Ter damlasından stres seviyesini ölçen çip geliştirildi

Bilim insanları, vücudumuzun salgıladığı kortizol miktarını ter taneciklerinden ölçerek stres seviyesini belirleyen bir çip geliştirdi. EPFL ve Xsensio iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırma sonucunda ortaya çıkan çipin giyilebilir teknoloji ürünlerinde kullanılması bekleniyor.

Ter damlasından stres seviyesini ölçen çip geliştirildi
Ter damlasından stres seviyesini ölçen çip geliştirildi
GİRİŞ 18.02.2021 10:53 GÜNCELLEME 18.02.2021 10:53

Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü(EPFL) ve Xsensio'nun ortak çalışma ekibi, stres hormonu olan kortizol konsantrasyonunu insan terinden ölçebilen giyilebilir bir algılama çipi geliştirdi. Çip, sürekli izleme sağlıyor bu sayede doktorların tükenmişlik ve obezite gibi stresle ilişkili durumları anlamasına ve tedavi etmesine yardımcı olacak.

Kortizol genellikle gün boyunca bir sirkadiyen ritme(organizmanın yaklaşık bir günlük fizyolojik ve biyolojik süreçlerindeki değişime) göre salgılanır, sabah 6 ile 8 arasında zirveye ulaşır ve ardından öğleden sonra ve akşam yavaş yavaş azalır. Vücut çok fazla veya yetersiz kortizol üretiyorsa, bu bir bireyin sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir ve potansiyel olarak obezite, kardiyovasküler hastalıklar, depresyon veya tükenmişliğe yol açabilir.

STRESİN KAYNAKLI HASTALIKLARIN ARAŞTIRILMASINDA KULLANILACAK

Şimdiye kadar, sirkadiyen ritim boyunca kortizol konsantrasyonlarını sürekli olarak izlemek için başka bir sistem geliştirilmediğini belirten EPFL Nanolab başkanı Adrian Ionescu: "Cihazımızın en önemli avantajı ve yenilikçi özelliği bu. Takılabildiğinden, bilim adamları stresle ilgili belirli hastalıklar hakkında nicel, nesnel veriler toplayabilir." dedi.

Xsensio CEO'su Esmeralda Megally: “EPFL ve Xsensio'daki ortak Ar-Ge ekibi, kortizol hormonunun tespitinde önemli bir Ar-Ge kilometre taşına ulaştı. Bu yeni sensörü hastane ortamında test etmeyi ve vücudumuzun nasıl çalıştığına dair yeni içgörüler elde etmeyi dört gözle bekliyoruz. ” ifadelerinde bulundu.

 

KAYNAK: DONANIMHABER, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı