SGK ve vergi borçlarını bile ödeyemiyor! Sayıştay raporları ortaya çıktı

“1.9 milyar dolara yakın borcumuz azaldı çünkü Ankara halkının parasını israf etmiyoruz” diyerek reklam çalışması yapan Mansur Yavaş’ın yalanını Sayıştay raporları ortaya çıkardı.

GİRİŞ 29.03.2024 12:38 GÜNCELLEME 29.03.2024 12:47
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

31 Mart yerel seçimleri öncesi vatandaşa birçok vaatte bulunan ve özellikle EYT ile ilgili sorunları çözeceğini söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, ABB iştiraki olan şirketlerde çalışan personelin hak edişlerini ayırmadığı, ihbar tazminatlarına göz diktiği, SGK ve vergi borçlarını bile ödemediği ortaya çıktı.

SGK'YE BORÇLU ŞİRKETLER CHP BELEDİYELERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu'na en borçlu beş belediyenin CHP'ye ait olduğunu açıklamıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şirketleriyle birlikte listenin başında bulunduğunu belirten Işıkhan, "Ankara Büyükşehir Belediyesi prim borçlarını dahi devlete ödeyemiyor. 5 yıl önce 200 milyon olan borç bugün 4,5 milyar olmuş" demişti. 

ABB’nin borç durumunu doğrulayan Sayıştay Raporları da ortaya çıktı.

YAVAŞ ŞİRKETLERİ YÜKLÜ MİKTARDA BORCA SOKTU

Yavaş'ın sonra söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi için tek bir adım atmaması tepkilere neden oldu. Sayıştay'ın hazırladığı denetleme raporlarında da ABB'ye ait şirketlerin yüklü miktarda SGK ve vergi borcuna sokulduğu yansıdı. 

ABB'de çalışan yüzlerce işçi emeklilik hakkı kazanırken bu personelinin hakları bile ödemedi. ABB'ye ait ASKİ, BELKA, BEL-PA, BUGSAŞ, PORTAŞ ve ANFA ödeyemediği SGK ve vergi borçları yüzünden sürekli faiz ve ceza ödemek zorunda bırakıldı. 

EYT'den emekli olan 500 personel o dönem devlet tarafından bağlanan emekli maaşlarını, Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyelerini bile alırken Yavaş hala haklarını vermedi. Emeklilik hakkı kazanan personeller önce konuyu CİMER'e taşıdı ardından da Yavaş'ı mahkemeye vererek haklarını almak için hukuki süreç başlattı.

SAYIŞTAY RAPORUNDA YER ALAN İFADELER

Sayıştay raporlarında BEL-PA'da çalışan işçiler için ayrılması gereken kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı vurgulanırken şirketin de yüksek miktarda vergi ve SGK borcu olduğu belirtiliyor. 

Buna rağmen Sayın Yavaş bu borçların ödemesini geciktirdiği için şirketin yüksek miktarda gecikme bedeli, faiz, gecikme zammı gibi ilave maliyetler ödediğine de değiniliyor. 

Ayrıca BUGSAŞ'ta da kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı görülüyor. PORTAŞ'ın mali kayıtlarının incelendiği Sayıştay raporlarında, şirketin yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle yüksek miktarda gecikme cezası ve idari para cezası ödediği de yer alıyor.  

Bununla beraber EYT üzerinden algı oluşturan Yavaş'ın bu şirkette çalışan personellerin de kıdem tazminatı karşılıklarını ayırmadığı görülüyor.

KAYNAK: HABER7
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Büyükçekmece'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi, 'Gazetecilik’ bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 2014'te attı. Profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere gündem, dünya, ekonomi ve spor kategorilerinde birçok haber hazırladı. Ahmet Aydemir, meslek hayatını Haber7.com'da aktif olarak sürdürüyor.
YORUMLAR 34
  • Yurttaş 4 hafta önce Şikayet Et
    Belediye başkanı kim olursa olsun çar çur ettiği her kuruşun hesabını vermeli.Sıkıntıyı sonra halk olarak hizmet eksikliği ve zam olarak ben çekiyoruz.Ne güzel demokrasi ne güzel adalet anlayışı.Minareyi çalan kılıfını hazırlıyor.Allah bu şeytanlaşmış insanların şerrinden korusun.
    Cevapla
  • Ugur 4 hafta önce Şikayet Et
    Daha beter ol Ankara
    Cevapla
  • Kaan 4 hafta önce Şikayet Et
    EYT kim sen kim mansur anca çeşme musluğu açarsın ne kadar chp li varsa belediye ye doldurdu
    Cevapla
  • cinar_578 4 hafta önce Şikayet Et
    Cahil Hırsızlar Partisi , Mansurun Ankara da yapılan bir eser yok ama borç almış başını gitmiş. Yalan Dolan bunların kitabı olmuş sahtekarlığın kitabını yeniden yazdırıyorlar. Diğer bunlardan faydalanan gözü dönmüş Tayyip düşmanları da hırsızlıktan pay aldıklarından sesleri çıkmıyor Başarılı Belediyecilik edebiyatı yaparak aptal aptalı kandırmaya calışıyor
    Cevapla
  • Duyarlı 4 hafta önce Şikayet Et
    Devlet görevini yapsın. Hesaplarına el koyarak özellikle çalışanların SGK primlerini tahsil etseydi. Bütün belediyelerde ve kamu kurumlarında israflar had safhada. Mutlaka tasarruf tedbirleri denetimlerle uygulanmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş! CANLI
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar