"Hükümler açıkça bellidir!"

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden sosyal medya aracılığı ile seçmen ve sandık görevlilerine bilgilendirme açıklaması yapıldı.

GİRİŞ 31.03.2024 11:47 GÜNCELLEME 31.03.2024 13:13

Türkiye bugün yerel seçimler için sandık başına gidiyor. Gelecek 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına giden vatandaşları ve sandık başında duran görevlileri bilgilendirme amacıyla Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden bir açıklama geldi. Hangi şartlarda oyların geçerli ve geçersiz sayılacağını belirten paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Oy verme işlemi sırasında 'kırık mühür, yırtık zarf, hatalı basılmış oy pusulası' gibi yaşanacak teknik sorunlar, tüm siyasi partilerin temsilcilerinin bulunduğu sandık kurulunun denetimindedir.

Sandık kurulu tarafında, oy verme işlemi için gelen mühürlerden birinin kırık olduğunun tespit edilmesi halinde, ilçe seçim kurulundan yeni mühür ikame edilmektedir. Yırtık veya hatalı basım olduğu tespit edilen pusula kullandırılmamakta ve tutanak altına alınmaktadır. Her sandık için gönderilen yedek pusulalar, bu tarz durumlar için kullanılarak seçmenin oyunu kullanması sağlanmaktadır.

“LEKE VEYA ÇİZİK BULUNSA DAHİ BUNUN ÖZEL İŞARET KOYMAK AMACIYLA YAPILDIĞI KESİN OLARAK ANLAŞILAMAYAN ZARFLAR GEÇERLİ SAYILMAKTADIR”

Ayrıca, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'a göre;

Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılmaktadır.

Kanunun 101'inci maddesinde;

  • 1- Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması

  • 2- Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması

  • 3- Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması verilen oyu geçersiz kılmamaktadır.

Hükümleri açıkça belirtilmiştir."

KAYNAK: HABER7
Emir Yücel Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Emir Yücel

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversiteyi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamladı. 2021 yılında Sabah Gazetesi'nde Gazetecilik mesleğine başladı. Pek çok habere ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com'da "Özel Haberler Editörü" olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
En fazla altın üreten ülke açıklandı! Yılda 370 ton ile zirvede...
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı