Başkan müjdeyi verdi: Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük kütüphanesini inşa edeceğiz

Şanlıurfa Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli Haberi muhabiri Yavuz Selvi'ye yeni dönem projelerini anlattı.

GİRİŞ 28.02.2024 13:13 GÜNCELLEME 28.02.2024 13:15
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 9 yıldır Karaköprü Belediye Başkanı olan Metin Baydilli yeniden aday gösterilmesinin ardından projelerini açıkladı. Baydilli, "Karaköprüyü, müze şehrine dönüştüreceğiz." açıklamasını yaparken, "Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük uyumayan kütüphanesi inşa edeceğiz." dedi.

"KARAKÖPRÜ'YÜ MÜZE ŞEHİR YAPACAĞIZ"

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli şunları söyledi:
Şimdi Karaköprü Şanlıurfa'nın en hızlı büyüyen ilçesi. En hızlı değişen ilçesi. 2024 yılında nüfusu 103 bin iken, bugün 277 bin nüfusa ulaşmış olan bir ilçe. Bu kadar hızlı büyüyen, bu kadar hızlı gelişen başka bir ilçe yok. Bu da üzerimizdeki sorumluluğun ve yükümlülüğün ne kadar ağır olduğunun en büyük göstergesidir. Mesela biz son 7-8 yılda ne yaptık diye baktığımızda Karaköprü'ye çok büyük hizmetlerimiz oldu. Mesela Karaköprü'de özellikle tek tek sıralamak gerekirse Necmettin Cevheri Kültür Merkezi'ni, 4.Murat Kültür Merkezi'ni Karaköprü'ye kazandırdık. 

Bu dokuz bin metrekare kapalı alan ki Necmettin Cevheri Kültür Merkezi oradaki kurslarımızla öncelikle kadınların aldığı kurslarla hem kendi hayatını idame etmelerini, hem de orada sosyal belediyeciliğin gereği anlamında en iyi şekilde hizmetleri orada götürüyoruz. Sonra Karaköprümüz malum bölgenin en hızlı gelişen ilçesi ama o Şanlıurfa'ya gelen bir vatandaş Eyyübiye'ye gider. Eyyübiye'de çünkü Balıklıgöl Platosu var. Yine bunun yanında Göbeklitepe'ye gider. Orada Haliliye sınırlarında. Ama Karaköprü'ye niçin gelmeleri gerektiğini düşününce Karaköprü'ye de cazibe merkezi yapma adına Karaköprü'yü müze şehir yapma düşüncesi çıktı

Ve Şanlıurfa Türkiye'nin en geç nüfusuna sahip olan ili olmasından biz ilk oyun ve oyuncak müzesinden başladık. Müslüm Gürses Şanlıurfalı, Müslüm Gürses müzesine açtık. Ona ait olan öncelikle tüm materyalleri orada sergiliyoruz. Yine bunun yanında Şanlıurfa basın ve sinema müzesini açtık. Dördüncüsü inşallah şimdi tasavvuf müzesi olacak ki Karaköprü'yü bir müze şehir yapma düşüncemiz var.

 "BİLİM MERKEZİNİ ŞANLIURFA'YA KAZANDIRDIK"

Şanlıurfa mesela özellikle ilk İslam üniversitesi olan Harran Üniversite olduğu yer. Biz de özellikle o tıp ve astronomi anlamındaki özelliğini de ön plana çıkararak El Battani Uzay Havacılık Bilim Merkezi'ni Karaköprü'ye kazandırdık. Bu da Karaköprü ve Şanlıurfa'da yaptığımız ilk bilim merkezi oluyor. Gelen öğrenciler orada uzayı, evreni, dünyayı, oradaki materyallerle görsel olarak ve deneysel anlamda en iyi şekilde öğrenip görüyorlar. 

Bunun yanında okuma evlerimiz var.  Herkesin kendi odası olmuyor. Biz Karaköprü'müzde her mahalle bir okuma evi yapıyoruz. O okuma evlerinde aynı anda 80-90 öğrencinin ders çalışabileceği yerleri Esentepe'de Atakent'te, Doğukent'te, Seyrantepe'de yapıyoruz. Bunların dört tanesi şu an inşaatta. 

Karaköprü Nar'la anılır. Karaköprü'nün narını biz tescilledik. Bu önemli mesela Karaköprü'ye özel bir karpuzu var. Onu da tescilledik. Değerlerimize de sahip çıkıyoruz. Ve yine bunun yanında Şanlıurfa sıcak memleket diye bilinir. Ama en fazla yeşil alana sahip, en fazla parkın olduğu ilçe yine Karaköprü. Bakın mesela son beş yılı söyleyeyim. Son beş yılda Karaköprü'de 81 adet öncelikle park kazandırdım. 470 bin metrekare yeşil alan kazandırmışım Karaköprü'ye. Bu önemli bir şey.

 Genç nüfus var dedik. Biz genç nüfusunun öncelikle burada kalkıp sporla ilgilenmesini istiyoruz. Yaptığımız kapalı spor salonlarının yanında bu yıl Seyrantepe'de bir kapalı spor sahası ve ham sahası kazandırdık.

"İSTİHDAM İÇİN BİR FABRİKA KURDUK"

İstihdam konusuna gelince, tabii belediyelerin normalde istihdama yönelik çok büyük bi çalışması olmamakla birlikte daha çok vatandaş bizden hizmet odaklı bi şeyler beklentisi olduğu için biz o konuda vatandaşlarımızı da sesine kulak vererek mesela bir fabrika yaptık. Devamı gelecek inşallah. Bu fabrikada müteşebbisi özellikli davet edip o fabrika anahtar teslimi ona verip orada özellikle işçi çalıştırması yönünde talepte bulunuyoruz. Diyoruz ki, 'yüz işçi çalıştırıyorsanız bizim için yüz elli çalıştırın.' Bu önemli bizim için. O yüz elli işçi aslında bir kişi de olsa Şanlıurfa gençliğinin istihdamı konusu çok önemli. Ya bunu bu konuda yapıyoruz. Bu konuda da çalışmamız var. Biz şu an Şanlıurfa'nın aslında sanayileşme konusunda da bir atak yapıp e bizim de buna katkıda bulunma adına da hizmetimiz var tabii. 

KARAKÖPRÜ'DE SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖRNEKLERİ

Şimdi bakın biz Karaköprü Belediyesi olarak malum maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlarımız da unutmayarak onlara da ulaşma konusunda yaptığımız çalışmalar neticesinde hani derler ya sağ elin verdiğini solar görmesin misali. Biz kalkıp orada sosyal hizmet müdürlüğümüz evlere teker teker dolaşarak maddi durumunun ne olduğunu, evde kaç bireyin, kaç ferdin yaşadığını, evinin kira olup olmadığını, eve ne kadar gelir geldiğini tespitini yaptıktan sonra onlara bir market kartı veriyoruz. Bu market kartında özellikle o evin durumuna göre puan yüklüyoruz orada.  Her ay yüklenen puanla bazıları ayda bir, bazıları üç ayda bir, bazıları beş ayda bir puana göre gelip, bizim sosyal marketimizde ürün alabiliyorlar. Bu da sosyal belediyecilik anlamında yalnız olmadıklarını, onların her zaman yanında olduğumuzun en büyük göstergesi. Yani Karaköprü Belediyesi, sosyal marketiyle de hizmetin en iyisini yapmaya çalışıyor. 

KARAKÖPRÜ'DE YENİ DÖNEM PROJELERİ

Bizim Karaköprü'müzde yaklaşık olarak iki milyon sekiz yüz elli bin metrekarelik bir ormanının içerisinde bir alanı biz Ali Baba Doğa ve Spor Yaşam Merkezi ilan edip orada biyolojik göletin,süs havuzlarının, spor alanlarının, etkinlik alanlarının olduğu, kır bahçesi, seyir terası, yürüyüş yolları, ATV turları, bungalov evler, zipline, yöresel ürün satış merkezi, kır düğünü salonu, at biniciliği okçuluk gibi her türlü faaliyetin içerisinde olacağı bir alanı yeni dönemde Karaköprü'ye kazandıracağız. 

Bizim işte Narlıkuyu ve Doğukent'te yapacağımız alanda kadın, kültür evi altında kapalı yüzme havuzu, fitness salonunun, kafeteryasının, kurs merkezlerinin, kütüphanesinin , kreşin olacağı bir kültür merkezi tarzında yer yapıyoruz. Bu da Karaköprü'de yeni dönemde kadınların bizden taleplerini en iyi şekilde yerine getirmek adına yapacağımız projeler içerisinde.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN EN BÜYÜK UYUMAYAN KÜTÜPHANESİNİ YAPACAĞIZ"

 Biz dedik ki her mahalleye kitap okuma salonu yapıyoruz. Onda bir sorunumuz yok. Fakat gençlerimiz aynı zamanda Karaköprü'de özellikle uyumayan bir kütüphane talepleri var. Bu da ders çalışmaları adına çok önemli. Bizim dokuz bin metrekare kapalı alan olan Necmettin Cebeli Kültür Merkezi'nin altında tam üç yüz bin kitaplı bir uyumayan kütüphane kazandıracağız. Bunu yaparsak özellikle Doğu, Güneydoğu'nun en büyük kütüphanesi olacak. 

Yeni dönemde inşallah nasip olursa emekliler kıraathanesi kuruyoruz. Bu da emekli olan amcalarımızın, büyüklerimizin belki ibadete giderken camiye giderken orada oturup dinlenip ibadetlerini yapmalarıyla birlikte tekrar gelip orada rahat edecek projelerimiz içerisinde. 

Mesela bizim Karaköprü Belediyespor'umuz şu an üçüncü ligde. İnşallah bu dönem ikinci lige çıkma gibi bir durumumuz söz konusu. Tabii bu aslında spora, sporcuya verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Tabii bununla beraber bir de biz otuz dönümlük bir alan üzerinde gençlik merkezi oluşturacağız inşallah. Bu gençlik merkeziyle bizim orada işte voleybol, futbol, basketbol, tenis, yüzme havuzu, kafe, restoran içerisinin hepsinin barındıracağı bir alan oluşturacağız. Bu da özellikle gençlerin işte yaptığımız kitap okuma salonlarının yanında bir de böyle bir spor merkeziyle en iyi şekilde vaktini geçireceği alanlar oluşturacağız.
Kadınların istihdamı konusunda da el atıyoruz. Bizim kültür merkezimizde özellikle halı dokuma kursu var. Halı dokuma kursunda ilmek başına aldığı ücretlerle evine katkıda bulunmuş oluyorlar. Bu da ayrı bir güzellik. 

"GES PROJESİ İLE BELEDİYENİN ENERJİ GİDERLERİ BEDAVA OLACAK"

Mesela yapacağımız GES projesi. O da ayrı bir proje. GES projesiyle biz Karaköprü Belediyesi'nin enerji giderini bedavaya çıkaracağız. Bu da ekonomik anlamda bizi rahatlatacak. Her konuda biz öğrencilerimize, gençlerimize, büyüklerimize kulak vererek en iyi şekilde onlara hizmet ediyoruz. Şanlıurfa sıcak bir memleket. Şanlıurfa'da insanlar serinlemek istiyor. O serinlemenin yolunu kanaldan öncelikle telafi etmeye çalışıyor ama kanalda boğulmalar meydana geliyor. O da sıkıntı oluyor. Mesela bunu da ortadan kaldırma adına biz havuzlar yapacağız. Şu an havuzumuz var. Aqua parkımız var. Bizim Doğukent'te bir kapalı yüzme havuzumuz var ama yeni dönemde inşallah Seyrantepe'ye büyük bir kapalı yüzme havuzu kazandıracağız. Bu da Şanlıurfalılara vereceğimiz yeni projelerin müjdesi olsun. 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Çayan 1 ay önce Şikayet Et
    Demek birde kütüphanemiz olsa. İlk defa bir sohbette adı geçiyor
    Cevapla
  • MaKuS 1 ay önce Şikayet Et
    Doğu ve Güneydoğu'ya çok büyük yatırımlar yapılsın da batıya göç dursun artık , lütfen .
    Cevapla
  • Trakyalı 1 ay önce Şikayet Et
    Şanlıurfamiza yakışır.
    Cevapla
  • Ben Ekonomist 1 ay önce Şikayet Et
    Boş versene , 9. Yıldır Doğa diye bir şey kalmadı . Hem yol, su ve Kaldırımlar , Temizlik En Büyük öncelik Ama Nerdeee ?
    Cevapla
  • Tarih kokuyor 1 ay önce Şikayet Et
    Ben onu bunu bilmem, balıklı gölğn çevresinde bulunan beton binaları yıkılması lazım. Asıl müze gözlerinin önünde de gören yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!