Erdoğan 'genel af''ta noktayı koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye G.Kore İş Forumu sonrasında basının sorularını yanıtladı.Erdoğan IMF ile ilgili, kararın ortak verildiğini söylerken 'Genel Af' konusunda da noktayı koydu

GİRİŞ 10.03.2010 15:14 GÜNCELLEME 10.03.2010 15:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile stand-by anlaşması yapılmayacağı kanaatine ortak olarak vardıklarını bildirdi.

Erdoğan, Türkiye-Kore İş Forumu'nun ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''IMF Türkiye ile stand-by olmayacağını açıkladı. Ali Babacan'ın da bu yönde açıklamaları oldu ve Babacan Mayıs ayı sonu için açık kapı bıraktı. Bu konudaki değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?'' şeklindeki sorusu üzerine, yaklaşık iki yıldır bu görüşmelere ara verildiğini belirtti.

Bu arada zaman zaman arkadaşlarının IMF temsilcileriyle görüştüğünü, kendisinin de eğer mutabık kalınırsa bir anlaşma olabileceği hususunda açıklamaları olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Fakat özellikle herhangi bir siyasi dayatma olacak olursa bu kurumsal değişikliklere yönelik bu konularda evet demeyeceğimizi söylemiştik. Son dönemlerde bu konuda artık pek 'illa bu da olsun' gibi bir yaklaşımları yoktu. Fakat son geldiğimiz noktada, Türkiye'nin özellikle ekonomik noktada, ayakları üzerinde duran bir ülke olduğu görünümü böyle bir stand-by anlaşmasına gerek kalmadığı kanaatini IMF'de de oluşturmuş vaziyette. Bundan dolayı böyle bir anlaşmanın yapılmayacağı kanaatine ortak olarak varmış durumdayız.

Mayıs ayında iki yılda bir yapılan, ülkelerin gelişmişlik konusu ki, bu bir konsültasyon mekanizmasıdır. Bu madde 4 diye nitelendirilen konuyla ilgili çalışmalar rutin devam edecektir. Türkiye de IMF üyesi 192 ülkeden bir tanesi. Bu çalışmalar rutin bir şekilde devam edecek.''

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''Mayıs'tan sonra bir açıklama bekleyelim mi?'' sorusuna, ''Bizim şu anda stand-by olarak herhangi bir anlaşmamız söz konusu değil'' yanıtını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile imzalanacak bir stand by anlaşması için bazı ilkeleri bulunduğunu ve bunlardan herhangi bir taviz vermelerinin söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye-Kore İş Forumu sonrasında sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, IMF anlaşması konusunda daha önce bir anlaşmanın kısa süre içinde imzalanabileceği yönünde ifadelerinin hatırlatılarak, bu sürede nelerin değiştiğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

''Ben o açıklamamı yaparken başka bir şey daha kullandım. O da şuydu; Bizim bu konuda ilkelerimiz var. Bu ilkelerimiz üzerinden herhangi bir taviz vermemiz söz konusu değil. Bir tanesi örnek olarak vereyim; belediye gelirleriyle alakalı konu... Bununla ilgili yasa değişikliği denirse, bu bize dayatılırsa, biz bunu yapmayız. Biz bununla ilgili yasayı değiştirmişiz zaten. Buna benzer birçok konular olmuştur ki bunlarla ilgili olarak mutabık kalmadık, anlaşamadık ve bunlar standby anlaşmasını ortadan kaldırdı.''

IMF'nin daha çok ayakları üzerinde duramayan ülkelere destek verdiğini, Türkiye'nin artık ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde duran bir ülke haline geldiğini söyleyen Erdoğan, ''Türkiye'yi böyle görmüş olmaları da bizi ayrıca mutlu etmektedir'' dedi.

Stand by anlaşması imzalanmamasının orta vadeli programın uygulanmasında erkene çekmelere neden olup olmayacağına ilişkin soruyu Başbakan Erdoğan, ''Şu anda bizim orta vadeli programımız neyse aynen uygulamaya koyacağız'' şeklinde yanıtladı.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR

''Taş atan çocuklar'' için yapılacak düzenlemeye ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bugün parlamentoda grubu olan partilerin grup başkanvekillerini ziyaret etmekte olduğunu anımsatarak, ''Bu ziyaret neticesinde de adımımızı süratle atıp, bu işi parlamentodan süratle geçirelim istiyoruz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel affa ilişkin önerisine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ''olumsuz yanıt'' verdiğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, ''Ben 'Sonra değerlendirelim' diye bir şey söylemedim. Ben tam aksine 'Bu CHP akşam bir başka söyler, sabah başka söyler' dedim. 'Net ne söylediği hiçbir zaman belli değildir' dedim. Nitekim öyle de oldu. Birisi başka türlü, genel başkanı bir başka türlü konuştular. Bizim gündemimizde böyle bir şey söz konusu değil zaten'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, yarın Elazığ'a giderek deprem bölgesinde incelemelerde bulunacağını söyledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • alperen ilteriş hanoğlu 14 yıl önce Şikayet Et
    Bu kez sözünü tut. hep gündemimizde değil dedikleriniz kanunlaştı.bari bunu sözünüzü tutun.kanunlara uyan insanlar enayimi,suç işleyen cezasını çeksin.özelliklede ülke birlik bütünlüğüne kasdedenler illegal yapılanmalar içersinde olanlar bence ömür boyu mahkum olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu