Türkiye dahil 8 ülkeden İsrail'e sert tepki

Türkiye, Mısır, Ürdün, Endonezya, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortak açıklamasında, İsrail'in binden fazla Filistinlinin ölümü ve yaralanmasına yol açan Gazze'de yinelenen ateşkes ihlalleri kınandı.

GİRİŞ 01.02.2026 13:58 GÜNCELLEME 01.02.2026 16:07

Türkiye, Mısır, Ürdün, Endonezya, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlarının ortak açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Endonezya Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Katar devleti, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları, İsrail'in binden fazla Filistinlinin ölümü ve yaralanmasına yol açan Gazze'de yinelenen ateşkes ihlallerini şiddetle kınamaktadır. Bu eylemler, bölgesel ve uluslararası tarafların, ABD Başkanı Donald Trump tarafından önerilen planın ikinci aşamasını ilerletmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı kararını uygulamak üzere birlikte çalıştığı bir dönemde, gerilimi tırmandırma ve sükunetin güçlendirilmesi ile istikrarın yeniden tesisine yönelik çabaları baltalama riskini ortaya çıkarmaktadır" denildi.

Tekrarlanan ihlallerin siyasi sürece doğrudan tehdit oluşturduğu belirtilen açıklamada, "Bakanlar, tekrarlanan bu ihlallerin siyasi sürece doğrudan bir tehdit oluşturduğunu ve Gazze Şeridi’nde hem güvenlik hem de insani koşullar bakımından daha istikrarlı bir aşamaya geçiş için uygun ortamın oluşturulmasına yönelik devam eden çabaları engellediğini değerlendirmekte; Başkan Trump'ın Barış Planı'nın ikinci aşamasının başarısının sağlanması için tam bağlılığın gerekliliğini vurgulamaktadır. Bakanlar ayrıca, ateşkesin muhafaza edilmesi ve sürdürülmesi, mevcut süreci zedeleyebilecek her türlü eylemden kaçınılması ve erken toparlanma ile yeniden imar sürecine ilerlemek için elverişli koşulların yaratılmasıyla birlikte uluslararası hukuk, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve devlet olma hakkına dayanan adil ve kalıcı bir barışın ilerletilmesi amacıyla tüm taraflara bu kritik dönemde sorumluluklarını tam olarak yerine getirme ve azami itidal gösterme çağrısında bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi. 

KAYNAK: DHA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 12
  • Ramo 46 dakika önce Şikayet Et
    Itrail in bir yeri duydumu acaba ?
    Cevapla
  • Arif kara 47 dakika önce Şikayet Et
    Hiç olmazsa bunu yapabilmiş ler
    Cevapla
  • Gakko 47 dakika önce Şikayet Et
    Israil kınama tanımaz boş laf onlar icraat zamanı icraat hep hikaye
    Cevapla
  • Karakan 51 dakika önce Şikayet Et
    Amerika İtrail tarafından yönetildiği sürece Amerika İsrail olduğu sürece, Amerika İsrail işgalinden kurtulup Amerika olmadığı sürece bunlar fasa fişi boş işler katliamda devam eder işgallere de.
    Cevapla
  • Misafir1 58 dakika önce Şikayet Et
    "Batalama riskini ortaya çıkarmaktadır" Ulan risk mi kalmış?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli isim Erdoğan'ı tehdit etti: Yaktığınız ateşte yanacaksınız
Epstein dosyasında tecavüz iddiası ortalığı karıştırdı! Trump ve Cinton'ın da adı geçiyor!