Başbakan Erdoğan Norveç'e gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Norveç Başbakanı Kjell Magne Bonvedik'in davetlisi olarak resmi ziyarette bulunmak üzere bu ülkeye gitti.

Başbakan Erdoğan Norveç'e gitti
Başbakan Erdoğan Norveç'e gitti
GİRİŞ 10.04.2005 21:34 GÜNCELLEME 10.04.2005 21:34

Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Ziyaretinin Norveç'in bağımsızlığının yüzüncü yıldönümüne rastlaması dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Avrupa kıtasının en kuzeyinde yer alan Norveç ile en güneyinde yer alan Türkiye arasında uzun yıllara dayanan dostluk ve ittifak anlayışının bulunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Norveç ile ortak değerleri paylaşıyoruz, dünyadaki gelişmelere benzer şekilde yaklaşıyoruz" dedi.

Ziyaretinde Norveç Başbakanı'nın yanı sıra Parlamento Başkanı, Dış ilişkiler Komisyonu Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile de görüşeceğini belirten Erdoğan, bu temaslarında Norveç ile ikili ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi olanaklarını araştıracaklarını kaydetti.

Erdoğan, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulanacaklarını belirterek, "Norveç ile aramızda özellikle ekonomi, ticaret, enerji, gemi inşaat sanayi alanında büyük bir işbirliği potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Görüşmelerimizde bu potansiyelin değerlendirilmesine ilişkin istek ve
irademizi de ortaya koyacağız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 12 Nisan Salı günü Oslo'da Nobel Enstitüsü'nde düzenlenecek toplantıda, "Küresel Barış Arayışı ve Türkiye'nin Katkısı" konusunda konuşma yapacağını söyledi.

Aynı gün Norveç'in petrol üretim merkezinde temas ve incelemelerde bulunacağını, ayrıca NATO karargahını da ziyaret edeceğini, Norveç'te yaşayan Türk vatandaşları ve Türk Norveç Dostluk Derneği mensupları ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunacağını bildiren Erdoğan, ziyaretinin, iki ülke arasındaki karşılıklı anlayışın derinleştirilmesine, ilişkilerin ve işbirliğinin, şu anda yakalanmış olan ivmenin daha da ileri taşınmasına aracı olacağına olan inancını dile getirdi.

Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de Norveç'e gitti.

Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer uğurladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TIR yolcu minibüsünü biçti! Çok sayıda ölü var!
Türkiye'den her yıl 30 milyar TL çalıyorlar!