Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs milli davamızdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli davamız Kıbrıs adil, kalıcı ve adadaki gerçeklere uygun bir çözüme ulaşılmasına yönelik mücadelemize Sayın Erhürman ile eşgüdümlü bir şekilde sürdüreceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ile ortak açıklama yaptı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Bizim Kıbrıs davasındaki duruşumuz her zaman net olmuştur. Milli davamız Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve Ada'daki gerçeklere uygun bir çözüme ulaşılmasına yönelik mücadelemizi Sayın Erhürman'la yakın eş güdüm içerisinde kararlılıkla sürdüreceğiz.
Rum tarafı ne siyasi gücü ne de ekonomik refahı Ada'daki Türklerle paylaşmak istemiyor dahası buna asla yanaşmıyor. Rum tarafı, Kıbrıs için çözümü, 1963'de silah zoruyla ele geçirdiği, bugün ise hiçbir hükmü kalmamış olan ortaklık devletinde Kıbrıslı Türkleri azınlık konumuna indirgemekte görüyor. Bunda Rum yönetimini üye olarak kabul eden AB'nin de hatası olduğunu akılda tutmamız gerekiyor. Verilen sözler de tutulmamıştır.
Sayın Cumhurbaşkanı tecrübeleri nedeniyle bu süreci çok iyi bilmektedir. Kendisinin Rum tarafına verdiği mesajlarda Kıbrıs Türk'ünün egemenliğinden taviz verilmeyeceğini söylemesini çok haklı buluyorum. 
"EN GERÇEKÇİ ÇÖZÜM İKİ DEVLETİN BİR ARADA OLMASI"
Kıbrıs meselesine en gerçekçi çözümün, Ada'da iki devletin bir arada var olmasından geçtiğine inanıyoruz.
Adadaki iki halkın barış içinde yaşayabileceğine dair tutumumuzu koruyoruz. Bugün çok daha farklı bir uluslararası konjonktür içindeyiz. Dünün güneşi ile bugünün çamaşırı kurutulamaz. Eski dönemin ezberleriyle iğne ile kuyu kazmak bizi bir yere götürmez. Bunu mümkün kılabilmek için her zaman yapıcı sonuç odaklı adaletli ve insancıl yaklaşımımızı Kıbrıs Türk halkı ile birlikte sürdüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı ile iş birliğimizin hızlanması için yapabileceklerimizi de ele aldık. Kıbrıs Türkü için hayata geçirdiğimiz projeleri değerlendirdik. Gelecekte aynı kararlılıkla bu gayretlerimiz sürecektir. KKTC'nin uluslararası arenada layıkıyla temsil edilmesi için siyasi ve diplomatik gayretlerimiz eş güdüm halinde devam edecek. Ana vatan ve garantör ülke olarak bugün olduğu gibi yarın da Kıbrıs Türk halkını asla yalnız bırakmayacağız.
"KİMSE TÜRK HALKININ MASADA OLMAYACAĞINI SANMASIN"
Erhürman'ın açıklamalarından satır başları:
Dünyada herkesin bildiği gibi KKTC-Türkiye ilişkileri başka devletlerle ilişkilerimizle kıyaslanamayacak kadar özeldir. KKTC Cumhurbaşkanları her dönemde ilk ziyaretlerini Türkiye'ye yapmışlardır. Bu elbette KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı olarak benim dönemimde de böyle olacaktır. Bugün bu ziyareti yapıyor olmaktan son derece mutluyum. Belirtmek isterim ki kardeşlik bağlarımızı ve ülkemi halkımı Türkiye kamuoyunda daha bilinir kılmak benim için en önemli çalışmalardan biri olacaktır.
Özellikle Kıbrıs'ın güneyinde silahlanmanın arttığı dönemde Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çalışmalarda dün olduğu gibi bugün de önemlidir. Kıbrıs Türk halkı bu statüsü gereği Kıbrıs adasının tamamında egemenlik hakkına sahiptir. 10 yıllardır çözülemeyen bir sorun vardır. Bu sorun sadece Kıbrıslı Türkler ve Rumları değil bölgede barış arayanları olumsuz etkilemektedir. Doğu Akdeniz'de çözümün yolu diyalog ve müzakeredir. 
Bugüne kadar bizi sonuca ulaştırmadığı görünen yöntemlerden ders çıkarılması gerekir. Defalarca yüründüğü halde bir yere varmayan yolu tekrar yürümemiz beklenmemelidir. Çözüm iradesine sahip bir halkın bunca yıldan sonra ortaya koyduğu çözüm metodolojisidir. Kimse Türk halkının masada olmayacağını sanmasın. Kapsamlı bir masa varsa orada olacağız. O masa kurulmadıysa kazan kazan çerçevesinde çözümler için görüşme masasında olacağız.
Daha önce olduğu gibi bu dönemde Türkiye'nin açacağı diplomatik kanallardan faydalanarak, BM'de ve erişebildiğimiz her yerde halkımızın çıkarlarını savunacağız. Kimse bizi görmezden gelemeyecek yok sayamayacaktır. Dünya ile buluşmamızı kimse engellemeyecektir. Türkiye'nin her zaman yanımızda olduğunu ve gelecekte de yanımızda olacağını bilmek en büyük güvencemizdir.
-
Erdal Gölbaşı 1 saat önce Şikayet EtÖnce KKTC İngiliz sömürgesini bitirsin. Plakaları bile İngiliz plakası araçların direksiyonu sağ tarafta, hiçbir şekilde bizimle alakalı hukuk, sağlık, belediye vb. Devlet kurumları Türkiye ile alakası yok! Ama ada da elektrik jeneratör ile sağlanıyor, mazotu biz veriyoruz, suyunu biz veriyoruz, doğal gazı biz veriyoruz, içkilerini biz veriyoruz, polisimizi askerimizi biz veriyoruz amaBeğen Toplam 5 beğeni
-
Kazım. 1 saat önce Şikayet EtHerşey bir yana, boş bir toprak parçası bile olsa, Kıbrıs çok önemli stratejik bir konumdadır. Kıbrısa hakim olan Akdeniz kontrol eder. Kınrısı kaybetmek, Akdeniz kaybetmektir. Çok dikkatli olmak, davadan vaz geçmemek gerekir.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet EtOnların bütçeleri Türkiye'nin gönderdiği dolarlarla oluşuyorBeğen Toplam 3 beğeni
-
İSA 2 saat önce Şikayet EtKıbrıs ne üretiyor, nasıl geçiniyor... Kumar dışında ne var orada??Beğen Toplam 5 beğeni
-
Turkiye 2 saat önce Şikayet EtAkilli ol valla reis kayum atarBeğen Toplam 14 beğeni