Bitcoin madencileri ekran kartı krizine neden oldu

Kripto para madencileri, Bitcoin’in 50 bin doların üzerine çıkmasıyla ekran kartlarına hücum ederek global stokları tüketti.

Bitcoin madencileri ekran kartı krizine neden oldu
Bitcoin madencileri ekran kartı krizine neden oldu
GİRİŞ 07.04.2021 15:22 GÜNCELLEME 07.04.2021 15:34
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bilgisayarlarda görüntünün ekrana aktarılmasını sağlayan ekran kartları ayrıca kripto para madenciliği için de kullanılıyor. Bitcoin’in son aylardaki yükselişi nedeniyle kripto para madencileri dünya genelinde ekran krizine sebep oldu. Tüm stokların tükendiği pazarda üreticiler müşterilerine 4 ay sonraya gün vermeye başladı. Karaborsaya düşen ekran kartlarının fiyatları son 6 ayda 3 kat artış gösterdi. Sektör temsilcileri ikinci el fiyatlarının sıfır fiyatına yaklaştığını ve normalleşmenin Temmuz’u bulabileceğini öngörüyor.

FİYATLAR 3 KATINA ÇIKTI

İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen de tedarik sıkıntısı nedeniyle tüketicilerin ekran kartı bulmakta zorluk çektiğini söyledi. İncehesap'ın stoklarında ekran kartının görünür görünmez sipariş edildiğini dile getiren Erzen "Sistemde 5 tane ekran kartı olsa kavga çıkıyor. Ürün kapış kapış gidiyor. Piyasada ürün sıkıntısı yaşandığı için 2020 Ekim ayından bu yana fiyat 3 kat arttı. O yüzden bilgisayar fiyatları da bir yılda 2 kat arttı" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 500 BİN DÜNYA GENELİNDE 60 MİLYON

Dünyada geçen yıl 60 milyon ekran kartı satıldı. Bu rakam Türkiye'de ise 500 bin. Global üreticiler sıkıntıyı aşmak için sadece madencilere özel grafik kartlar çıkardı. Ekran kartı kıtlığı ikinci ele de yansıdı. İkinci el satış platformlarında ekran kartlarının fiyatı birinci elle yarışıyor. Sektör temsilcileri tüketicileri bu platformlardaki sahte ilanlara karşı uyarıyor.

 

KAYNAK: AKŞAM, HABER7
YORUMLAR 7
  • komsar 3 yıl önce Şikayet Et
    borsadan guzel her ay 100 bın nolucak
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Birden fazla kart satın alanlar takip edilmeli. Madencilikten para kazanıyorlar ama herhangi bir kaydı yok vergi ödemiyorlar .
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık yeterli değil boşuna para ödemşler. Elektrik tüketimi daha fazla kazancından.
    Cevapla
  • Yallah şöför 3 yıl önce Şikayet Et
    madencilik yapılabilecek ekran kartlarının fiyatı sıfırlarını aştı. mağazalar yenileri için de zam yaparak fiyatları 3 kat artırdılar. şu anda 16.000 tl lik ekran kartı her ay asgari ücret kadar para kazanabiliyor.
    Cevapla
  • ömer Faruk aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    bu ekran kartı üretenler aptalmı ,tutar 10 dönüm bir yer bütün ekran,kart,bilgisayar vs.neyse kendi toplar ürünü,coinmidir neyse onu...size niye satsın...
    Cevapla
  • Sahin 3 yıl önce Şikayet Et
    Selamunaleykum herkeze oncelikle bu sanal para muhabbetinden dolayi buyuk bir elektronik tuzagi var bu tuzak daha iyi bir makina kurup daha cok maden cikarmak ama bu pc ureticileri bir yandan bu sanal para olayi uzerinden deli bir para topluyor piyasadan sanal para bir gun çöp olacak ayni kinayt onlinede oldugu gibi az akilli olun bilgisayar üreticisi kazaniyor gerisi bos birden çöp olup gidecek
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    4 aydır calısıyor makınalar her ay 100 bın gelıyor hesaba batsa nolucak kı ddddd
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti