Nazlı Ilıcak'ın vekilliği neden iptal edildi?

Ünlü gazeteci yazar Nazlı Ilıcak, "Herkes, milletvekilliğimin sonlandırılmasını, Merve Kavakçı olayına bağladı. Ama asıl mesele, başkaydı" diyerek milletvekilliğinden ihraç edilmesinin gerçek nedenini açıkladı.

Nazlı Ilıcak'ın vekilliği neden iptal edildi?
Nazlı Ilıcak'ın vekilliği neden iptal edildi?
GİRİŞ 29.09.2009 07:47 GÜNCELLEME 29.05.2020 17:42
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sabah gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak, bugünkü köşe yazısının "Genelkurmay'a dava" başlıklı bölümünde kendisinin 28 Şubat döneminde milletvekilliğinden çıkartılmasının gerçek nedeninin TSK'yı eleştirmek olduğunu açıkladı.

Ilıcak, Ufuk Uras, Baskın Oran, Ahmet İnsel, Sezgin Tanrıkulu, Aydın Engin, Oya Baydar, Mithat Sancar ve Cengiz Algan gibi aydınların Mardin'deki açıklamaları dolayısıyla, Askeri Ceza Kanunu'nun 148. maddesine muhalefetten, Org. İlker Başbuğ'un hakkında suç duyurusunda bulunmasından söz ederek,  "148. madde, askerin siyasi demeç vermesini ya da yazı yazıp, siyasi telkinde bulunmasını cezalandırıyor. Bu maddenin bir benzeri, İç Hizmet Kanunu'nda (madde 43) mevcut" hatırlatması yaptı.

Milletvekilliği yaptığı dönemde, Andıç olayını basın toplantısıyla kamuoyuna duyurunca, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu suçlayıcı bir beyanat verdiğini hatırlatan Ilıcak. "Tüm gayretlerini, meş'um emellerini gerçekleştirmelerinde en büyük engel olarak gördükleri Türk Silâhlı Kuvvetleri'ni yıpratmak yönünde yoğunlaştıran bazı karanlık düşünce sahibi kişi ve kurumların beyhude çabaları, dün olduğu gibi bugün, bugün olduğu gibi yarınlarda da sonuçsuz kalacaktır" dediğini belirtti.

Bunun üzerine, Genelkurmay Başkanı aleyhine, kendisine  hakaret ettiği gerekçesiyle dava açan Ilıcak, Kıvrıkoğlu'nun avukatının söz konusu cümlelerin kendisini hedef almadığını açıklamak zorunda kalması üzerinedavadan vazgeçtiğini belirtti.

"Herkes, milletvekilliğimin sonlandırılmasını, Merve Kavakçı olayına bağladı. Ama asıl mesele, Andıç ve Kıvrıkoğlu aleyhine açtığım dava idi" diyen Ilıcak, "Nitekim benim gibi milletvekilliği düşürülen ikinci kişi, Bekir Sobacı'ydı. (İkimizden başka milletvekilliğini kaybeden olmadı) Sobacı, Meclis'te (12 Nisan 2001) sarf ettiği şu cümleden dolayı kara listeye girmişti: "Türkiye sütü bozuk bir 28 Şubat sürecinden sonra geldiği bu noktada bugün debelenmektedir, çıldırmaktadır." 

O gün Meclis karışmıştı: "Vayy sen askere sütü bozuk mu dedin?" Tabii iddianamede, bu cümleden söz edilmiyordu. Üniversiteye girmek isteyen başörtülü kızlarla görüşmesi, Sobacı'nın aleyhindeki tek delildi. Ama o kızlarla görüşen yalnız Bekir Sobacı değildi. Fazilet Partisi'nden, hatta başka partilerden de çok sayıda milletvekili başörtülü üniversite talebelerine randevu vermiş, onlara sahip çıkmaya çalışmıştı" ifadesini kullandı.

Ilıcak, yazısında "Dün dünde kaldı... Bugün hukukun üstünlüğünü korumaya yönelik yeni bir hamle ile karşı karşıyayız. Davadan bir sonuç alınmasa dahi, aydınların gösterdiği tepki yerindedir. Farklı sivil toplum örgütleri, sürekli ve kararlı bir şekilde bu tavrı sergileyebilseler, askerler de, kendi sınırları içinde kalmayı zaman içinde öğreneceklerdir" şeklinde görüş beyanında bulundu.

Nazlı Ilıcak'ın köşe yazısının özgün halini ve tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz  

(Haber 7)

YORUMLAR 7
  • remzi danaci 14 yıl önce Şikayet Et
    isgal olsaydik. evet isgal altinda olsaydik acaba yine bukadar zarara ugrarmiydik diye dusunesi geliyor insanin yine butcenin cok buyuk bir kismi askeri harcamayami giderdi yine manevi degerlerle ilgili ne varsa hepsine savasmi acilirdi dindar insanlara her turlu devlet sorumlulugu yuklenir ama yine bir takim haklardan mahrummu birakilirlardi ama butun bu silahli takimin yaptiklarinin sorumlusu kendi halkina sirt ceviren siyasiler sermayedarlar ve tabiki azginlarin borazanligini yapan bir takim medyadir halk uyanirsa biter
    Cevapla
  • M.Borahan Bilen 14 yıl önce Şikayet Et
    Nazlı nazlı. Nazlı hanım bu konu olalı 10 yılı aştı ve neden şimdi açıklıyorsunuz acaba?Ben şundan çok eminim ki yarın bu ülkenin başına DTP gelse siz O nlardan olur ve bunun haklı gerekçesini demogojik tecrübenizle bir kaç akılsıza yutturursunuz.Ama biz yutmuyoruz.Bırakın şu AB ABD manuelasını elinizden.İnin sırtımızdan siz kimsiniz ki?Bir insan gelmiş geçmiş her iktidarın kalemşörlüğünü yapıyorsa o ülkede demokrasi kanseri var demektir.İşte bu durum sizinle kronik oldu..
    Cevapla
  • modern müslüman 14 yıl önce Şikayet Et
    KOCASI ERGENEKON'DAN GÖZALTINA ALINMIŞTI. Emin Şirin'den bahsediyorum, geçen yıl eski kocası Emin Şirin Ergenekon iddianamesi kapsamında gözaltına alınıp serbest ! bırakıldı. İnsan kocasının neler yaptığını bilmez mi? bilse de niye yazamaz? Yok ben sadece sordum yani, meraktan.
    Cevapla
  • ahmet okutan 14 yıl önce Şikayet Et
    MÜTEDEYYİN İNSANLARI DEVLETE DÜŞMAN HALE GETİRDİLER... Nazlı Ilıcağın islama yakın olmadığını bilmeyen yok..Merve ise Amerikadan ithaldi..şimdi de işini bitirdi,Amerika da yaşıyor tekrar..şu Müslümanlar bir uyansa artık..onları başkalaştıran,ABD ve batıya eklemleyen,marka müslümanlarını iyi tanısa bambaşka bir Türkiye olacak..28 şubat ın olması için pravokasyonlar gerekiyordu..28 şubat Saadeti parçalamış,AKP yi iktidara getirmiştir..
    Cevapla
  • hakkı coşkun 14 yıl önce Şikayet Et
    soylu bir ablamız.. evet nazlı bacım şu cahalet denilen zorbalığı kaleminle yaz yazki aydınlık olsun seni hic milletin gönlünden milletvekilliğin alınmadıki sen hep milletin vekilisin müslüman biri olarak seni seviyorum yolun acık olsun. kalemin keskin. gasp yapanlar güclü olduklarından değil belki nebilem gerisinide siz tamamlayın pisikoloji işimi yoksa başka bir şeymi..bilemem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi