Referandumu 'yüzde 99' bilen anket

Referandumdan önce onlarca anketin sonucunu yayınladık. Kiminde 'Hayır'lar kiminde de 'Evet'ler öndeydi. Kıl payı fark olan araştırmalar da vardı. Ama gerçek anket sandıkta yapıldı. İşte sonuçları en iyi bilen iki anket...

Referandumu 'yüzde 99' bilen anket
Referandumu 'yüzde 99' bilen anket
GİRİŞ 13.09.2010 08:23 GÜNCELLEME 13.09.2010 08:23
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Referandumdan önce yapılan ve yayınlanan anketlere göre sandıkta çıkan resmi olmayan sonuçları en yakın bilen şirket ANDY-AR oldu. Tarhan Erdem'in Radikal'de yayınlanmayan "geleneksel anketi" de sonucu en yakın bir diğer araştırma oldu.

Sandıkların yüzde 98'inin açıldığı ve resmi olmayan sonuçlara göre Referandumda 'Evet' oranı yüzde 58.1, 'Hayır' oranı ise yüzde 41,9 olarak görünüyor.

Anket şirketlerinin son araştırmalarında şu sonuçları yayınlamıştı:

ANDY-AR

ANDY-AR referanduma 5 gün kala açıkladığı anketinde, kararsızlar dağıtıldıktan sonra, "Evet" yüzde 57,4, "Hayır" ise yüzde 42.6 şeklinde sonuç vermişti. ANDY-AR bu sonuçla referandum sonuçlarını 0.5 oranındaki bir sapma ile bilmiş oldu.

KONDA

22 Temmuz seçimlerini çok yakın bir sonuçla bilen Tarhan Erdem'in araştırma şirketi KONDA referandumdan 3 gün önce yayınladığı ankete göre "Evet" oylarının yüzde 56.8, "Hayır" oyu vereceğini söyleyen seçmenlerin oranı ise yüzde 43.2 olarak açıklamıştı.

A&G - Adil Gür

29 Mart sonuçlarını neredeyse birebir bilen ünlü araştırmacı Adil Gür referandumda ise resmen çakıldı. Gür, referanduma üç gün kala Taraf gazetesine verdiği röportajda 'Evet' oranlarını yüzde 52, 'Hayır'ı ise yüzde 49 olarak açıklamıştı. Gür, kararsız seçmenlere de dikkat çekerek, 'Hayır' oylarının öne geçebileceğini de ön görmüştü.

GENAR

Referanduma 4 gün kala Haber 7'nin yayınladığı anketinde GENAR, 'Evet' oranlarını %53.8 olarak  açıklarken, 'Hayır' oylarını ise  yüzde 46.2 şeklinde vermişti.

POLLMARK

Pollmark’ın referanduma kısa süre kala “Son Düzlük” diye açıklanan ve Başbakan Erdoğan’a da sunduğu araştırma Türkiye genelinde 57 ilde yapılmış, "Evet" yüzde 54,9 "Hayır" ise yüzde 45,1 oranında çıkmıştı.

METROPOLL

Referanduma bir ay gibi bir süre kala araştırma sonucunu açıklayan Metropoll oranlarını şöyle açıklamıştı. Evet yüzde 49,6, Hayır ise 33,6 oranında çıkmıştı.

SONAR

CHP’ye yakın olduğu iddia edilen Hakan Bayrakçı’nın SONAR ‘ı referanduma kısa süre kala açıkladığı araştırmasında Anayasa değişikliğine 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 50.13, 'Evet' diyenlerin oranı ise yüzde 49,87 oranında açıklamıştı.

KONSENSÜS

Habertürk gazetesi için araştırma yapan ve yayınlayan Konsensüs son araştırmasında “Evet” oylarını yüzde 55,2, “Hayır” oylarını ise yüzde 44,8 olarak açıklamıştı.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 30
  • yüksel 13 yıl önce Şikayet Et
    Daha gerçekci anket yapsınlar. Gerçek anketi biz halk olarak 12 Eylül Pazar günü yaptık ve %100 doğru bir anket çıktı ortaya.Evet %58 Hayır %42. O anketleri yapan şirketlere teşekkür ederiz,derslerine iyi çalışsınlar önümüzde genel seçim var.Daha gerçekci anket yapsınlar.
    Cevapla
  • Harun Paşa 13 yıl önce Şikayet Et
    RECEP GÜLER BEYE. MYNET ile ilgili tespitlerinize katılıyorum. Akla mantığa adaba ve hakikatlere uygun onlarca yorum yazdım bir tanesi yayına konmadı. Bölücü ve küfürlü ne kadar yorum varsa kendi zihniyetlerini temsil eden hepsi yayınlanırdı. Bunun en açık ispatı yorumlardaki SEVDİM/SEVMEDİM OYLARININ SAYISIDIR. İsteyen bakabilir. Bu yüzden adres çubuğumda hala bulunmasına rağmen ihtiyaç ve alışkanlık da olsa kesinlikle direniyor bakmıyorum. Haber7&8217de kişilere saldırmadıkça edepsizlik etmedikçe yorumun konuyor.
    Cevapla
  • Hasan 13 yıl önce Şikayet Et
    ADIL GUR ANKET DUVARA TOSLADI..... Anket yapmasini bilmeyenler artik soyle kenera cekilsin. Milletin kafasini bulandirmaya calisan bu odaklar bilsinki artik millet bunlara prim vermez!
    Cevapla
  • ahmet kayserili 13 yıl önce Şikayet Et
    bende bildim. köyümde çok kişiyle iddaya girdim hele hayırcılarla %58 çıkacak diye tahminim doğru çıkdı zatem ğöz var nizam var aklı olan doğru tahmin eder.az aşağı az yukarı bilir
    Cevapla
  • MüslümanTürk 13 yıl önce Şikayet Et
    haber 61 net sitesindeki anetede bakın. 1 er puan yanılma var..17 bin kişi oy kullanmıştı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası