İzmir için anket sonuçları açıklandı

İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi, 31 Mart yerel seçimleri için İzmir'de yaptığı ankette Cumhur İttifakı adayı Hamza Dağ ile CHP adayı Cemil Turgay arasında oy oranlarının başa baş gittiği görüldü.

GİRİŞ 14.02.2024 20:38 GÜNCELLEME 15.02.2024 09:58
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

İzmir merkezli faaliyet gösteren İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin İzmir fotoğrafını çekti ve İzmirliler’in tercihlerini mercek altına aldı. CHP, Cumhur İttifakı ve İYİ Parti adaylarının netleşmesinin ardından yapılan bu ilk araştırmada; 25 yıldır CHP’nin kalesi saydığı İzmir’de seçim yarışının kıran kırana geçeceği sonucu çıkarken; Cumhur İttifakı’nın sahaya sürdüğü Hamza Dağ’ın adaylığını iki İzmirli’den biri doğru buldu. CHP’nin Adayı Cemil Tugay’ın beklenen rüzgârı yaratmadığı görülürken; sonuçlarda CHP’deki adaylık itirazlarının sönümlenmesinin önemli bir etken olduğu vurgulandı.

 “KARARSIZLAR DENGEYİ DEĞİŞTİRECEK”

Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan İntegral Araştırma Genel Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız; CHP’deki aday tartışmalarının yoğun olduğu bir dönemde başlangıç fotoğrafını yansıtan verilere ulaştıklarını belirterek şunları söyledi; “46 günlük süreçte; her iki adayın lehine ve aleyhine değişiklik olması mümkün. 19,5’i kararsız olmak üzere toplamda %30’u bulan kararsız ve protest seçmenin varlığı; yolun başında olunduğunun göstergesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Mayıs’ta İzmir’de yaklaşık yüzde 33 civarında oy aldığı düşünüldüğünde; Hamza Dağ’ın da potansiyelinin gerisinde olduğu; ancak CHP Adayı Tugay’dan daha yüksek oranda onaylandığı, seçmene daha çok güven verdiği görülmüştür. CHP içinde Büyükşehir ve ilçelere yönelik adaylık tartışmalarının dozu; sonucu doğrudan CHP aleyhine etkilemiştir. CHP, mevcut Belediye Başkanı Tunç Soyer’i doğru yönetilemeyen süreç nedeniyle siyasi mağdura dönüştürmüş; pek çok ilçede ve büyükşehir adaylıklarına itirazlar, sonuçları CHP aleyhine etkilemiştir. Çektiğimiz bu ilk fotoğraf; İzmir’deki seçim yarışının çetin bir rekabet ortamında geçeceğini, ancak kararsızların dengeyi değiştirebileceğini göstermektedir.” diye konuştu.

İKİ ADAY ARASINDA BURUN FARKI: SEÇMEN 3 PARÇA

İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi; 6-12 Şubat tarihleri arasında İzmir’in 16 ilçesinde, 2022 TÜİK verileri esas alınarak, yaş, cinsiyet ve 14 Mayıs oy tercihleri üzerinden siyaset kotası tutularak, toplam 1648 katılımcı ile kantitatif araştırma tekniklerinden telefonla görüşme (CATİ) yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmada; seçmenin nabzı tutuldu.

“31 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi için hangi partinin adayına oy vereceksiniz?” sorusunda CHP adayı ile Cumhur ittifakı adayı arasında kararsızlar dağıtılmadan sadece %1,2 puanlık bir oy farkının olduğu görülmüştür. TİP ve DEM gibi kentte ciddi karşılıkları olan partilerin yerel seçimde aday çıkarmaları, İYİ Parti adaylarının kent merkezinde beklenenin üzerinde varlık göstermeleri halinde; CHP ile Cumhur İttifakı arasındaki iktidar mücadelesinin kıyasıya bir rekabete sahne olabileceği değerlendirilmiştir. İki aday arasında, CHP adayının burun farkıyla önde olduğu araştırmada, seçmenin yaklaşık %30’unun kararsız ya da sandığa gitmeyecek protest eğilim gösterdiği dikkat çekmiştir.  

DEM SEÇMENİ CHP’YE YAKIN

Araştırma, DEM Parti’nin aday çıkarmaması halinde seçmenlerinin ( %51,7) yarıdan fazlasının CHP adayına oy verme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur.  DEM’in adayına oy vereceğini söyleyen 3 seçmenden birinin, partisinin aday çıkarmaması durumunda kararsız olduğunu ifade etmesi de önemlidir.  Ortaya çıkan tablo; DEM Parti seçmeninin, partisinin aday göstermemesi halinde, seçiminde CHP’ye daha yakın olduğunu göstermiştir.

2 İZMİRLİDEN 1’İ HAMZA DAĞ’A “DOĞRU ADAY” DİYOR…

Araştırmaya katılanlar; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için CHP ve Cumhur İttifakı adaylarını ne kadar doğru buldukları sorulduğunda; CHP adayı Cemil Tugay’ın adaylığını doğru bulanların oranı %26,2 Hamza Dağ’ın adaylığını doğru bulanların oranı %49,2 oranında tespit edilmiştir.  Katılımcılara Dağ ile Tugay arasından birini tercih etmeleri gerekse hangisini tercih edecekleri sorulduğunda ise; Hamza Dağ tercihi %41,9 olurken Cemil Tugay tercihi %39,1 gerçekleşmiştir. 

Cemil Tugay’ın adaylığı partisi ve oy alma potansiyeli olan kesimlerce yeterince onaylanmazken Hamza Dağ’ın adaylığının Cumhur ittifakının büyük bölümü tarafından hatta rakip partilerin %35’i tarafından da onaylanması önemli bulunmuştur.

CUMHUR İTTİFAKI İZMİR’İ KAZANABİLİR Mİ?

Araştırmanın sonuçlarına göre; CHP’de bir türlü dindirilemeyen adaylık itirazlarına paralel olarak gelişen sürecin CHP açısından kazanma sürecini zorlaştırdığı varsayımının güçlendiği söylenebilecektir.  Buna göre katılımcılara yöneltilen “Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma olasılığı var mı?” sorusunda ‘Kazanamaz ve kesinlikle kazanamaz’ cevaplarının toplamı %43’ü bulsa da katılımcıların %18’i kazanacağını, %31,6’sı ise kazanma ihtimalinin olduğunu ifade etmiştir.

Siyasi çapraz analizlerde;  AK Parti seçmenlerinin %37’sinin kazanabileceklerine ikna olmamalarına karşın; CHP seçmenlerinin %43’ünün Cumhur İttifakı’nın kazanabileceğine dair ihtimalleri düşünüyor olması dikkat çekicidir.

İZMİR’İ HANGİ İSİM DAHA İYİ YÖNETİR?

Katılımcılara ‘oy tercihinizden bağımsız olarak İzmir’i hangi aday daha iyi yönetir?’ sorusu yöneltildiğinde Cumhur İttifakı adayı Dağ, %42,7 ile CHP adayı Tugay’a açık ara fark atmıştır. Tugay’ın İzmir’i daha iyi yöneteceğine inananların oranı %26,2’de kalırken, İyi Parti adayı Özlale de %5,5 ile üçüncü tercih olmuştur. %21,5 fikrim yok demiştir.

14 Mayıs oy tercihleri üzerinden bakıldığında ise; AK Parti seçmeninin %79’u, CHP seçmeninin %23’ü, MHP seçmeninde %90, Yeşil Sol %25, İyi Parti %23,9 oranında Dağ’ın İzmir’i daha iyi yöneteceğini söylemektedir.

DAĞ, İKİLİ YARIŞTA DAHA ÖNDE

Katılımcılara; Cumhur İttifakı’nın Adayı Hamza Dağ ile CHP Adayı Cemil Tugay arasındaki tercihleri sorulduğunda; Hamza Dağ diyenler Yüzde 41 oranında tespit edilmiştir. Tugay’ı tercih edenler %39,1 olarak bulunurken; kararsızlar ile ikisini de tercih etmeyecekler toplamda %20’ye yakındır.

CHP KİMİ ADAY YAPMALIYDI?

“CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kimi aday göstermeliydi?” sorusuna yanıt veren İzmirliler’ in %66,9’u bu konuda fikirleri olmadığını ifade etmiş; fikir beyan eden %33,1’lik kesimde en yüksek karşılığı %21 ile Tunç Soyer elde etmiştir. CHP tarafından 30 Ocak tarihinde (Araştırmanın saha tarihinden 7 gün önce) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ilan edilen Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın adı %4,2 oranında gelirken; Tunç Soyer’in aday gösterilmesini ifade edenlerin, 14 Mayıs’ta oyunu CHP’ye veren seçmendeki oransal karşılığının %28’i, Yeşil Sol seçmenlerinde %44’ü bulması önemli ve dikkat çekici bulunmuştur.

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 84
  • 3535 1 ay önce Şikayet Et
    Değişim şart kesinlikle HAMZA DAĞ !
    Cevapla
  • See 2 ay önce Şikayet Et
    AKP İzmir'i alsın yeter
    Cevapla
  • Mütelam 2 ay önce Şikayet Et
    Ak Parti İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay vs. Büyük şehirlerin birçoğunu kazanır inş. İlçelerde refah partisinin çıkış yapacağını düşünüyorum kirikhan'ı o kazanabilir.
    Cevapla
  • KONYALI CENGAVER 2 ay önce Şikayet Et
    Konyada AK Parti oyları uğur ibrahim altay yüzünden çok düşecek birde ERBAKAN Faktörü var.
    Cevapla
  • Kibar feyzo 2 ay önce Şikayet Et
    Bu haber rüyada görülmüştür. İzmiri baştan başa degistirexegi sözünü verse millete istediği herseyi vereceğini soylese yinede zor.degismez izmir 31 mart a ne kaldı o gün dediğimiz çıkar
    Cevapla
  • Dilek Öksüzan 2 ay önce Şikayet Et
    Algı yaratmaya çalışma Facebook biz yapsak hemen bize ceza kesiyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...