Türkiye'den Yunan makamlarına tepki: Mesnetsiz çabaların hükmü yok!

Dışişleri Bakanlığı, Yunan makamları tarafından asılsız "Pontus" iddialarının yıl dönümü bahanesiyle yapılan ve tarihi gerçeklerle hiçbir şekilde bağdaşmayan "hezeyan" dolu açıklamaların kınandığını bildirdi.

GİRİŞ 19.05.2025 18:31 GÜNCELLEME 19.05.2025 19:34
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Bakanlık, Yunanistan'da bugün düzenlenen bazı etkinlikler ve yetkililerin beyanları hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Yunan makamlarınca asılsız 'Pontus' iddialarının yıl dönümü bahanesiyle yapılan ve tarihi gerçeklerle hiçbir şekilde bağdaşmayan hezeyan dolu açıklamaları kınıyoruz. 19 Mayıs 1919 tarihinde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşımızı hayali ithamlarla karalamayı amaçlayan bu açıklamaları külliyen reddediyoruz. Yunan ordusunun, dönemin emperyalist güçlerinden aldığı destekle işgal ettiği Anadolu topraklarında sayısız mezalim gerçekleştirdiği tarihi bir hakikatken, bugün Yunan siyasetinin geçmişi tersten okumaya yönelik mesnetsiz çabalarının hiçbir hükmü yoktur." ifadeleri kullanıldı.

Anadolu'daki Yunan mezaliminin Müttefik Devletler Tahkikat Komisyonu raporlarına yansıdığı ve Lozan Barış Antlaşması'nın 59. maddesinde de kayıt altına alındığı hatırlatılan açıklamada, Yunanistan'ın da savaş hukukunu ihlal etmesinden ötürü tazminat ödemeye mahkum edildiği belirtildi.

Açıklamada, 19. yüzyılın sonlarında Yunanistan'ın Anadolu toprakları üzerindeki "Megali Idea" emellerinin uzantısı olarak ortaya çıkan "Pontusçuluk" faaliyetlerinin Türk milletinin kararlı mücadelesiyle ilelebet akamete uğratıldığı vurgulandı.

Yunan makamlarının Türk ve Rum ahalinin mübadelesiyle neticelenen söz konusu tarihi hadiseleri "popülist amaçlarla istismar etme" politikasından vazgeçmeye davet edildiği açıklamada, "1821 Tripoliçe katliamından başlayarak, Türklere ve diğer etnik gruplara karşı işlenen vahşet suçlarını anmaya davet ediyoruz. Tarihten husumet çıkarmak suretiyle, Türkiye ve Yunanistan arasında son yıllarda olumlu ivmeyle ilerlemekte olan ilişkilere zarar vermeyi amaçlayan bu tür girişimlere artık bir son verilmelidir." ifadelerine yer verildi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Facebook" üzerinden mesnetsiz Pontus iddialarına ilişkin açıklamada bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 11
  • Han 2 saat önce Şikayet Et
    Asalayı nasıl bitirdik? Dişe diş, kana kan. Madem Yunan topraklarımız üzerinde hak iddia ediyor, o zaman bizde Yunan toprakları üzerinde hak iddia edelim, ki zaten hakkımız var.
    Cevapla
  • Ahmet DOĞAN 2 saat önce Şikayet Et
    Yunan Milli Marşı 158 Kıta bunun birçok kıtası Türkler üzerine yazılmış. Bunu Aziz Türk Milletinin bilmesi gerekir. Türklere zulmü anlatır.
    Cevapla
  • vatandaş 2 saat önce Şikayet Et
    Yunanlıların ermenilerin kısaca tüm dünya insanlığının 600 yıllık bir osmanlı inparatorluğu kuyruk acıları varbir dönem bazı sözde türkler sayesinde bir kazanımları oldu ama dur deme zamanı şimdi bizde kendilerini Türk Mehmetciğine karşı güçlü gören varsa buyrun işte meydan işte ALLAHIN gerçek son ordusu. Türk askeri ve milleti burda içimizdeki birkaç pontuslu ermeniye güvenmeyin yolda kalırsınız
    Cevapla
  • Durağı Olmayan Yol 2 saat önce Şikayet Et
    hazımsızlık daha çoook tırmalarsınız 40 değil 10n bin fırında ekmek yeseniz bu dağ ulaşılmaz
    Cevapla
  • Bir vatandaş 2 saat önce Şikayet Et
    Sizin pontus içerde. Silivri size yakın. Bir deneyin hele :).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çizgi romanda korkutan deprem kehaneti: Tarihi bile verdiler!
İmamoğlu'nun diplomasının sahte olduğunu ihbar eden genç konuştu