CHP'de "Tüzük Kurultayı" tarihi netleşiyor

CHP Parti Meclisi, "Tüzük Kurultayı"nın tarihini netleştirmek için pazartesi günü toplanacak. Toplantıda ayrıca, daha önce partiden ilişiği kesilenlerin af talepleri ele alınacak.

CHP'de "Tüzük Kurultayı" tarihi netleşiyor
CHP'de "Tüzük Kurultayı" tarihi netleşiyor
GİRİŞ 25.11.2023 13:26 GÜNCELLEME 25.11.2023 13:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

CHP Parti Meclisi (PM), 81 il başkanının yerel seçimlerden sonra yapılmasını istediği "Tüzük Kurultayı"nın tarihini netleştirmek için pazartesi günü toplanacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, pazartesi günü ilk olarak saat 11.00'de Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) başkanlık edecek. CHP PM toplantısı da aynı gün saat 14.00'te Özel başkanlığında yapılacak.

Özel'in sunumu ile başlayacak PM'de, ilk olarak daha önce partiden ilişiği kesilenlerin af talepleri ele alınacak.

PM'nin en önemli gündem maddesi ise önceki yönetim tarafından kasım ayı sonunda yapılması planlanan ancak kararı alınmayan Tüzük Kurultayı olacak.

CHP'de 14 Kasım'da bir araya gelen 81 il başkanının, yerel seçimlerden sonra yapılmasını istediği "Tüzük Kurultayı"nın tarihi bu toplantıda netleştirilecek.

YENİ TÜZÜKTE NELER OLACAK?

CHP Genel Başkanı Özel, partisinin 4-5 Kasım'da yapılan 38. Olağan Kurultayı'nda daha demokratik bir tüzük hazırlayacaklarını söylemişti.

Tarihinin PM'de netleştirilmesi beklenen kurultayda yapılacak değişiklikle, üye reformu gerçekleştirilecek.

Mevcut mevzuatın getirdiği sınırlamaları aşacak şekilde her kademede seçimlerde doğrudan üyelerin etkin söz sahibi olacağı yöntemler geliştirilerek, "üye iradesi" partinin esası kılınacak.

CHP'nin yeni tüzüğünde, genel başkanın tüm üyeler tarafından seçilmesi öngörülürken, mahalle, ilçe ve il kongrelerinde aktif üyelerin katılımı ile "çarşaf liste" usulü temel alınacak.

Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarının belirlenmesinde ise önseçim şartı getirilecek.

FERMUAR YÖNTEMİ: PM'NİN ÜYE SAYISI ARTACAK

CHP'nin tüzüğünde yapılması planlanan diğer bir değişiklik ise kadın, genç ve engellilerin parti organlarındaki ve aday listelerindeki temsilinin arttırılmasını sağlayacak yenilikler olacak. Parti organlarının seçiminde "fermuar yöntemi" uygulanacak. Böylece kadın, genç ve engellilerin parti yönetiminde eşit temsili sağlanacak.

Yeni tüzükte, yasal nedenlerle belirlenmesi gereken yönetim ve delegasyonlar, nispi temsil ile oluşturulacak.

Partinin en üst karar organı olan PM'nin üye sayısı da yeni tüzükle artırılacak. PM, her ilin büyüklüğüne uygun, en az bir temsilcisinin olduğu yapıya kavuşturulacak. MYK üyelerinin üçte ikisi PM tarafından seçilecek, Genel Başkan tarafından atanan MYK üyelerinin PM'den güvenoyu alması esas olacak.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • tepki 5 ay önce Şikayet Et
    ne oldu aga gelmeden geri adim atti zaman yok idi tam yuzsuz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı
Gabar’a iki yeni sondaj kulesi geliyor! 40 tır ile taşınacak