Güneş'ten 1000 kat büyük olan Betelgeuse yıldızı patlayacak mı? Patlarsa ne olur?

Orion takım yıldızındaki Betelgeuse'ün bir kaç aydır sönükleşmesi, gökbilimcilere yıldızın süpernova patlaması geçirmek üzere olduğunu düşündürttü. Ancak, son gözlemler bu muhteşem gök olayı için bir süre daha beklenmesi gerektiğini ortaya koydu. Yıldızın sönükleşmesinin ve çevresinde meydana gelen kararmanın nedeni belli oldu. Bazı bilim insanları meydana gelecek patlamada neler yaşanabileğini açıkladı.

GİRİŞ 16.02.2020 23:04 GÜNCELLEME 16.02.2020 23:06
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Dünyanon merakla beklediği devasa gök olayında yeni bir gelişme yaşandı. Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) gökbilimciler, yıldızın güncel yüksek çözünürlüklü görüntülerinde şeklinde meydana gelen değişimi açıkladılar.

 

 

Belçika'daki KU Leuven Üniversitesi'nden Miguel Montargès liderliğindeki bir ekip, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin VLT Teleskobu ve ona bağlı SPHERE adı verilen detektör ile dünyadan 700 ışık yılı uzaktaki yıldızın yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.

Betelgeuse, Ocak 2019'da ilk olarak Dr. Montarges tarafından görüntülendiğinde daha parlak bir disk olarak görünmekteydi. 1 yıl sonra ise tüm parlaklık yıldızın kuzey yarısına doğru hareket ettiği ve yıldızın etrafında gözlemlenen bir kararma, gökbilimciler arasında 'yıldız patlayacak mı?' tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Dr. Montargès, yaptığı açıklamada, “Yıldızın asimetrik görünmesine neden olan yerel bir yüzey soğutması ya da yıldızın bir kısmını gizleyen bir toz bulutu, bu görüntü değişikliğine neden olmuş olabilir. Betelgeuse gibi süper yıldızlar, genellikle gaz toz katmanlarını yakındaki alana püskürttükleri ve kendilerini örttükleri kararsız dönemlerden geçerler. Betelgeuse’in kararmasında tozun sorumlu olma olasılığı çok yüksek” ifadelerini kullandı.


GÜNEŞTEN 1000 KAT BÜYÜK!

 

Betelgeuse yıldızı, 4,5 milyar yaşındaki Güneş'e karşılık sadece birkaç milyon yaşında. Ancak Güneş'in 1000 katı büyüklüğünde ve 100 bin katı parlaklığında olan Betelgeuse, Güneş Sistemi'nin merkezinde olsaydı büyüklüğüyle Merkür, Venüs ve Dünya'yı içine alarak Jüpiter'e dek uzanırdı. Dev yıldızın yüzeyinde saptanan ortalama yüzey sıcaklığı, Güneş'in yüzey sıcaklığından 3 bin derece daha sıcak, 9 bin derece.

PATLARSA NE OLUR?

Bazı bilimadamları, meydana gelecek patlamada yayılacak ışığın şiddetinin Ay'ın yansıttığı ışığa eşdeğer olacağını söylerken, kimi bilimadamları ise patlamanın çok daha parlak olacağını iddia ederek, Dünya'nın kısa süreliğine de olsa adeta iki "güneşi" olacağını savunuyor. Yıldızın uzaklığı nedeniyle patlamanın Dünya için tehlikeli olmadığını vurgulayan bilimadamları, süpernova patlamasının 5-6 hafta süreceğini belirtiyorlar. Patlamada yayılan ışık nedeniyle gezegenimizin bazı bölgelerinde, insanların "beyaz geceler"le tanışacağını (kutuplar ve yakınlarındaki aydınlık geceler), bazı bölgelerde ise gündüz aydınlığının 2-3 saat uzayacağını söylüyorlar.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 58
  • Aliz Hysey@online.no 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu gibi haberleri uyduranlar güneşe tapan paganlar maalesef bizim medya gerçekmiş gibi paylaşıyor
    Cevapla
  • Zeki 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahin dedigi olur. Dagilin arkadaslar . Itikatimizi saglam tutalim
    Cevapla
  • Serhat Sentürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Hic birsey olmaz, dünya ile o yildizin arasindaki mesafe cok büyük, üstelik olsa bile yapacak birsey yok elini kolunu baglayip bir cay demleyip izleyeceksin. Eger o güney patlarsa o patlama zaten 700 evel gerceklesmitir cünkü o patlamanin isigi bize ulasana kadar 700 ISIK YILI yol yapmistir !
    Cevapla
  • tayfun 4 yıl önce Şikayet Et
    kiyamet alametlerinden olan acaba gunesin batidan dogusu bu olabilirmi
    Cevapla
  • Yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    Demekki patlamamış demişte arkadaş. Onun patlamış yada patlamamış olduğunu nasıl tespit ettin. Patlasaydı onun etkisi 700 yıl önce dünyaya ulaşacak mıydı. Etki ışık hızından daha mı hızlı haraket edecekti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi