Facebook şeffaflık için araştırmacılarla verilerini paylaşacak

Facebook, gizlilik ve reklam kuralları nedeniyle eleştirilerin odağında yer alıyor. Özellikle seçim dönemlerinde yapılan reklam hedeflemeleri Facebook’un en çok sorun yaşadığı konu olmuştu. Facebook bu konulardaki şeffaflığını artırmak için araştırmacılara hedefleme verilerini açacağını duyurdu.

Facebook şeffaflık için araştırmacılarla verilerini paylaşacak
Facebook şeffaflık için araştırmacılarla verilerini paylaşacak
GİRİŞ 27.01.2021 10:24 GÜNCELLEME 27.01.2021 10:24

WhatsApp'ın son gizlilik politikası güncellemesiyle başını büyük bir derde sokmuş olan Facebook, Instagram ve kendi adına sahip Facebook isimli sosyal medya platformlarında yaptığı hedeflemeli reklamlar yüzünden de fazlasıyla eleştiriliyordu.

Facebook, bu konudaki eleştirilerin azalması ve gizlilik ile reklam hedefleme konusundaki şeffaflığını artırmak için yeni bir gelişmeye imza attı. Önümüzdeki kasım ayında yapılacak Amerika Birleşik Devletleri seçimleri öncesinde araştırmacılara bazı izinler verilmesi konusunda daha çok yardımcı olacak.

Facebook, 1 Şubat 2021 itibarıyla araştırmacıların 'hedefleme verilerine' erişim sağlamasına olanak verecek. Instagram'da ve Facebook'ta 1,3 milyondan fazla bulunan sosyal sorun, seçim ve siyasal reklamlara ilişkin hedefleme verileri, araştırmacılar tarafından erişilebilir olacak. Bu reklamların araştırılması, seçim yapılacağı günden önceki üç aylık dönemde gerçekleştirilecek. Bunun sebebi de reklamların bu dönemlerde yayınlanıyor olması.

Facebook, "Özellikle akademik topluluktan gelen geri dönüşleri duyduk ve reklam verenlerin kitleleri nasıl hedeflediklerini anlamanın önemli olduğunu biliyoruz. Çevrimiçi politik reklamcılık ortamını anlamanın seçimleri koruma konusunda ne kadar önemli olduğunun da farkındayız ve bunu tek başımıza yapamayacağımızı da biliyoruz" diyerek araştırmacılara yardımcı olacağını belirtti.

 

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor