Bitcoin madenciliği nedir? Evde yapılabilinir mi?

Son dönemlerde ciddi artış gösteren Bitcoin rakamlarının ardından herkes de aynı sorular belirmeye başladı. Bitcoin nedir? Bitcoin Madenciliği nedir ve nasıl yapılır? Bitcoin madenciliği bitcoin üretme çeşididir. Bitcoin madenciliği sistem ağını koruyarak, sistemdeki kullanıcıları da senkronize etmeye yarar. Bitcoin kullanıcıları için sürecin takibini ve devamını sağlamaktadır.

Bitcoin madenciliği nedir? Evde yapılabilinir mi?
Bitcoin madenciliği nedir? Evde yapılabilinir mi?
GİRİŞ 26.12.2017 17:26 GÜNCELLEME 27.12.2017 08:56

Bitcoin madenciliğinde hangi donanım kullanılmalıdır?

Bitcoin üretim işine madencilik yani bitcoin mining denilmektedir. Bitcoin Madenciliği hesaplama yetkisinde kullanarak işlem gerçekleştirme gerekirse sistem alanını güvenli bir şekilde koruma ve sistem üzerinde bulunan her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir.

Bitcoin sistemi tek bir merkezden kontrol edilemediği için Bitcoin kullanan ve bu alanda çalışma yapılan her yerde sürecin devam etmesini sağlamak gerekir. Bitcoin sistemi tek bir merkez tarafından kontrol edilmediği için, sistemi gözeten ve madencilik yapanlar bu görevi üstlenmiş oluyorlar hali ile çalıştırdıkları makinelerden btc kazanıyorlar. Sistemin devam etmesini sağlamak için birilerinin bu işi yapması gerekiyor belli bir ücret karşılığında bu işi yapan kişilere madenci deniyor. Bitcoin madenciliği yani organize olarak bir ekip ile de yapabilirsiniz. Dilerseniz tek başınıza da yapabilirsiniz.

Bitcoin Madenciliği nasıl yapılır?

Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile yapılan Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 50-100 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda. Yani bu demek oluyor ki, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performansınız da o kadar iyi olur.

İlk çıktığı günlerde Bitcoin madenciliği her bilgisayarda yapılabiliyordu ancak zamanla maliyeti arttığı için özel makinalar üretilmeye başlandı. Bilgisayarın CPU denilen kısmından faydalanarak matematiksel işlemler yapmak sonucunda Bitcoin elde ediliyordu. Ekran kartı ile yapılan madencilik CPU gücüne göre daha avantajlı bir hal alınca ekran kartı ile Bitcoin madenciliği yaygınlaşmaya başladı.

Yapılan bu madencilik için özel olarak üretilen cihazlar daha kısa sürede daha fazla işlem yapıyor ancak oldukça fazla elektrik tüketimi yaptığından dolayı ülkemiz gibi elektrik fiyatları yüksek ülkelerde madencilik avantajını kaybetti. Elektrik ücretlerinin düşük olduğu ABD gibi ülkelerde büyük yatırımlarla Bitcoin madenciliği tesisi kuran yatırımcılar da bulunuyor.

Hangi Bitcoin donanımı tercih edilmelidir?

Hash Rate; Donanımın bir saniyede gerçekleştirdiği işlem sayısının karşılığıdır. Ne kadar yüksek olursa o kadar verimli üretim yapılır.

Verimlilik; Donanımın kullandığı enerji miktarının hash rate’e oranı verimliliği verir. Her bitcoin madencisi verimli bir donanım kullanmayı tercih edecektir.

Bitcoin CPU Havuz Madenciliği

Kullanıcılar bilgisayarın işlemcisini kullanarak madencilik havuzuna katılırlar. İlk dönemlerde CPU madenciliği yeterince karlıydı. GPU madenciliğinin ortaya çıkması CPU madenciliği ile kazanılan bitcoin miktarını düşürdü ve CPU madenciliğinin karlılığını azalttı. Bu nedenle CPU madenciliği artık kullanılmamaktadır. Bitcoin yazılımlarının ara yüzünden bile kaldırılmıştır.

Bitcoin GPU Madenciliği

GPU madenciliği CPU madenciliğinden çok daha hızlı ve verimlidir. Ekran kartının işlemcisinin kullanılması esasına dayalıdır. Bugünlerde en çok tercih edilen bitcoin madenciliği türüdür.

Bitcoin FPGA Madenciliği

FPGA madenciliği GPU madenciliğiyle başa baş verimli çalışırken CPU madenciliğinden daha yüksek performanslı, daha hızlı ve daha verimlidir. FPGA’ların verimli olmasının sebebi çok daha az miktarda elektriğe ihtiyaç duymasıdır.

Bitcoin ASIC Madenciliği

Uygulamaya özel entegre bir devre olan ASIC yalnızca bitcoin üretimi için tasarlanıp üretilen bir tür mikroçip olarak tanımlanabilir. Bitcoin madenciliği için tasarlanan ASIC’ler ilk olarak 2013 yılında piyasaya sürüldü. Kullandıkları güç miktarı önceki teknolojilerin hepsinden daha az olduğu için kısa sürede popüler oldu. bugün bitcoin üretmek isteyen madenci adayları ASIC madenciliği ile başlamayı tercih etmektedir. Bitcoin ASIC’lerinin diğer bitcoin donanımlarından farkı yalnızca bitcoin üretme amaçlı tasarlanmış olmalarıdır.

Bitcoin Bulut Madenciliği

Bazı bitcoin madenciliği firmaları kendi donanımları olmayan ya da ilgilenebilecek durumda olmayıp bitcoin üretmek isteyenler için madencilik sözleşmesi ile madencilik hizmeti sağlamaktadır. Kendi bitcoin çıkarma kapasitelerinin belirli bir kısmını kiralamaları üzerine kuruludur.

Bulut Madenciliği güvenilir midir?

Bulut madenciliğinde kontrat yaptığınız firma üretim yapmıyorsa, kâr dağıtımını sizlerden aldığı kontrat ücretleriyle yapmaktadır. Dolayısıyla yeni üye kaydı gerçekleşmediği zaman ya da kontrat ücretleri kâr dağıtımına yetmediği durumda şirket aniden kapanabilir ya da iflas edebilir. Öncelikle bunun adı bulut madenciliği değildir. Bunun adına Ponzi diğer bir deyişle Titan Zinciri denir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bütün paranızı kaybedebilirsiniz bu durum da bulut madenciliğine olan güveni sarsmaktadır.

Peki bulut madenciliği yapan şirketler oyunu bu şekilde mi oynar? Tabii ki hayır. Onlar gerçekten üretim yaparlar ve yaptıkları üretimden size kâr dağıtımı yaparlar. Zaten bu tarz şirketler dağıttıkları kâr oranlarıyla da kendini belli ederler. Bu tarz firmalar daha düşük kâr dağıtımı yaparlar ve gerçeği yansıtırlar. Bu nedenle Bulut Madenciliği ne bir Ponzidir ne de bir Titan Zinciridir.

Bulut madenciliği yaparken Türkiye dahil dünyadaki hiç bir şirketin yüzde yüz güven ve güvenlik sağlayamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Seçimlerinizi yaparken uzun yıllardır hizmet veren madencilik firmalarına yatırım yapın. Genesis Mining ve HashFlare gibi siteler uzun yıllardır madencilik yapan sistemlerdir. Bu siteleri inceleyerek bulut madenciliğine adım atabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!