ABD'nin Patriot teklifine karşı Türkiye'den 3 şart

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Kabine Toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, Rusya'dan S-400 alınmaması karşılığında Patriot satmayı öneren ABD'ye Türkiye'nin şartlarını açıkladı.

ABD'nin Patriot teklifine karşı Türkiye'den 3 şart
ABD'nin Patriot teklifine karşı Türkiye'den 3 şart
GİRİŞ 15.01.2019 18:53 GÜNCELLEME 15.01.2019 19:55
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,"Bizim için S-400 alımı ile Patriot füzelerinin alınması arasında hiçbir illiyet ilişkisi, korelasyon, şartlı ilişki söz konusu değildir." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

'SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

Rusya'dan S-400 ve Patriot alımına ilişkin soru üzerine Kalın, "Bizim açımızdan S-400 alımı ile Patriot füzelerinin alınması arasında hiçbir illiyet ilişkisi, korelasyon, şartlı ilişki söz konusu değildir. Yani 'Bunu alırsanız, öbürünü alamazsınız, Patriotlar geldi, S-400'den vazgeçin' tarzı teklifleri, biz geçerli kabul etmediğimizi daha önce de ifade ettik. Bu pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değil." ifadesini kullandı.

Kalın, Türkiye'nin kendi milli güvenlik çıkarları ve askeri planlamaları çerçevesinde istediği ülkeden istediği askeri teknolojiyi alabileceğine işaret etti.

PATRIOTLARLA İLGİLİ TEKLİF

Patriotlarla ilgili yapılan teklife değinen Kalın, bunun bir müzakere süreci olduğunu bildirdi. Teklifin geldiğini, Savunma Sanayii Başkanlığının bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Kalın, "ABD Dışişleri Bakanlığı da Kongreye, bu satışın yapılmasına dair olumlu bir görüşü belirtmişti." diye konuştu.

Kalın, gelen teklifin, "Türkiye'nin ihtiyaçlarını ve taleplerini ne kadar karşıladığına" ilişkin bir müzakerenin yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

3 TEMEL KRİTER

"Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu birçok kere ifade etti. Bizim orada 3 temel kriterimiz var. Birincisi fiyat, ikincisi teslim tarihi, üçüncüsü de teknoloji transferi ve ortak üretim. Bu şartları yerine getirmesi halinde Patriot ile anlaşma yapılabilir, Patriot füzeleri de alınabilir. Bu şartları karşılamaması halinde müzakereler devam eder.  

Ama bizim S-400 ile hem fiyat hem teslim tarihi hem de ortak üretim konusunda ulaştığımız bir nokta var. Bunun gerisine düşecek bir teklifin çok fazla yol alamayacağını da tahmin etmek zor olmasa gerektir. İlgili birimlerimiz müzakerelerini sürdürecekler ama bizim kriterlerimiz ve beklentilerimiz bellidir. Türkiye bu konuda da bütün verileri değerlendirip, müzakereleri tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanımıza arz etmek suretiyle de nihai kararını verecektir."

YORUMLAR 11
  • demo 5 yıl önce Şikayet Et
    abd nin yaptigini yapin.patriotlarin alinmamasi icin zamana yay ,alacagiz de ama almamak icin calis.
    Cevapla
  • Mali 5 yıl önce Şikayet Et
    S400'ü alamazsak yanarız ! Sonra çok pişman olacağız ama iş işten geçmiş olacak! Dik durun dik !!!
    Cevapla
  • Adler 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD niye bu kadara S 400 den korkuyor. Karşi olduklarina ğöre iyi bişe Türkiye iyi yolda
    Cevapla
  • Uşaklı 5 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi de vermezler billahide vermezler,yarın mutlaka bahane edecek bir sebep bulurlar ne yapar ne eder vermezler.onun için bildiğimiz yolda devam ister s400 ister s500 adını ne koyarsanız koyun işimize nerden geliyorsa ordan alın,bunların ipiyle kuyuya inilmez.bugüne kadar parasını ödediklerimizi versinler önce.
    Cevapla
  • Enes 5 yıl önce Şikayet Et
    Tamam olur desek bile ilk krizde işi yojuşa sürecek ve sistemlerininsatmayacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar