Cumhuriyet gazetesi 21 Mayıs’ta “Kadınlar için tarihi seçim. Gerici ittifak, geleceklerini, yaşam haklarını tehdit ediyor” manşetiyle okurlarının karşısında çıkmıştı.


İLK KADIN GENERAL

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ilk kez kadın general ataması yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kurmay Albay Gökçen Fırat, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında Başkan Erdoğan’ın imzasıyla tuğamiralliğe terfi ettirildi.

MERKEZ’İN BAŞINA İLK KADIN BAŞKAN

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ilk kadın başkan atandı. Hafize Gaye Erkan, 9 Haziran’da Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı oldu. 3 Ekim 1931 tarihinde kurulan Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı AK Parti iktidarı döneminde atandı.

İLK BAŞÖRTÜLÜ KADIN REKTÖR

Türkiye’nin ilk başörtülü kadın rektörü atandı. Resmi Gazete’de 1 Ağustos’ta yayınlanan atama kararları ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rana Kibar atandı. Prof. Kibar, başörtülü olarak ataması yapılan ilk kadın rektör oldu.

1,5 ASIRLIK KIZILAY’A İLK KADIN BAŞKAN

Kızılay başkanlığına ilk kez kadın atandı. Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, 9 Temmuz’da Kızılay başkanlığına getirildi. Yılmaz, 155 yıllık Kızılay tarihinin ilk kadın genel başkanı olarak seçildi.

BAKANLIKLARA KADIN MÜHRÜ

Kadın atamaları bakanlıklarda da ciddi oranda gerçekleştirildi. Yeni hükümette oluşturulan kabinede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Mahinur Özdemir Göktaş getirildi.

Bakan yardımcılıklarının 5'i kadınlardan oluştu.

  • Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank,

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu,

  • Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten,

  • Aile Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak,

  • ve Aile Bakan Yardımcısı Leman Yenigün.

PARLAMENTODA EN ÇOK KADIN BULUNAN DÖNEM

Parlamento, geçmişte hiç olmadığı kadar kadın vekillerin ağırlığında oluştu. TBMM’ye seçilen kadın milletvekili oranı 2002’de 4,4 ilen 2023,1’e yükseldi.

Erdoğan öncesi son seçim olan 1999 yılında parlamentoya 22 kadın milletvekili girmişti. 2023 seçimleriyle 121 kadın milletvekiliyle cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

Meclis’e giren kadın milletvekili sayısı 1920-2002 arası 162 iken, 2002-2023 aralığında 554’e yükseldi.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 38
  • Sakarya lı 8 ay önce Şikayet Et
    Ülke kurtuldu ne mutlu bize
    Cevapla
  • Elif 8 ay önce Şikayet Et
    Projesiz muhalefetten kurtuldu
    Cevapla
  • Türk 8 ay önce Şikayet Et
    Adamların elinde proje yoktu.. Onun içinde kadınlar üzerinden algı yaptılar tutmadı.. Allah bunlara fırsat vermesin..
    Cevapla
  • ŞABAN AKÇAY 8 ay önce Şikayet Et
    Kimsenin pişman benim yorumlarımı yayınlamazsınız ama yine de gönderiyorum seçilen Ve atanan kadınlarda feminizm kokusu var
    Cevapla
  • mehmet63 8 ay önce Şikayet Et
    Çamur gazete hep kütülüyü yayıyor milletıne faydası yok fitne nerede o orada yalancınını mumı yasıyakadar yanar. Bunlarda hak hukuk yok çamur at izi kalsın yeter sıyasetını güdüyorlar ama nafile hak galip gelecek....
    Cevapla
  • İbrahim 8 ay önce Şikayet Et
    Bu bir feminizm korkaklığıdır. Başka nasıl izah edilir ki? Kadına karşı değiliz başımızın üstünde yerleri var, ama o değeri çiğnettiriyırsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri