Yunanlıların İstanbul'u işgal planı

İngiltere Devlet Arşivlerinden Yrd.Doç.Dr.Ali Satan tarafından derlenen raporlar Türkiye hakkında şimdiye kadar bilinmeyen birçok olayı ortaya çıkartıyor.

Yunanlıların İstanbul'u işgal planı
Yunanlıların İstanbul'u işgal planı
GİRİŞ 24.08.2011 15:15 GÜNCELLEME 24.08.2011 15:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İngiliz Yıllık Raporlarında Türkiye Dizisinin III. Kitabı 1922 yayınlandı.

Tarihçi Kitapevi tarafından Türkçe ve İngilizce orjinaliyle yayınlanan 1922 yılı Raporunda ilginç bir olay ayrıntıları ile anlatılıyor. İtilaf devletlerinin kendi aralarında yaşadıkları bir olay olması dolayısıyla Türk kaynaklarında geçmeyen bir işgal teşebbüsü 1922 Raporu ile Türkiye kamuoyunun bilgisine sunulmuş oldu. Olay kısaca şöyle:

TBMM Ordusu, Kurtuluş Savaşı'nın son askeri hamlesi olan ve Yunan işgal kuvvetlerini Anadolu'dan söküp atmak maksadıyla Büyük Taarruza hazırlanırken Yunan kuvvetlerinin de İstanbul'u işgal etmeye hazırlandıkları ortaya çıktı.

İngiliz işgal Komiseri Nevile Henderson, General Hacı Anesti'nin Yunan işgal orduları başkomutanı olması ile beraber İstanbul'a yönelik hazırlıklara başladıklarını, Trakya'daki kuvvetlerini 4 tümene çıkardıklarını ve 31 Temmuzda resmen İtilaf devletlerine verdikleri nota ile İstanbul'u işgal edeceklerini bildirdiğini yazıyor. Bu talebe karşılık İngiltere'nin Akdeniz donanmasını İstanbul'a çağırıldığı, İtilaf devletleri İngiltere, Fransa ve İtalya'nın birlikte Yunanistan'ın bu işgal teşebbüsüne karşı çıktığı ayrıntıları ile anlatılıyor. Hatta İtilaf Kuvvetleri Başkomutanı General Harrington'a İstanbul Hükümeti'nin de Yunanlılara karşı 20 bin kişilik kuvvet vermeyi teklif ettiği bildiriliyor.

1922 Raporu Türkiye'nin siyasi, iktisadi, sosyal ve askeri hemen her konusu ile ilgili ayrıntılı sunuyor. Yakın dönem Türkiye tarihini merak eden herkes için başvuru niteliğindeki raporların 8 cilt olması planlanıyor.

ZAMAN

YORUMLAR 4
  • hasan yıldız 12 yıl önce Şikayet Et
    ordusu dagıtılmış ülkeye girmek kolay. ordusu dağıtılmış sılahları toplanmış 7 cephede savaşmış erkek kalmamış ülkeyı işgal etmek kolay dimi cesaretınız varsa şimdi gelın bızde atınada bayrak asalım
    Cevapla
  • Ahmet Gül 12 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlilar bazi bazi böyle rüyalari görür durur !. Yunanistan Bilhassa PKK ya aktif yadim ettigi zamanlar, Bati Türkiye, karadenizde samsuna Ak denizde Mersine kadar olan kismini yunanlilara , Türkiyenin diger kesimini Kürtler ve ermeniler bölüseceklerdi . Bunun cizilmis haritasini bile gördüm . Yani Türkiye diye bir yer bile kalmamis. Görünki PKK Türk milletine bu kadar düsman .Bu planlarin hepsi öcalan daha tutuklanmadan önce yapilmisti.
    Cevapla
  • Edip KIRAN 12 yıl önce Şikayet Et
    aha bir yunan daha size. İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesindeki tarihî Pazaryeri Camii, geçirdiği restorasyondan sonra, cemaati şaşkına çevirdi. Kilise döneminden kalma tasvirler, figürler, heykelcikler ve altar (adak yeri) gibi eserler gün yüzüne çıkarılmış, ancak bir cami için vazgeçilmez olan minber, kürsü ve müezzin mahfili konulmamıştı. Ne musalla taşı ne de şadırvan vardı
    Cevapla
  • musa erkılıç 12 yıl önce Şikayet Et
    SONU ORTADA. daha çekirge olmadan zıplamaya kalktılar en küçük krizde yerle bir oldular acınacak haldeler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor