İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler bu müzede

İbn-i Sina'ya ait 149 el yazması eserin Meşhed kentindeki Merkez Kütüphanesi Müzesi'nde sergileniyor.

İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler bu müzede
İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler bu müzede
GİRİŞ 24.08.2014 15:16 GÜNCELLEME 24.08.2014 15:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Büyük tıpçı, yazar, filozof ve bilim adamı İbn-i Sina'ya ait 149 el yazması eserin Meşhed kentindeki Merkez Kütüphanesi Müzesi'nde sergilendiği belirtildi.
 

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, İran Milli Kütüphaneler Kurumu Başkanı Muhammed Zahidi, İbn-i Sina'nın 980'inci doğum yılı ve tıp günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Meşhed kentindeki Razavi Türbesi Merkez Kütüphanesi Müzesi'nde İbn-i Sina'ya ait el yazması 149 kitabın bulunduğunu söyledi.

Zahidi, "İbn-i Sina, İran'ın en ünlü filozoflarından biridir. O'nun Aristo felsefesi ve tıp ile ilgili yazdığı değerli ilmi eserler önemlidir" dedi.

İbn-i Sina'nın el yazıları ve tıpla ilgili eserleri 23 ile 29 Ağustos günlerinde Meşhed kentindeki merkezi kütüphanede Safevi dönemine ait 20 milyondan fazla tıbbi belgeyle birlikte sergileniyor.

İbn-i Sina'nın Orta çağda dört yüz yıl Batı'da ders kitabı olarak okutulan ve Latinceye on çevirisi yapılan El-Kanun fi't-Tıb, metafizik konularda yazılan Kitabu'l-Necat, Risale fi-İlmu'l-Ahlak, (Ahlak Konusunda Kitapçık), İşarat ve'l-Tembihat, yazılmış on bir ciltlik hacimli eseri Kitabu'ş-Şifa ise, mantık, müzik ve hitabet kitaplarından meydana geliyor. Ayrıca aritmetik, geometri ve astronomi, fizik, kimya, mineraloji konularını da içeriyor.

İbn-i Sina (980-1037), Özbekistan'ın Buhara kentine bağlı Afşana kentinde dünyaya geldi, İran'ın Hamedan kentinde hayatını kaybetti. Hicri Şemsi takvime göre Tir ayının 2'inci günü İran'da İbn-i Sina'nın doğum günü olarak kabul ediliyor ve tıp günü olarak kutlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ali 10 yıl önce Şikayet Et
    İran'da tıp günü 10 Eylüle tekabül eder. (Şemsi takvimine göre Şehriverin ilk günü. haberde verilen tarih yanlıştır. Ayrıca İbn-i Sina'nın mezarının bulunduğu kenti Türkçede "Hamedan" değil de "Hemedan" yazmak daha düzgündür kanımca. Selamlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Edindiğim bilgilere göre' diyerek açıkladı! 'Erdoğan yarın...'
CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesine tencere tavalı rüşvet