Muhammed Ali Clay boksa nasıl başladı? - Bisiklet Hikayesi!

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörü olarak bilinen, bir dönem ringlerin yaşayan efsanesi olarak tabir edilen Muhammed Ali, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Peki Muhammed Ali Clay boksa nasıl başladı? işte merak edilen bu detay ve ayrıca diğer tüm ayrıntıları haber7.com'da bulabilirsiniz..

Muhammed Ali Clay boksa nasıl başladı? - Bisiklet Hikayesi!
Muhammed Ali Clay boksa nasıl başladı? - Bisiklet Hikayesi!
GİRİŞ 20.06.2016 09:39 GÜNCELLEME 20.06.2016 09:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörü olarak bilinen, bir dönem ringlerin yaşayan efsanesi olarak tabir edilen Muhammed Ali, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Peki Muhammed Ali Clay boksa nasıl başladı? işte merak edilen bu detay ve ayrıca diğer tüm ayrıntıları haber7.com'da bulabilirsiniz..

Muhammed Ali boksa nasıl başladı? sorusuna yanıt olarak yazar Barlas Ateşli bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı;

Schwin bisikletleri…

1895 yılında Alman bir göçmen olan Ignaz Schwinn tarafından piyasaya sürülen bu bisikletler, Muhammed Ali’nin hayatımıza girişini ve boks dünyasının zirvesinde ölümsüz olmasını sağladı. Nasıl mı?

Her çocuk gibi onun da hayali bir bisikletti. Ancak yoksul bir tabelacının oğlu olan Cassius, bu hayali için biraz beklemişti. Hem de tam 12 yaşına kadar…

Bu kadar popüler ve pahalı bir oyuncak, yoksul bir mahallede yaşayan vasatın altı bir ailenin evine kolay kolay giremezdi. Ancak tabelacı Marsellus, oğlunu daha fazla kıramadı ve güç bela biriktirdiği parayla 12. yaş gününde bir tane Schwin aldı.

Cassius, bisikleti görür görmez ağlamaya başladı. Sebebi mutluluk değildi. O yoksul mahallede böylesine bir bisikletin ömrü çok uzun olamazdı. Görür görmez, çalınacağını anladığı için ağladı. O anın bile tadını çıkaramadı Cassius.

Çok geçmeden aklına gelen, başına geldi. Schwin marka bisikleti çalındı. Cassius öfkeliydi. Hemen polise gitti. Polis memuru Joe Martin’e bisikletinin çalındığını söyledi.

İhbar etmekle kalmadı, hırsızı yakaladığında onu kırbaçlayacağını söyledi. Joe Martin bu fikri sevmedi. Aynı zamanda bir spor salonu da olan polis memuru Martin, hem spor tarihini hem de 12 yaşındaki Cassius’un hayatını değiştirecek o teklifi yaptı, “İstersen gel sana boks öğreteyim. O hırsızı yakaladığın zaman kırbaçlamak yerine döversin…”

Joe Martin, bu teklif ile tüm zamanların en iyi boksörü kabul edilen Muhammed Ali’nin ilk antrenörü oldu.

işte o bisiklet;

MUHAMMED ALİ NEDEN  VE KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Efsane boksör Muhammed Ali, yılllardır parkinson hastalığı ve yaşayan solunum rahatsızlığı sebebiyle geçtiğimiz günlerde hastaneye kaldırılmıştı. Böylelikle Muhammed Ali, 74 yaşında tüm sevenlerine veda etmiş oldu.

MUHAMMED ALİ'NİN UNNAVLARI

1964, 1974 ve 1978 yıllarında Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvanını 3 kez kazanan Muhammed Ali, profesyonelliğe geçmeden önce 1960 Roma Olimpiyatları'nda hafif ağır sıklet kategorisinde altın madalyanın sahibi olmuştu.

MUHAMMED ALİ'NİN EN İYİ 10 NAKAVTI

MUHAMMED ALİ ERBAKAN HOCA İLE CUMA NAMAZI KILMIŞTI

Efsane boksör Muhammed Ali, 1976 yılında geldiği Türkiye'de dönemin Milli Selamet Partisi Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan ve binlerce kişiyle Sultanahmet Camisi'nde cuma namazı kıldı.

Efsane boksör Muhammed Ali, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. 1964 yılında ' Malcolm X'ten etkilenerek müslüman olan ve Cassius Marcellus olan adını da Muhammed Ali olarak değiştiren efsanevi boksör, 1976 yılının ekim ayında Türkiye'ye de geldi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dönemin Milli Selamet Partisi Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan tarafından Atatürk Havalimanı'nda karşılanan Muhammed Ali, burada kendisini bekleyen binlerce kişiyle birlikte Sultanahmet Camisi'ne gidip Cuma namazı kıldı.

MUHAMMED ALİ NASIL MÜSLÜMAN OLDU?

1942 yılında doğan Casius Clay'ın nasıl bir gençlik yaşadığını anlatmak gerekirse o dönemde amerika da siyahlar ikinci sınıf vatandaş olarak yaşıyordu.

Bu ayrım öylesine çılgınca bir boyuttaydı ki otobüse trene bir beyaz bindiği zaman siyah ayağa kalkıp yer vermek zorundaydı.Beyaza yer vermeyen siyah yargılanıyor hapse atılıyordu.

İşte Özgürlükler ülkesi Amerikanın 50-60 yıl önceki hali bu kadar içler acısıydı.İşte Martin Luther King ve Muhammed Ali bu eşitsizliğe karşı mücadele vermiş önemli isimlerdir.

O yıllarda Amerikan Başkanının siyah olacağı hayal bile edilemezdi ancak Amerika 50 senede bu noktaya geldi.Hayaldi gerçek oldu. :) Muhammed Alinin müslüman oluşu ismini değiştirmesi bu eşitsizliğe asimilasyona karşı verdiği mücadelenin bir parçası.

MÜSLÜMAN OLUŞ HİKAYESİ

Cassius Clay 1964 yılında 22 yaşındayken S. Liston'u yenip dünya şampiyonu oldu.Dünya şampiyonu olduğu ülkesi Amerikayı gururlandırdığı için çok büyük özgüven depoladı.Amerikaya döndüğünde artık kendisine siyah gözüyle aşağılayıcı bir şekilde bakılamayacağını saygı beyazların kendisine saygı duyacağını düşündü.60lı yıllarda siyahlara resterauntlarda servis yapılmamaktaydı.

Ancak Cassius Clay dünya şampiyonu olmanın da verdiği özgüven ile bir resteraunta gidip bir sandoviç istedi garson siyahlara servis yapmayacağını sandoviçin olmadığı söyleyince Cassius Clay ben sizin için bu ülke için savaştım ve şampiyon oldum bunu mu hak ediyorum diye sinirlenerek garson ile tartışmaya başladı ancak ne söylediyse de garsona servis yapmadı.

İşte bugünden sonra Cassius Clay kendini sorgulamaya başladı ve kendi köklerini araştırmaya koyuldı.Afrikalı kökenli olduğunu ve dedelerinin islam dinine inandığını fark etti islam dinini araştırdı ve siyah beyaz ayrımına karşı çıktığı,hak ve eşitliği savunduğu için islamı seçti.

iŞTE MUHAMMED ALİ'NİN SÖZLERİ

Ve Muhammed Ali ismini kullanmaya karar verdi. Ancak bu kararından sonra Muhammed Alinin üzerinde çok baskı kurulmaya başlanıldı. Daha sonra 1967 yılında Amerika Vietnam savaşı çıkınca Muhammed Ali savaşa katılmayı "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek savaşa katılmayı reddetti bu yüzden hapis ve para cezasına çarptırıldı ve profesyonel lisansı Amerikan hükümetince iptal edildi tam 3 yıl ringlerden uzak kaldı. Parasız kaldı ancak 3 yılı aşkın bir süre sonra temyiz ederek davayı kazandı ve tekrar ringlere döndü.

-Alt tarafı bu da bir iş. Otlar büyür, kuşlar uçar, dalgalar kumları yalar. Ben de insanları döverim.

-Sporda başarı çalışmaktan öte istemekle olur.

-Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.

-Şampiyonlar salonlardan çıkmaz. Şampiyonlar içlerinde tutku, hayal ve amaç olan insanlardan çıkar.

-Seni tüketen, önündeki tırmanılacak dağlar değil, ayakkabındaki çakıl taşıdır.

-Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur.

-Ben en iyisiyim. Bunu gözlerimle görmeden önce de söylüyordum. Sakın bana şu işi yapamazsın demeyin. Olanaksız olduğunu anlatmayın. En iyisi olmadığımı söylemeyin. Ben en iyinin de iyisiyim.

-Ön yargı karanlıkta kalmış olmaktan kaynaklanır. Gün ışığı onu arındırır.

-Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım.

-O kadar hızlıyım ki, odamda ışığı söndürmeye kalktığımda, ışık sönmeden oturduğum yere dönebiliyorum.

-Ben bir dövüşçüyüm. Göze göz karşılığa inanırım. Öteki yanağımı çevirmem. Karşılık vermeyen adama saygı duymam. Köpeğimi öldürürsen, kedini saklasan iyi edersin.

-Keşke insanlar herkesi, beni sevdikleri gibi sevselerdi. Dünya çok daha güzel bir yer olurdu.

-Zevk mutluluk demek değildir. İnsanı takip eden gölgeden öte hiçbir önemi yoktur.

-Büyük bir şampiyon olmak için en iyi olduğuna inanmalısın. Öyle olmasan bile, öyle gibi davranmalısın.

-Aklım kesiyorsa ve yüreğim inanıyorsa, başarabilirim.

-Çalışmanın her saniyesinden nefret ediyordum fakat kendime hep "Dayan!" diyordum. Bugün çalışacağım ve ömrümün sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşayacağım.

-Gencim, yakışıklıyım, hızlıyım, sevimliyim ve yenilmezim! (Ağır siklet dünya şampiyonu olduğu sırada.)

-Ben Amerika'yım. Tanımadığınız yönüyüm onun. Alışın bana. Siyah, öz güvenli, kendinden emin... Benim adım bu, sizin değil. Benim dinim, sizin değil. Benim amaçlarım, sizin değil. Alışın bana.

-Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırının ardından...

Dünyayı 20'sinde de 50'sinde de aynı gören adam, 30 yılını boşa harcamıştır.

-Bir hayatımız var, yakında geçmişte kalacak; yalnızca Allah için yaptıklarımız sonsuza dek kalacak.

-Sunucu: "Hiç koruman var mı? Muhammed Ali: "Evet, var. Allah...

YORUMLAR 6
  • Leyla 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah gani gani rahmet eylesin !
    Cevapla
  • amasyalı 7 yıl önce Şikayet Et
    ya neden öldü olurmu bu dünyada yiyeceği ekmeği kesilmis taktiri ilahi mekanı cennet olsun ruhuna Fatiha
    Cevapla
  • kürtoğlu 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah gani gani rahmet eylesin... Ruhuna el fatiha...
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Malcom Shahbazz ile birlikte Amerika'da yasadigi donemde bircok kisinin musliman olmasina vesile oldu. Bugun Amerika'da 2. ve 3. kusak musliman Amerika'lilardan bahsediyorsak, bu, o ve onun gibi basarili muslimanlarin vesilesi iledir. IA Rabbim kendisine Rahmeti ile muamele etsin. Amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...