Akıllı telefonlar artık Türkçe konuşacak
Türkçe konuşan ve söylenenleri Türkçe anlayan, kişisel asistan yazılımı "Asistan B" ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.
Türk "Buronya Mobile" ekibi tarafından geliştirilen, Türkçe konuşan ve söylenenleri Türkçe anlayan kişisel asistan yazılımı "Asistan B", şu an yalnızca Android telefonlara uyumluolmasına karşın, yakın zamanda İOS cephesinde de varlık gösterecek.
Asistan B'nin temel özellikleri:
- Alarm kurma
- Tarih ve saat sorgulama
- Yakındaki mekanlar hakkında bilgi verme (yakındaki eczaneler, sağlık kurumları, restoranlar, camiler, bankalar, yakıt istasyonları, müzeler, taksi durakları gibi)
- İle göre veya konumunuza göre otomatik olarak hava durum bilgisi
- Harita gösterme
- Ayarlara erişim, müdahale ve bilgilendirme (kablosuz ağ, bluetooth, telefon sesi gibi)
- Farklı kategorilerde sıralanmış 1000'lerce konu hakkında bilgi (Wikipedia destekli)
- YouTube'da video arama
- Google'da herhangi bir konu hakkında arama yapabilme
- Acil ve önemli telefon numaraları için otomatik arama
- Telefonda yüklü tüm uygulamaların çalıştırılabilmesi
- Rehberde kayıtlı kişileri arayabilme
- Ses hızının ve ses kalitesinin (düşük hızlı bağlantılarda daha iyi peformans) ayarlanabilmesi
- Asistan B'nin isim ile hitap edebilmesi
- Resmi Facebook uygulaması üzerinden Facebook hesabını Asistan B ile bağlama ve durum güncellemesi yapabilme.
- Twitter hesabını Asistan B ile bağlama ve konuşarak, hızlı bir şekilde tweet gönderebilme.
- Asistan B içerisinden, rehberde kayıtlı istediğiniz kişiye veya söyleyeceğiniz bir telefon numarasına mesaj gönderebilme.
- Döviz fiyatları sorgulama (Dolar, Euro, Sterlin)
- Altın fiyatları sorgulama (çeyrek, yarım, tam, has, gram, cumhuriyet)
- Otomatik döviz çeviri sorguları (10 Dolar kaç lira?, 50 Euro kaç TL eder?, 107 Sterlin kaç para? vs...)
- Widget desteği
Asistan B'nin kullanıma sunulmasından sonra bazı forumlarda Apple'ın Siri'si ve Samsung'un S Voice'una rakip olacağı konuşurken "Asistan B"nin yazılımını yapan "Buronya Mobile" ekibinden Ahmet Gözütok, uygulamanın içeriği ve geleceğine yönelik soruları yanıtladı.
'RAKİP DEĞİLİZ'
Gözütok, forumlarda kullanıcıların yorumlarına ilişkin, Siri veya S Voice'un Türkçe dil desteği olmadığını hatırlatarak şunları anlattı:
"Dolayısıyla rakip olmak gibi bir iddiamız olamaz. Biz daha farklı birkonumdayız. Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için mevcut altyapılarile böyle bir uygulama hazırlamak gerçekten çok zahmetli. Türkçe'de birsoruyu en az on farklı şekilde sorabilirsiniz. 9 tanesini uygulamaya eklemiş olsak olmayan bir tanesi için insanlar 'kısıtlı' diye şikayet edebiliyor. Bu nedenle Asistan B'yi geliştirmek, derinlemesine bir analiz de gerektiriyor. Bu noktada sadece çok çok iyi yazılım mühendisleri ile çalışmanız yetmiyor, dil bilimcilerinden destek almak, kullanıcıların taleplerini dinlemek ve bu odakta geliştirmeler yapmak zorunluluk halini alıyor."
Gözütok, programın İOS uygulaması ile ilgili çalışmalarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
"iOS cephesinde işler biraz kısıtlı bir süreçte ve yapıda ilerliyor. Ayrıca Android dünyasında böylesi bir ihtiyacın daha fazla olduğunu düşünüp Asistan B'yi bu yönde geliştirmeye odaklandık. Altyapı oluştuktan sonra farklı platformlara uygulamayı entegre etmek pek uzun bir sürece malolmayacaktır. Şimdi kesin bir ifade kullanmamız doğru olmaz ancak hedefimizi Türk mobil kullanıcılarına dünyadaki en yeni mobil trendleri yerelleştirilmiş bir şekilde Türkçe olarak sunmak olarak şekillendirdik. Bu noktada da platform ayrımı yapmak doğru olmaz. Tabii şu anda önceliğimiz temeli sağlam bir şekilde kurmak."
Uygulamaya kullanıcılar da soru ve cevap ekleyebilecek
Uygulamaya kullanıcıların soru ve cevap ekleyebilmesini sağlayan bir yapı entegre edeceklerini bilgisini de paylaşan Gözütok, çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını, ekstra bir gelişme olmadığı takdirde 1 ay içinde kullanıma sunulmuş olacağını söyledi.
'İNDİRİLME SAYILARI BEKLENTİLERİ AŞTI'
Gözütok, haziran ayı başında ilk sürümü kullanıma sunulan "Asistan B"ninkulaktan kulağa hızla yayıldığına işaret ederek, indirilme oranlarına ilişkin şunları söyledi:
"Uygulamanın indirilme sayıları şu anda beklentilerimizin epey ilerisinde. Bir ayını yeni tamamlamış bir mobil uygulamadan bahsediyoruz. Kulaktan kulağa hızla yayıldı. Şimdilik şu kadar adet indirildi demek çok doğru olmaz ancak 50 bin kullanıcı barajının yakında aşılmasını umuyoruz. Ayrıca günlük sorgu sayısı da ortalama 40 bin ile 60 bin arasında değişiyor. Asistan B'nin çok sadık bir kullanıcı kitlesi var. İndirilme sayılarımız ile aktif kullanıcı sayılarımız birbirine çok yakın. Bu da uygulamanın beğenildiğine işaret eden bir gösterge. Gerçi 900 kullanıcıdan 750'si Asistan B'yi beş yıldız ile derecelendirmiş ise bu da ayrı bir değer göstergesi olarak kabul edilmelidir diye düşünüyorum."
Uygulamada görme engelliler için özel bir yapı olduğunu da dile getiren Gözütok, ayrıca Asistan B'nin yaşlıların akıllı telefon kullanımını da kolaylaştırdığına dikkati çekti.
YouTube'da video arama, Google'da herhangi bir konu hakkında aramayapabilme, farklı kategorilerde binlerce konu hakkında bilgi (Wikipedia destekli), acil ve önemli telefon numaraları için otomatik arama, alarm kurma, tarih ve saat sorgulama, yakındaki mekanlar hakkında bilgi verme (eczaneler, sağlık kurumları, kafeler, restoranlar, camiler, bankalar, yakıt istasyonları, müzeler, gece kulüpleri, barlar, taksi durakları gibi) kente göre veya konuma göre otomatik olarak hava durum bilgisi, harita gösterme, ayarlara erişim, müdahale ve bilgilendirme (kablosuz ağ, bluetooth, telefon sesi gibi) imkanlar sunan uygulama,