Konya'nın vazgeçilmezi nasıl yapılıyor?

Klasik Türk mutfağının ana köklerinden birini oluşturan Konya mutfağı yöresel lezzetleri bakımından oldukça zengin bir mutfağımızdır.

Konya'nın vazgeçilmezi nasıl yapılıyor?
Konya'nın vazgeçilmezi nasıl yapılıyor?
GİRİŞ 10.03.2017 09:45 GÜNCELLEME 10.03.2017 10:40

Konya’nın etli ekmek ve fırın kebabı klasikleşmiş lezzetler listesinin en başında yer almaktadır. Bunların dışında tirit, su böreği, bamya çorbası, arabaşı çorbası… Tatlılarından höşmerim ve sacarası oldukça ünlü lezzetleri arasındadır.
 
İşte sizlere Konya mutfağı nefis yöresel yemek tarifleri...

Tirit tarifi
Tirit tarifi malzemeler:
 
- 1 kg kuşbaşı doğranmış dana eti
- Yarım demet maydanoz
- Yarım kg ilikli kemik 
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı öğütülmemiş karabiber 
- 1 tatlı kaşığı tuz
 
Pidesi için;
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 4 bardak un
- Tuz
 
Sosu için;
- yoğurt
- sarımsak

Tirit tarifi hazırlanışı:
 
Tuz, su, yaş maya bir kaba konularak karıştırılır. Üzerine un ilave edilerek yoğurma işlemine başlanır. Yoğurduktan sonra üzeri temiz bir bezle örtülerek hamur dinlendirin. Dinlendirme işlemini tamamladıktan sonra hamurdan büyük bezeler elde edin. Daha sonra hamuru merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Açılan hamuru tepsi üzerinde kare şeklinde kesin ve önceden 200 derecelik ısıttığınız fırına verin.
 
İlik kemiklerini derin bir tencereye alıp içerisine bolca su ilave edin. Suyun içerisine soğan, maydanoz, karabiber ekleyip haşlayın.
 
Diğer taraftan kuş başı etleri normal et kavurur gibi tavada kavurun. Sosu için tereyağı veya sıvıyağ içerisine salça koyup sosu pişirin.
 
Pidelerde piştikten sonra sunum tabağına alarak ilik kemiği suyu ile ıslatın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve eti ekleyin. Etlerin üzerinde tereyağını gezdirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Höşmerim tatlısı tarifi
 Höşmerim tatlısı malzemeleri:
-  2 bardak süt
-  2 bardak un
-  2 çorba kaşığı tereyağı
-  1 bardak toz şeker
-  300 gr kaymak
-  2 çorba kaşığı fıstık (dolmalık)

Höşmerim tatlısı hazırlanışı:
 
Derin bir tencerenin içerisine kaymağı koyun. Kaymağın içerisine tereyağı ve fıstığı ilave ederek kaynatın. Kaynayan karışım üzerine un ilave ederek koyu bir ren elde edinceye kadar kavurun. Ayrı bir tencerede sütü kaynatın. Kaynayan sütü höşmerime ekleyin ve son olarak bir su bardağı şeker eklediğiniz höşmerimi fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...