Türkiye'nin utancı dünya basınında
Dünya’nın en büyük 17. ekonomisine sahip Türkiye’nin çocuk gelinleri batının dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin bu utancı The Guardian sayfalarında yer aldı.

The Guardian tarafından yayınlanan bir makalede, çocuk gelin sorunun sadece Türkiye’nin doğusunda ve Kürt bölgelerinde yaşanmadığı, bu sorunun Türkiye’nin her yerinde görüldüğü vurgulanarak, Türkiye’nin çocuk gelinler oranında Zambiya ve Tanzanya gibi Afrika ülkeleri ile aynı düzeyde olduğu belirtildi.
Dünya’nın en büyük 17. ekonomisine sahip Türkiye’nin çocuk gelinleri batının dikkatini çekmeye devam ediyor. The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan bir makalede, çocuk gelin sorunun sadece Türkiye’nin doğusunda ve Kürt bölgelerinde yaşanmadığı, bu sorunun Türkiye’nin her yerinde görüldüğü vurgulanarak, Türkiye’nin çocuk gelinler oranında Zambiya ve Tanzanya gibi Afrika ülkeleri ile aynı düzeyde olduğu yazıldı.
İngilterenin önemli gazetelerinden The Guardian’ın yer verdiği bir makalede, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kaldırdığına dikkat çekilerek, "Çocuk Gelinler" projesinin Koordinatörü Selen Doğan’ın, "Herkes bu sorunun Türkiye’nin doğusunda ve Kürt bölgelerinde olduğunu düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Biz 54 şehirde bulunduk, bu sorun Türkiye’nin her yerinde var" sözlerine yer verildi.
"BENİM BÜYÜK HAYALLERİM YOK"
Bu arada makalede, Ankara’nın bir kenar mahallesinde kadın hakları örgütü Uçan Süpürge’nin çocuk gelinler için toplandığı ve Türkiye’nin çocuk gelinleriyle konuştuğu belirtilerek, kendisinden 20 yaş büyük bir erkekle 14 yaşında zorla evlendirilen Hanife’nin, "Benim büyük hayallerim yok ama okuma ve yazma bilmeyi isterdim" sözleri vurgulandı.
ÇOCUK GELİN İSTATİSTİKLERİ EKSİK
Haberde, Türkiye’nin çocuk gelin istatistiklerinin tam olmadığını ve erken evliliklerin çoğunlukla imam nikahı şeklinde olduğu belirtilerek, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstittisü’nden küçük bir grubun ilk olarak 2008’de ulusal evlilik pratikleri üzerinde çalıştığı ifade edildi.
TÜRKİYE, AFRİKA ÜLKELERİ İLE AYNI DÜZEYDE
Meclis’e sunulan bu çalışmanın sonucunda, 15-49 yaş arasındaki Türk kadınlarının yaklaşık yüzde 40’ının 18 yaşından önce evlendiğine dikkat çekilen haberde, bu verilerin daha önceki hesaplamalardan önemli bir şekilde fazla olduğu ve Türkiye’nin çocuk gelinler oranında Zambiya ve Tanzanya gibi Afrika ülkeleriyle aynı düzeyde olduğu belirtildi.
"ÇOCUK GELİN OLUNCA HAYAT DURUYOR"
Doğan’ın erken evliliğin Türkiye’de bir problem olarak görülmediğini söylediği vurgulanan haberde, temel sorunun bir kızın yaşamının çocuk gelin olduğu zaman hayatının durması olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verildi: "Çocuk gelin kocasının ailesi için iş gücü olmak amacıyla okuldan alınıyor. Eğitim ve iş fırsatlarından mahrum ediliyor. Sadece bir dini tören ile evlenmişse özellikle kırılgan oluyor. Çünkü Türk yasalarına göre, sosyal hizmetlere erişemiyor ve evlilik süresince kazanılan mülklerde hakkı yok." Ayrıca, Türkiye’nin son zamanlarda kadın hakları konusunda attığı adımları görmezden gelmenin haksızlık olabileceğine dikkat çekilerek, hem medeni kanunda hem ceza kanununda ve anayasada dikkat çekici değişiklikler olduğu belirtildi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN DA ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLDİ
Ancak, şuan çocuk gelin olan ya da daha önce çocuk gelin olmuş 5.5 milyon Türk kadınının sadece yüzde 27’sinin iş gücüne katıldığı vurgulanarak, "Başbakan Recep Tayip Erdoğan 2003 yılında oğlunun Reyyan Uzuner ile evlenebilmesi için mahkemeden evlenme izni kararını sağladığına göre, erken evlilikler ve sonuçlarının görünürde bir gelecekteki ulusal siyasi gündemin üst sıralarda yer almayacağı kesin gibi görülüyor" yorumu yapıldı.
-
Ahmet Velioglu 13 yıl önce Şikayet EtBati'nin durumu!. Uzun yillar Avrupa'da yasadim. Bu istatisytiklerde cocukgelinlerden bahsediliyor fakat cocuk yasta, evlilik olmaksizin anne durumuna dusen kadinlardan bahsedilmemis. Ingiltere'de hamilelik yasi 13 veya altidir. Toplum ise cokmus durumdadir. Aslinda genc yasta evlilik geleneklere bagli olarak cesitli toplumlarda yer alir fakat Avrupa'nin ki ise toplumlari yok edecek seviyede ve evlilik disi iliskiler seklindedir. Tabii simdi bizim cok bilmis aydin gecinen bazi kesimler buradan da bir seyler cikaracaktir, nasilsa, onlar herkese akil verecek duzeyde ust seviyededir!Beğen
-
Murat Turk 13 yıl önce Şikayet EtOnlar Biz. Ya Bu ingilizer gecenlerde bir haber yokmuydu 9 yaşında mı 12 yaşında mi ne bir kızı hamile birakmiş o kız cocuk dogurmuştu dünyanın en genç babasi diye medyada reklam yapıyorlardı övünüyorlardı. onların kızları 12 yaşında bekaretini kaybediyor sonrada önüne gelen ile ilişkiye giriyor hatta bunu kendi evinde yapıyor ilişkiye girdigi cocugu annesi ile babasiyla tanıştırıyor aşk flört ayaklarına. türkiye de evlenme yaşı 60 70 lerde 16 17 18 idi o zamanki insanlar sayesinde şimdiki annne babalar dedeler torunlarını cocuklarının cocuklarını görüyor şimdi ise evlenme yaşı 30 olmuş 50 yaşındaki anne 20 yaşında oglu oluyor torun görüp göremeyecigi belli degil tayyip erdogan neden diyor 3 cocuk bu gidişle türkiye nufusu yaşlanacak ömür uzun oldugu için yaşlı sayisi gençten fazla olacak genç dogmadıgı için ülke yaşlılık hesaplamasında yüzde 60 70 yaşlı görünecek.. erken evlenmek iyidir ömrü doya doya evlatlarınla yaşarsın.Beğen
-
mustafa ulvi 13 yıl önce Şikayet EtHatırlayın...!. İngiltere tüm dünyaya 2009 senesinde en geç annenin kendilerine ait olduğunu beyan etmedi mi? 10 yaşındaki bir erkek ile 10 yaşındaki kızın ilişkiye girmmesi sonucu hamile kalan kız dünyanın en genç annesi seçilmişti.. Büyük bir gurur ve tekebbürle. 16-17 yaşındaki dalyan gibi erkek ve kızları çocuk yaparak türkiye'yi sapıklaştırmaya çalışıyorlar. kendileri 12-13 yaşından itibaren bakireliğini bozuyor. nasıl olsa onlar için bu bir sorun değil. ama 16 yaşındaki bir çocuk evlenenince çıldırıyorlar. çünkü zinadan, haramdan mahrum kalıyor. türk erkekleri 23-24 yaşında evleniyor. ama 13 yaşından itibaren ergenliğine giriyor ve aklı fikri uçkurunda. erkek ve kadınlarımızı liseyi bitirir bitirmez evlendirmeliyiz.!Beğen Toplam 3 beğeni
-
Emrullah Karabudak 13 yıl önce Şikayet EtONLAR KENDİ DERDİNE YANSIN. Batıda bekaret yaşı 4. sınıfa kadar düşmüş.Uyuşturucu,homoseksüellik,ahlaksızlık almış yürümüş.Biraz bunları araştırıpta doğru yolu bulsunlar.Bizim küçük gelinlerimiz arlarıyla namuslarıyla ana oluyorlar.Onların 'modern',özgür kızlarıda orta malı.Beğen Toplam 1 beğeni
-
selam ruhullah 13 yıl önce Şikayet EtKimin Utancı. Utanç haberin içeriğimi? Yoksa bu haberi yayınlamak mı?Çocuk gelin dediğiniz 17-18 yaşında. Hatırlatırım size Peygamberimiz (s.a.v.)'de Hz Aişe ile bu yaşlarda evlenmişti.Beğen Toplam 1 beğeni