Yüzde 98 doğru sonuç veren Kovid-19 test uygulaması geliştirildi

Kovid-19 test yöntemi olarak öksürüğü ayırt eden DeepCough uygulaması yüzde 98 doğru tahmin yapıyor. Burundan sürüntü alınarak yapılan PCR testlerinden daha hızlı sonuç veren uygulama daha maliyetsiz ve kolay uygulanabilir olduğu için kurumlar tarafından geniş kapsamlı olarak kullanılabilecek. Uygulamanın yakın zamanda iOS ve Android uygulama mağazalarında yer alması bekleniyor.

Yüzde 98 doğru sonuç veren Kovid-19 test uygulaması geliştirildi
Yüzde 98 doğru sonuç veren Kovid-19 test uygulaması geliştirildi
GİRİŞ 10.03.2021 13:38 GÜNCELLEME 10.03.2021 19:44
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İngiliz araştırmacıları, insanların öksürüğünün sesinden onların Covid-19'a yakalanıp yakalanmadığı doğru bir şekilde tahmin eden bir algoritma geliştirdi.

8 BİN KİŞİ ÜZERİNDE TEST EDİLDİ

Essex Üniversitesi tarafından geliştirilen DeepCough adlı uygulama klinik olarak onaylanmış 8 bin 380 kişinin öksürük sesi örneğinin tanımlandığı ifade edildi. Söz konusu seslerin, geçen yıl İspanya ve Meksika'daki hastanelere başvuran 2 bin 339'u Covid-19 pozitif kişiye, 6 bin 401'nin ise negatif insanlara ait olduğu belirtildi. 

Bilim insanları yaptıkları testler sonucunda uygulamanın bir kişinin Covid-19 yakalanıp yakalanmadığı yüzde 98 oranında doğru tespit ettiğini söyledi. Bununla birlikte DeepCough uygulamasının benzer bir doğruluk oranına sahip PCR testinden çok daha hızlı, ucuz ve zahmetsiz olduğu için kurumlar ve mağazalar tarafından Covid-19 testi olarak yaygın bir şekilde kullanılabileceği aktarıldı.

ÖKSÜRÜK SESİNİ AYIRT EDİYOR

Şu anda bir insanın Covid-19 olup olmadığı doğrulayabilmek için antijen ya da PCR testi yapılıyor. Ancak, burundan sürüntü almak pek çok kişide huzursuzluk yaratıyor. Ancak, uzmanlar iOS ve Androd'lerde yakın bir zamanda indirilebilecek uygulamadan sonuç olmak için yalnızca mikrofona öksürmenin yeterli olduğunu ifade etti.

Çalışmanın yöneticisi Dr. Javier Andreu-Perez, "Salgınla mücadele kapsamında, umut vaat eden sonuçlara sahip uygulamamuz gerçekten bir oyun değiştirici olabilir. Uygulaması diğer testlere göre çok kolay ve daha hızlı sonuç veriyor. Çalışmamız, akıllı biyometrik sistemlerin geliştirilmesinin Covid-19 ve diğer salgın hastalıklar için ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor" dedi.

YORUMLAR 13
  • hepsini yollayın 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl olsa PCR de palavra! mobil uygulama da palavra sıksa ne olacak? yakında tavşan testi fakan da çıkarın. ne kadar palavra teşhis koyarsaniz daha güzel sizin için...
    Cevapla
  • Yakup 3 yıl önce Şikayet Et
    Korona var ancak bu vatandaşı korkutmaya yetmiyor. Bu nedenle koronayı daha büyük göstermek zorundalar. Mesala bu sene grib görmedim. Acaba koronanın yarısı gribmi. Nefes darlığı olan çarşıya nasıl çıksın. İllede maske illede aşı illede hes kodu gerisi teferruat.
    Cevapla
  • İsmet 3 yıl önce Şikayet Et
    corona olunca dünyanın kaç bucak olduğunu yakın çekimde net olarak görürsün ?
    Cevapla
  • Nazif 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya işte böyle hala salgın olduğuna inananlar var
    Cevapla
  • Emekli 3 yıl önce Şikayet Et
    Sana yazacak cevap bulamadım, Ben hastanede günlerce yattım ve aylar geçtiği halde etkileri devam ediyor... Allah düşmanıma bile yaşatmasın ...
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka
    Cevapla
  • Ayazali 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz kadere inanmişiz varsa kaderde kaçiş yok yoksa kaderde bize corona yok.
    Cevapla
  • hakk geldi 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah sana koronadan ölüm nasip etsin. amim
    Cevapla
  • Aliiii 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya işte böyle 10 binlerce insanımız ölürken hala komplo teorileriyle uğraşanlar var.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin gibi inanmayanların yüzünden bitmiyor git yoğunbakıma bir göz at ne göreceksin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son yapılan anket ortaya çıktı! CHP iktidar olur mu?
Edanur'un ölümünde İBB çalışanı 4 kişiye gözaltı kararı