Deepfake görüntüleri tespit etmenin yolu bulundu

Bilim insanları deepfake teknolojisiyle oluşturulan görüntüleri tespit etmenin yeni bir yöntemini keşfetti. Bu yöntem aslında oldukça basit, gözlere yansıyan ışığı kontrol etmeye dayanıyor.

Deepfake görüntüleri tespit etmenin yolu bulundu
Deepfake görüntüleri tespit etmenin yolu bulundu
GİRİŞ 12.03.2021 09:46 GÜNCELLEME 12.03.2021 09:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yapay zeka ile hayatımıza giren deepfake teknolojisi özellikle sosyal medyada sıkça kullanılmaya başlandı. Bu teknolojinin pek çok kullanım alanı olsa da aynı zamanda oldukça tehlikeli. Çünkü deepfake kullanılarak kişilerin görüntüleri uygunsuz videolarda, fotoğraflarda kullanılabiliyor.

Uzaydan gelen en yaşlı cisim bulundu: 4.6 milyar yaşında

Bilim insanlarından Dünya ile ilgili şaşırtan keşif!

Bilim insanları deepfake ile oluşturulmuş videoların ve görüntülerin tespit edilebilmesini sağlayacak yeni araçlar ve teknolojiler üzerinde de çalışıyor. Bu konuda yapılan çalışmalarda yol alındığını kanıtlayan bir haber paylaşıldı.

YÜZDE 94 DOĞRU SONUÇ VERİYOR

SUNY Buffalo Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda geliştirilen yeni bir yapay zeka aracı, deepfake ile üretilmiş görüntülerde gözlerdeki ışık yansımasını inceleyerek görüntüleri tespit edebiliyor. Portre tarzı fotoğraflar üzerinde yapılan testlerde yüzde 94 başarı oranı yakalayan bu yeni aracın bazı eksiklikleri de bulunuyor.

Yeni aracın çalışma sistemi aslında oldukça basit. Gözlerde yer alan ışık yansımaları, fotoğrafın gerçek olduğu durumda benzer görünür çünkü gözler aynı noktaya bakmaktadır. Fakat işin içine deepfake girdiğinde bu notkada bazı sorunlar oluşuyor ve yeni geliştirilen yapay zeka destekli araç da bunu tespit ediyor. Eksiklik olarak sayabileceğimiz noktalar ise tam olarak bu temel çalışma prensibine dayanıyor.

İki göz arasında yapılan kıyaslama yoluyla sonuç elde edebilen araç, haliyle gözlerden birinin görünmediği görüntülerde ya da videolarda işe yaramıyor. Aynı şekilde gözler eğer kameraya bakmıyorsa, bu noktada da araç düzgün çalışmıyor.

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7
YORUMLAR 2
  • alip 3 yıl önce Şikayet Et
    bir sonraki güncelemede onu da hallederler.
    Cevapla
  • Çiçek. 3 yıl önce Şikayet Et
    Korkunç 1 teknoloji en başta. siyasiler zenginler önemli iş adamları bu teknolojiyle dolandırılabilir iftiraya ugraya bilir sıradan insanların hayatları çalına bilir suç işleyip başkasının üzerine atabilirler helede fakir cahil biri bu durumun içinden çıkamaya bilir çünkü bunu kanıtlamak para zaman akıl gerektirir bununla ilgili devletler bir yasak çözüm bulmalı Allah ın izniyle bulurlar inşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı