28 Şubat'ın mimarı Erbakan mı?

Star yazarı Yakup Köse 28 Şubat darbesi sonrası bazı kesimlerce merhum Erbakan'a yapılan suçlamaları değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Köse yazısında, bu tavrın tamamen darbecileri aklamaya yönelik bir tavır olduğunun altını çizdi.

28 Şubat'ın mimarı Erbakan mı?
28 Şubat'ın mimarı Erbakan mı?
GİRİŞ 30.08.2024 19:02 GÜNCELLEME 30.08.2024 19:04
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Star yazarı Yakup Köse 28 Şubat darbesi sonrası bazı kesimlerce merhum Erbakan'a yapılan suçlamaları değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Köse yazısında, bu tavrın tamamen darbecileri aklamaya yönelik bir tavır olduğunun altını çizdi.

Köse yazısında şu ifadeleri kullandı;

"28 Şubat darbesini konuşurken, başta merhum Necmettin Erbakan olmak üzere birçok kişinin yaptığı bir hata vardı ve maalesef bu hata hâlâ devam ediyor. Hata şu: "Filancılar şunu yapmasaydı darbe olmazdı", "Falancılar yüzünden darbe oldu" demek.

Bu tavır, tamamen darbecileri aklayacak bir tavır. Ve en mühimi de darbecilere bu ifâdelerle şunu demiş oluyorsunuz: "Aslında biz sizin istediğiniz gibi cici Müslümanlardık ama bazılarımız yaramazlık yapıp sizi kızdırdı!"

Birileri de, "Erbakan iktidara gelmeseydi darbe olmazdı" diyor. Görüldüğü üzere, suçlamanın sonu yok. Bu iş, "Türkiye'de Müslümanlar nefes almasaydı 28 Şubat olmazdı" saçmalığına kadar gider.

Saçmalık dedim ama darbeyi yapanların istediği de tam buydu: ""Türkiye'de Müslümanlar nefes almasın!"

Darbenin altında yatan düşünceyi konuşmaktan uzaklaşıp parça hâdiseler üzerinden darbeyi konuşmak darbecileri cesaretlendirir. 28 Şubat darbesiyle alâkalı özeleştiri yapılacak tek nokta, darbecilere karşı merhum Erbakan ve ekibinin niye direniş göstermediğidir. Müslüman Anadolu halkı vatanın her yerinde meydanlardayken Erbakan insanları evlerine sokup kendisi de koltuğu bırakıp Altınoluk'taki yazlığına gitmişti. Oysaki 28 Şubat'ın elebaşlarından Oramiral Güven Erkaya, meşhur 28 Şubat kararlarının alındığı Milli Güvenlik Kurulu'nun gecesi polislerin kendilerini tutuklamalarını beklediklerini ama gelen giden olmayınca Erbakan'ı kendilerine teslim olduğunu anladıklarını anlatıyor hatıratında. Ve sonrasında ellerinden geleni artlarına koymadılar. Canlı şahitlerinden biri de benim!

28 Şubat darbesinde merhum Necmettin Erbakan'a yönelik birçok eleştiri okudum-duydum ama geçen gün elime geçen bir kitaptaki gibi suçlamayı ilk kez okudum. Kitabın yazarı Suat Kılıç. Biliyorsunuz Kılıç Ak Parti'de Gençlik ve Spor Bakanlığı yapmış bir isim. FETÖ'nün 17/25 Aralık yargı darbesi sürecinde görevden alınmıştı. Şimdi ise, kurucusu merhum Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın olduğu Yeniden Refah Partisi'nde genel başkan yardımcısı.

Suat Kılıç, 2002 yılında yayımladığı Son Ispartalı kitabında merhum Erbakan'ı hem din istismarcısı hem de 28 Şubat darbesinin mimarı olarak suçluyor. Kılıç, Risâle-i Nur talebesi bir grubun dönemin Başbakan'ı Süleyman Demirel'e gidip bakanlık istemeleri üzerine "Ben varım ya" demesine gönderme yapıp mezkûr kitabında şunları yazmış: "Din istismarının rantını gören başkaları da türedi kısa zamanda. 28 Şubatlar yaşandı Türkiye'de. Buna bağlı olarak ne laikliğin yerine oturtulması mümkün olabildi. Ne de devlet, bu gibi istismar ve istismarcılar nedeniyle dindar yurttaşlarına kuşku duymayacak kadar güven duyabildi. Rahatlıkla denilebilir ki, Türkiye'yi baştan aşağı kuşatan din-devlet, laik-İslamcı kutuplaşmalarının ardında ve Türkiye'yi 28 Şubat'a taşıyan yozlaşmanın altında 1965-1980 aralığında yapılan din istismarı vardır. Dolayısıyla, 28 Şubat'ın mimarı Erbakan ise mühendisi Demirel'dir."

Geçmişi bilmeyen biri Kılıç'ın şu satırlarını okusa, 28 Şubat cuntasına zorla darbe yaptırılıp zahmete sokuldular diye düşünür. Değme 28 Şubatçı darbeyi bu kadar güzel savunamazdı! Cuntacılar ne kadar takdir etse az. Nitekim, 28 Şubat'ın medya ayağında yer alan ve bugünlerde Başkan Erdoğan'a ettiği hakaretle gündeme gelen CHP'li Tuncay Özkan, kitabın arka kapağında kitabın okunmasını salık veriyor: "Suat Kılıç'ın kitabını okuduğumda, yakın tarihimizin o ünlü adının Türkiye için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırladım. Demek ki, tarihi iyi bilmek gerekiyor. Bitti derken yenileri başlayabiliyor. Sonradan "eyvah" dememek için "Son Ispartalı"yı okumaktan yarar var."

Başkalarını bilmem ama, sonradan "eyvah" dememek için Fatih Erbakan'ın "Son Ispartalı"yı okumasında yarar var. Kitapta, yerim kalmadığı için buraya aktaramadığım merhum Erbakan hakkındaki başka ithamları da okuduktan sonra yardımcısıyla uzun bir görüşme yapmasında da kendisi ve partisi açısından çok büyük yararlar olacaktır!"

KAYNAK: HABER7
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 9
  • Fehmi Doğan 1 ay önce Şikayet Et
    darbe sever basın ve yazarlara çok güzel bir cevap oldu. Halen darbe heveslerin içinde çalışıyorlar. ortak yönleri çoktur. Her darbenin arkasında Türkiye düşmanları dış mihrakları vardır. Onlar hiç durmuyorlar. Her zaman FONDAŞ medyayı kullanmışlar ve kullanmaya devam ediyorlar. Allah fırsat vermesin inşallah.
    Cevapla
  • Recep YÜKSEL 1 ay önce Şikayet Et
    Fatih Erbakan miras için kardeşleri ile mahkemelik oldu parayı sever. Çakma Erbakan ver parayı partiyi sana bıraksın. Reis sayesinde Vekil oldu hemen akabinde Brütüs oldu. Dava insanı değil koltuk sevdalısı bence.
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 ay önce Şikayet Et
    O da babasının oğlu.
    Cevapla
  • alpaslan--kara 1 ay önce Şikayet Et
    erbakan-iyi-adamdı-biraz-hayalpereslik-vardı-şer-şebekesini-tanımıyordu
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    eğrisi doğrusu yorumcusu,Erbakan korkmadi fakat müslümanlara zarar gelmesin diye yumuşak tavırlı hareketinden cesaret alarak 28 Şubatı yaptılar. Erdoğan gibi masaya yumruğunu vursaydi,hepsi istifa eder ve defolup giderlerdi.
    Cevapla
  • Eğrisi doğrusu 1 ay önce Şikayet Et
    Erbakan hoca aklı selim bir insandı fakat herkesin de bir eksiği vardı tabiki o da bir liderde olması gereken en önemli bir şey " cesaret " Cesur yüreklilik yoktu.. Canından korktu ölmekten korktu.. En zayıf yönü buydu ve mücadele etmeden başbakanlık görevini bıraktı.. Sonrası zaten banka hortumlamaları ve 2001 kriziyle taçlandırıldı ülkemizi yemeyen kalmadı.. Geçmiş olsun
    Cevapla
  • OFLU 1 ay önce Şikayet Et
    Hocanın cesaretinin zekatı şimdikilere on çeker o günleri yaşayanlar iyi bilir. Eğer hocaya Akp ye verilen desteğin yarısı verilseydi neler neler olurdu. Tansu ve Demirel gibilerle iktidarda Ecevit’le de muhalif olarak neler neler yaşamıştı. Onlara rağmen bugünkü AĞIR SANAYİNİN TEMELLERİNİ VE DE CUNTAYI ÇOK AKILLI BİR ŞEKİLDE BİRBİRİNE DÜŞÜREREK AKP NİN GELMESİNE VESİLE OLDU DAHA NE.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan 204 milyon lira ceza!
Kredi kartlarından 'Savunma Sanayii destek' kesintisi: Detaylar belli oldu!