Türkiye'de bir ilk daha!

'Yapılamaz' denilen İlk yerli türbin kanadı üretildi. Üretilen teknoloji, uçak ve otomobil motorlarının altyapısı sayılabilir...

GİRİŞ 21.06.2014 04:05 GÜNCELLEME 21.06.2014 12:24
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yeniköy Elektrik Üretim AŞ'nin talebiyle Yeniköy ve Yatağan Termik Santrallerinde kullanılmak üzere 92 üçüncü kademe buhar türbin kanadı üretti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yeniköy Elektrik Üretim AŞ'nin (YEAŞ) talebiyle Yeniköy ve Yatağan Termik Santrallerinde kullanılmak üzere 92 üçüncü kademe buhar türbin kanadı üretti. Kanatlar, Yeniköy Termik Santrali'nde düzenlenen törenle teslim edildi.

TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Makaracı, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu, TÜBİTAK ve paydaşlarının, YEAŞ'ın talebiyle ciddi bir araştırma sürecine girdiğini söyledi.

İthal edilen buhar türbin kanatlarını Türkiye'de üretmeyi başardıklarını kaydeden Makaracı, çalışmanın yaklaşık 2 yıl sürdüğünü belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Kritik Metalik Malzemeler Grup Lideri Doç. Dr. Havva Kazdal Zeytin, proje sayesinde Türkiye'nin yakın gelecekte kendi motorlarını üretebileceğine dikkati çekerek, "Ürettiğimiz teknoloji, uçak ve otomobil motorlarının altyapısı sayılabilir" dedi.

Türbin kanatlarının malzeme ve altyapı yönünden Türkiye'de yapılamayacağı yönünde algılar bulunduğuna işaret eden Zeytin, projede TÜBİTAK'ın bilgi birikimiyle Omtaş Çelik AŞ, CNK Havacılık ve Termoindüksiyon firmalarının teknolojisinin kullanıldığını belirterek, "Maliyeti de yurt dışının yarısı oldu" diye konuştu.

YEAŞ Genel Müdür Yardımcısı Serdar Toprak, Türkiye'de yerli teknoloji kullanan ilk termik santral olduklarını bildirdi. Santrallerinde yerli teknolojiyle enerji üretimi çalışmalarına 2011 yılında TÜBİTAK ile başladıklarını belirten Toprak, "Kısa sürede elimizdeki örneklerden daha iyilerini yapabileceklerini anladık. İnşallah montajdan sonra ne kadar faydalı olduklarını göreceğiz. Bu projeyle diğer santrallerde de yerli teknolojinin kullanılmasına öncülük etmiş olacağız" dedi.

Teslim töreninin ardından buhar türbin kanatları sisteme entegre edildi.

YORUMLAR 10
  • OĞUZHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu yapılana ''Çocukların kullandığı rüzgar gülünün biraz gelişmişi'' yorumunu yapan kişi!. Bence sen cep telefonu yerine 'Dumanla haberleş'! Sana göre Cep Telefonu da 'dumanla haberleşme' nin biraz gelişmişi! Bazıları yapılanları hayal dahi edemezken yorum nasıl yapıyorlar şaşıyorum!
    Cevapla
  • muhammed başer 9 yıl önce Şikayet Et
    şu olumsuz yorum yapan kişiler..!! . olumsuz yorum yapanlar !! acaba siz ne işle meşgulsünüz de bu kadar eleştiri yapabiliyorsunuz. Ben itü mezunu bir mühendisim ve motor üretmek tamamen bürokrasi ile ilgili bir olaydır. Yok malzemesi imiş ,yok rpm i çok yüksekmiş , malzeme yorulmasıymış , bırakın da onu biz bilelim. Bilmediğiniz şeyler hakkında ileri geri konuşmayın. Bugüne kadar ne yaptınız ne demek ya bir yerden başlamanın zamanı gelmedi mi.?. ha beğenmiyorsan git Almanya da yaşa onlar bu işin erbabı.
    Cevapla
  • selman 9 yıl önce Şikayet Et
    motor üretmek. Kartal Tibet kardeşim yapılanı küçümsüyorsun ama işin başı burası materyal üretebilmek. Yaptığın türbin, basınca ve metal yorgunluğuna dayanabilecek özellikte olabiliyorsa motor için gerekli basınç ve sıcaklıkta çalışabilecek materyali de üretebilecek kapasiteye ulaştın demek oluyor. başlıkta yazdıkları bu cümle "üretilen teknoloji, uçak ve otomobil motorlarının altyapısı sayılabilir..." o anlama geliyor. Yani kimse kendini dev aynasında görmüyor.
    Cevapla
  • gilamada 9 yıl önce Şikayet Et
    kartal tibet. siz bugüne kadar ne yaptınız.? bu türbinler hakkında ne bilginiz var. 3. kademe ne demek? kullanılan çelikteki malzeme oranlarını biliyor musunuz.? bu türbin saniyede kaç devir yapar?. bu kadar yüksek devirde çeliğin dayanımı ve türbin balansı hakkında ne bilgiye sahipsiniz.? güler misin ağlar mısın?
    Cevapla
  • kartal tibet 9 yıl önce Şikayet Et
    üretilen motor değil kanatmış. çocukların kullandığı rüzgar gülünün biraz gelişmişi. onca yıl mühendislik okuyan, yeryüzünde onlarca modeli olan türbini ürettik diye yine dev aynasında poz kesiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Din adamlarının toplumdaki algısı belli oldu! Diyanet'in o faaliyetine büyük destek
Galatasaray, Sivasspor'u gole boğdu!