Microsoft işlemci teknolojisinde Apple'ı takip etmek istiyor

Microsoft, kendi ARM tabanlı işlemcilerini üretecek. Apple'ın geçtiğimiz yaz aylarında Intel ile anlaşmasını sonlandırarak başladığı ARM tabanlı işlemciler Microsoft'un da ilgisini çekti.

Microsoft işlemci teknolojisinde Apple'ı takip etmek istiyor
Microsoft işlemci teknolojisinde Apple'ı takip etmek istiyor
GİRİŞ 19.12.2020 10:18 GÜNCELLEME 19.12.2020 10:18

Apple’ın bilgisayarlarında özelleştirilmiş ARM mimarili işlemcilere geçiş yapmaya başlaması yonga dünyasını derinden etkilemişe benziyor. Microsoft da kendi işlemcilerini tasarlama planları yapıyor.

Bilgisayar işlemcileri pazarında Intel ve AMD en büyük iki oyuncu olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak bu ikili haricinde bazı firmaların çalışmaları mevcut ve x86 mimarisinde tasarımlar yapmak özellikle patentli teknolojiler nedeniyle oldukça zahmetli.

Apple, MediaTek, UNISOC, Samsung ve Qualcomm

ARM mimarisi ise mobil dünyada tasarımcılara daha esnek bir yapı sunuyor. Standart çekirdek mimarileri, özelleştirilmiş mimariler veya yarı özel mimariler seçenekler arasında. Apple, MediaTek, UNISOC, Samsung, Qualcomm gibi tasarımcılar bu seçenekler üzerine işlemcilerini inşa ediyor.

Apple’ın masa üstü dünyasında da dikey entegrasyon sağlayarak kendi kaynakları üzerinde devam etme isteği ARM tabanlı Apple M1 yonga setini doğurmuştu. Tüm Mac ailesini ARM tabanlı işlemcilere geçirecek olan Apple diğer firmalara da örnek oldu.

Microsoft da kendi işlemcisine geçebilir

Microsoft aslında ARM tabanlı masa üstü bilgisayar konseptini ilk uygulayandı ancak yonga tarafını Qualcomm üstlenmişti. Qualcomm mevcut mobil mimarisinden yola çıkarak dizüstüler için özel ARM yongalar hazırladı ancak yazılım tarafında henüz tam olgunluğa erişilememesi nedeniyle ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayarlar çok yaygınlaşamadı.

Kaynaklara göre Microsoft şimdi kendi tasarımını yapmak istiyor. Tedarik etmek yerine tasarımı kendisi yaparak Windows ve ARM mimarisini en uyumlu hale getirebilmeye çalışacak. Microsoft’un zaten Surface taşınabilir bilgisayar serisi mevcut. ARM tabanlı işlemciler buraya uyum sağlayabilir.

KAYNAK: DONANIMHABER, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'