Türk Devletleri Teşkilatı'ndan ortak 'Gazze' bildirisi

Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ve gözlemci ülke liderleri "Türk Devri" sloganıyla bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya geldi. Toplantının ardından ortak bir bildiri yayımlandı.

GİRİŞ 03.11.2023 15:43 GÜNCELLEME 03.11.2023 15:43
Bu Habere 195 Yorum Yapılmış

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde "Türk Devri" sloganıyla gerçekleşecek zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

ORTAK 'GAZZE' BİLDİRİSİ

TDT Astana Bildirisi'nde, sivillerin korunması için derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze Şeridi boyunca derhal ve engelsiz insani yardım sağlanması çağrısında bulunuldu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Başarılı şekilde tamamladıkları dönem başkanlıkları dolayısıyla değerli kardeşim Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev'e müteşekkiriz. Dönem başkanlığını devralan aziz kardeşim sayın Tokayev'e de gösterdiği müstesna misafirperverlik için şükranlarımı sunuyor, başarılar temenni ediyorum.

Türk Dünyası Ali Nişanı ile taltif edeceğimiz kardeşim Mirziyoyev'e en kalbi tebriklerimi iletiyorum.

Küresel sınamalarla mücadelemizde en önemli gücümüz Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasıdır. Bu hakikati son dönemde karşılaştığımız pek çok hadisede gördük, görüyoruz. Can Azerbaycan vatan muharebesinin ardından Karabağ'da 30 yıldır süregelen işgale tamamen son verdi. Bu tarihi başarıdan büyük bir gurur ve sevinç duyuyoruz. Böylece bölgemizde kalıcı barışa bir adım daha yaklaşmış olduk. Açılan fırsat penceresinin değerlendirilmesi en büyük arzumuzdur. Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi mühimdir. Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan'ı birbirine bağlayacak ulaştırma hattının hayata geçirilmesi de büyük önem taşıyor. Hattın açılması tüm bölge ülkelerinin refahına ciddi katkı sağlayacağı gibi Türkiye'yi de ata yurdumuz olan Orta Asya'ya bağlayacaktır.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

7 Ekim'den beri şahit olduklarımızı mazur gösterecek, bu vahşeti anlatacak hiçbir kavram yoktur. Gazze'de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlenmektedir."

Aliyev'den Türk Devleti Teşkilatı açıklaması: Nüfuzu daha da artacakAliyev'den Türk Devletleri Teşkilatı açıklaması: Nüfuzu daha da artacak

ALİYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ise konakladığı otelde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

İki liderin görüşmede Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, bölgesel ve küresel meseleler ile İsrail-Filistin çatışmalarını ele aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin insani yardım çabalarının artarak süreceğini, İsrail'in uluslararası hukuka uygun hareket etmesini sağlamak için uluslararası toplumun güçlü mesajlar vermesi gerektiğini, bölgede kalıcı barışın ancak 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi olarak bütün ve bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması ile mümkün olabileceğini ifade etti. İki lider ayrıca Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci ile, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışma sonrası sürecin son durumunu da ele aldı.

'GAZZE'DE İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR'

Erdoğan, konuşmasında İsrail-Filistin çatışmalarına da değinerek, "7 Ekim'den beri şahit olduklarımızı mazur gösterecek, bu vahşeti anlatacak hiçbir kavram yoktur. Gazze'de tam 28 gündür insanlığa karşı suç işlenmektedir" dedi.

"Müslüman, Hristiyan veya Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz" diyen Erdoğan, "Türk dünyası olarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz, önce ateşkese sonrasında kalıcı barışa giden yolu kolaylaştıracaktır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Uluslararası Barış Konferansı için zemin oluşturma çabalarımız sürüyor" bilgisini de paylaştı.

Geç kalınmadan İsrail-Filistin sorununa çözüm için garantörlük mekanizması oluşturulması gerektiğini ifade etti.

İSRAİL'E KARŞI TEPKİ

Erdoğan, Orban'ı kabulünden önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Liderlerin gündeminde yine İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in insan hakları ihlallerine karşı uluslararası toplumun tepkisinin öneme işaret etti,, Türk Devletleri Teşkilatı'nın insani ateşkese katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı 10'uncu Zirvesi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde düzenleniyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 195
  • mert 5 ay önce Şikayet Et
    Türk Devletleri Teşkilati bir 12 milyon nüfuzsa sahip müsluman olmiyan Bolivya devleti kadar oalmadik coook yazik bu cok degerli ülke israil ile tüm iliskileri kesti filistinli kardeslerimize yaptiklari soykirim nedeniyle!!!
    Cevapla
  • Kacarova 5 ay önce Şikayet Et
    Bize savaş açılsa 2 arap devleti hariç hiç bir arap devletinden destek gelmez çünkü onlar meshep peşinde müslüman düşmanı ancak bir bilerini bombalarlar,Yemene durumuna bir göz gezdirin anlarsınız,bunu yapan sahudiler,bae,amerika ve ingilteredir ve bunu yaparkan iştahlanıp soykırım yaptılar,bunu yapanlar arap,arap,kafirin nerde anlayin
    Cevapla
  • Koli 5 ay önce Şikayet Et
    Eski adamlar doğruyu söylemiş bir çiçekle Bahar olmaz!
    Cevapla
  • ali 5 ay önce Şikayet Et
    her bahar bir çiçekle başlar ama.
    Cevapla
  • nb2664 5 ay önce Şikayet Et
    Madem ki Türk bu devletler isimlerindeki Rusça ilaveleri kaldırsınlar önce
    Cevapla
  • Yalnız Türk 5 ay önce Şikayet Et
    Dünyada tek barış için çırpınan lider Erdoğan dir.İslam birliğini yani Arap liderler ABD nin malesef Türk liderler de Rusya'nın adamı olunca,akla hemen o güzel söz geliyor.Türkün Türk'ten başka dostu yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak