Kara deliğin etrafındaki manyetik alan ilk defa görüntülendi

Karadeliğin etrafındaki manyetik alan ilk defa gözlemlendi. Tarihin ilk fotoğrafı çekilen kara deliği M87*’in etrafında bulunan elektromanyetik dalga yapısı bilim insanları tarafından ortaya çıkarıldı.

Kara deliğin etrafındaki manyetik alan ilk defa görüntülendi
Kara deliğin etrafındaki manyetik alan ilk defa görüntülendi
GİRİŞ 25.03.2021 10:37 GÜNCELLEME 25.03.2021 10:37

Tarihin ilk fotoğrafı çekilen M87* adlı kara delik, görüntülendikten sonra bilim insanları çalışmalarını bir sonraki aşamaya geçirdi.

Bu çalışmaların sonucunda da M87* kara deliğinin etrafında yer alan manyetik alan, ışığın bükülmesi sayesinde ortaya çıkarıldı. Event Horizon Teleskobu'ndan gelen verileri işleyen bilim insanları, manyetik alan keşfini gerçekleştirdi.

MANYETİK ALAN IŞIĞI BÜKÜYOR

Dünya'ya yaklaşık 55 milyon ışık yılı mesafede olan kara delikten gelen ışıkları inceleyen bilim insanları, çok güçlü polarizasyon etkileri gözlemlemeyi başardı. Kara deliğin etrafında bulunan kuvvetli manyetik alan fotonların yayılma doğrultusunu değiştiriyor ve polarizasyonlarına neden oluyor.

İspanya'daki Valencia Üniversitesi'nden astronom Ivan Marti-Vidal, yaptığı açıklamada "Bu önemli bir kilometre taşı: ışığın polarizasyonu, Nisan 2019'da gördüğümüz görüntünün ardından yatan fiziği daha iyi anlamamızı sağlıyor." ifadesini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı