AKP geri çekti, CHP sonuçları değiştirdi

Referandumda anket savaşları devam ediyor. Bir grup tarafından maniple edilen AK Parti’nin anketi siteden kaldırıldı, CHP’nin anketinde ise oy oranları değiştirildi. Milliyet ise bunlardan sadece birini gördü.

AKP geri çekti, CHP sonuçları değiştirdi
AKP geri çekti, CHP sonuçları değiştirdi
GİRİŞ 23.07.2010 15:24 GÜNCELLEME 23.07.2010 15:24
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Siyasi partilerin Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaları sanal alemde de devam ediyor. Partiler düzenledikleri anketlerle nabız ölçmeye çalışsa da bu anketler çok da sağlıklı sonuçlar vermiyor.

Sanal alemde anketleri maniple etmek mümkün ve anketi düzenleyenlerin sonuçlara da müdahale söz konusu olabiliyor.

SANAL SALDIRI

Televizyon programlarına, anketlere sanal akınlar düzenleyen bir grup sözlük yazarı AK Parti’nin anketine ‘Hayır’ CHP’nin anketine ise ‘Evet’ oyu kullanarak eğlenirken, parti yetkilileri bu durumdan rahatsız oldu.


AK PARTİ ÇEKTİ, CHP DEĞİŞTİRDİ

AK Parti ankete yapılan sanal saldırı sonrası anketi yayından çekmeyi tercih ederken CHP Gençlik Kolları sayfasında yapılan ankette ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyları yer değiştirildi.

'EVET' ÖNDEYDİ

CHP’nin anketinde sabah saatlerinde toplam 11 bin 971 kişden 5 bin 694’ü  Evet oyu vermişti. Bu oran  anketin yüzde 47.6’sını oluşturuyordu. 3 bin 189 kişi Sandığa gitmeyeceğim, 3 bin 65 kişi Hayır oyu vereceğini 23 kişi de kararsız olduğunu bildirmişti. Sabah 7.58 saatindeki bu veriler saat 9.14’te değiştirildi.

kullan

OYLAR DEĞİŞTİRİLDİ

Evet ve Hayır şıklarının yeri değiştirilirken Hayır oyları 10 bin 398’le yüzde 77.4 oldu. Evet ise 2 bin 190 kişi işaretlemiş gibi görünüyordu. Sadığa gitmeyeceğim diyenler ise 651, kararsızım diyenler 21 kişiydi.

kullan

MÜDAHELE İÇERİDEN

Bu dağılımdaki o verenlerin sayısı 13 bin 265 yaparken sayfanın altında yer alan oy verenlerin rakamı ise 13 bin 427 olarak görünüyor. Bu da ankete içeriden bir müdahale yapıldığını gösteriyor.

MİLLİYET GERİ ÇEKİLENİ GÖRDÜ

Milliyet gazetesi internet sitesi AK Parti’nin anketine yapılan sanal saldırıya değinmeden anketin geri çekildiğini duyurdu ancak CHP anketindeki oynamadan hiç bahsetmedi. Daha sonra Milliyet internet sitesi haberi manşetinden kaldırdı.

kullan

AK PARTİ: ANKETİN KARANLIK EMELLİ İNTERNET KORSANLARI TARAFINDAN YÖNLENDİRİLMEYE BAŞLANDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR

AK Parti Halkla İlişkiler Başkanlığından yapılan açıklamada, partinin kurumsal internet sitesindeki anketin kaldırılmasıyla ilgili, anketin ''karanlık emelli internet korsanları tarafından yönlendirilmeye başlandığı''nın tespit edildiği belirtilerek, ''AK Parti olarak sanal bir saldırıya alet olmayı kabul etmemiz söz konusu olamayacağı için anket yayından kaldırılmış ve hukuki süreç başlatılmıştır'' denildi.

Yazılı açıklamada, AK Parti İletişim Merkezi tarafından ''Anayasa Değişikliği için yapılacak referandumda tercihiniz ne olacaktır?'' anketinin partinin kurumsal web sitesi aracılığıyla yapıldığı hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

''Anketin karanlık emelli internet korsanları tarafından yönlendirilmeye başlandığı birkaç gün içinde Bilgi İşlem Merkezimiz tarafından tespit edilmiştir. AK Parti olarak sanal bir saldırıya alet olmayı kabul etmemiz söz konusu olamayacağı için anket yayından kaldırılmış ve hukuki süreç başlatılmıştır.

Bugün itibarıyla bazı yayın organlarında yer alan haberler gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır.''

''AK PARTİ OLARAK SANAL BİR SALDIRIYA ALET OLMAYI KABUL ETMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAYACAĞI İÇİN ANKET YAYINDAN KALDIRILMIŞ VE HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMIŞTIR''

Gazetecilik etiğinin temel gereği olan haberi kaynağına doğrulatma gerekliliğinin gözardı edildiği belirtilen açıklamada, konuyla ilgili, partinin ilgili birimlerine hiçbir şekilde ulaşılmadığı ifade edildi. Açıklama, şöyle devam etti:

''Eğer gazetecilik etiğinin gereği yerine getirilmiş olsa idi elimizdeki verilerle açıkça kanıtlayabileceğimiz gibi Bilgi İşlem Sistemimizin bir bilgisayardan ve bir IP numarasından sadece bir oy verilmesine izin veren yapısının kırılmaya uğratıldığı, örneklersek aynı bilgisayardan yüzlerce 'Hayır' oyu verilmesinin sağlandığı, sonuçların yönlendirildiği gösterilebilecekti. AK Parti'nin her zaman olduğu gibi halkın kanaatlerini önceleyen siyaset anlayışının bir yansıması olan bir anketin dahi kimi karanlık odakları nasıl rahatsız ettiği ortaya konulabilecekti. Bu yanlış gazetecilik anlayışını kamuoyunun takdir ve bilgisine sunuyoruz.

"EVET OYU KULLANACAKLARIN ORANI YÜZDE 62"

Keza AK Parti'nin halkın kanaatlerini anketleri yönlendirerek etkileyebileceğini zanneden çapsız sanal korsanlarca taciz edilme süreci başlamadan önceki anket sonuçlarında halk oylamasında 'Evet' oyu kullanacağını belirtenlerin oranının yüzde 62 olduğunu bu vesileyle belirtiyor, bilgi çağının olanaklarını kötüye kullananların tarafımızca yapılan sanal iz takibi sonucu belirlendiğini ve hukuki haklarımızı korumak adına yasal sürecin başlatıldığını kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.''

(Haber 7)

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 56
  • ALİ ÜNLÜER 13 yıl önce Şikayet Et
    SOL İYİCE SAÇMALAMAYA BAŞLADI. İktidar gelmiyor,Müktedirlikte elden gitmeye başlayınca saçmalamaya başladılar.Peki sağ kesimde bimukabil karşılık verirse sonu nereye varır
    Cevapla
  • ugur temiz 13 yıl önce Şikayet Et
    kervan yurur dog urur. halkımız kararını verdı evet dıyecek hayırcılar da urumeye devam edecek.
    Cevapla
  • İsmail Diken 13 yıl önce Şikayet Et
    Çok sığ düşüncelere. sahip yorumcular var.Her 2 saldırada incisozluk tarafından gerçekleştirildi.incisözlük mentalitesinde anketi yapanın istemeyeceği sonuca yüklenmektir o yüzden yok bizimkiler kaldırmış dürüstler chpliler oynamış indire-gandiler demek zevzeklikten öteye gitmez.chp sitesine gidip hayır veye evet versen ne değişecek.sonuçta sonucu 12 eylül akşamı hepbirlikte göreceğiz.böyle kimseye bir fayda sağlamayacak arpa boyu kadar yol götürmeyecek kısır tartışmaların yapılmasını yanlış buluyorum
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    İşte şapka düşüyor kel görünüyor... Sol partililer Sol zihniyetler ..ve indiragandili halkçılar sahtekar.bunun başka izahı yok.
    Cevapla
  • ata76 13 yıl önce Şikayet Et
    evet. nette bir çok sitelerde anketler yapmışlar,genelde EVET çok fazla...bir EVET de benden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den son dakika Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
Nijerya'dan ABD'ye tehdit gibi çağrı! Milyonlarcası kaçırılmış: Hepsini iade edin