Türkiye'de yaşlılar Facebook, gençler Instagram kullanıyor

Türkiye’de bin 100 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, baby boomer kuşağı olarak isimlendirilen 65 yaş üstü kişiler, en çok Facebook’u tercih ederken, Z kuşağı ise Instagram’da daha fazla vakit geçiriyor.

Türkiye'de yaşlılar Facebook, gençler Instagram kullanıyor
Türkiye'de yaşlılar Facebook, gençler Instagram kullanıyor
GİRİŞ 24.05.2021 10:08 GÜNCELLEME 24.05.2021 10:08

Araştırma Şirketi Areda Piar’ın Marketing Türkiye için yaptığı ve bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği kuşaklara göre, internet kullanıcılığı araştırmasının sonuçları açıklandı.

Buna göre baby boomer kuşağı yüzde 57.6 oranıyla interneti sosyal medya takibi yapmak için kullanırken, bu grubun en çok tercih ettiği sosyal mecra yüzde 89.7 ile Facebook oldu.

İnternet çağında dünyaya gelen Z kuşağı ise yüzde 74.6’lık oranla sosyal mecraları zaman gerçirmek için kullandığını ifade etti. Gençlerin yüzde 79.9’u Instagram’da daha fazla vakit geçirdiğini söyledi.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN DE TERCİHİ SOSYAL MEDYA

Mart’ın son haftasında yapılan 'Kuşaklara göre internet kullanıcılığı araştırması' başlıklı çalışmanın sonuçları şöyle:

Araştırmada yer alan 'İnterneti en çok hangi amaçla kullanıyorsunuz' sorusuna, arama yapmak, sosyal medya takibi, video izlemek, online TV/gazete takibi gibi yanıtlar verildi.

Cevaplar arasında en dikkat çekici olanı ise interneti sosyal medya takibi yapmak amacıyla kullandığını ifade eden Baby Boomer kuşağı oldu. Kendini 1946-1964 yılları arasında doğan Baby Boomer kuşağı olarak ifade eden vatandaşların yüzde 57.6'sı interneti sosyal medya takibi yapmak için kullanıyor.

İnterneti sosyal medya takibi yapmak için kullandığını ifade eden X kuşağının oranı yüzde 47.6, Y kuşağının oranı yüzde 44.7, Z kuşağının oranı ise 45.4 olarak şekillendi. Araştırma, farklı kuşaklarda dünyaya gelen insanların internet kullanımında birbirine benzer davranışlar sergilediğini gözler önüne serdi.

X KUŞAĞI ARAMA YAPIYOR

Aynı soruya kendini X kuşağı olarak ifade eden katılımcıların yüzde 39.7'si arama yapmak derken, Z kuşağı kullanıcıların yüzde 34.3’ü, Y kuşağı kullanıcıların yüzde 32.9’u ve baby boomer kuşağının yüzde 26.5’i interneti arama yapmak amacıyla kullandığını açıkladı.

Aynı soruya Y kuşağı yüzde 15.7 oranında video izlemek cevabını verirken, kendini baby boomer kuşağı olarak ifade eden katılımcıların yüzde 7.8'i interneti online TV/gazete takip etmek için kullanıyor.

DEDELER FACEBOOK, TORUNLAR INSTAGRAM DİYOR

Araştırmada katılımcılara, ‘Hangi sosyal medya mecralarını kullanıyorsunuz?’ şeklinde bir başka dikkat çekici soru yöneltildi. Bu soruya yüzde 89.7 ile en yüksek yanıtı baby boomers kuşağı verdi. Bu kuşağın en çok tercih ettiği sosyal mecra Facebook oldu. Baby boomer kuşağını yüzde 83.3 ile X kuşağı, yüzde 81.7 ile Y kuşağı ve yüzde 72.3 ile Z kuşağı izledi.

Aynı soruya Z kuşağı katılımcıların yüzde 79.9'u Instagram derken, yine Z kuşağı vatandaşların yüzde 64.8'i Twitter dedi. İlgili soruda Snapchat diyen Z kuşağı katılımcıların oranı yüzde 13.4 olurken, Tiktok diyenlerin oranı ise yüzde 22.8'lik bir oranla Z kuşağını işaret etti. Sosyal mecralardan Linkedin'i kullandığını belirten Y kuşağı katılımcıların oranı ise yüzde 4.3 oldu.

ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN ONLINE OLUYORLAR

Araştırmada "Sosyal medya mecralarını hangi amaçla daha çok kullanıyorsunuz" şeklinde yer alan soruya, Z kuşağının yüzde 66.2'si paylaşım etkileşim yanıtı verdi. Aynı soruya iletişim (yeni arkadaşlar/ sosyal ortamlar edinmek) cevabı veren Z kuşağı kullanıcılaırn oranı yüzde 38.6 olurken, marka takibi diyen Z kuşağı kullanıcıların oranı ise yüzde 12.5 oldu.

İlgili soruya yüzde 56.1 oranında Z kuşağı kullanıcıları 'eğlence' derken, “zaman geçirmek” diyen Z kuşağı vatandaşların oranı yüzde 74.6, oyun oynamak yüzde 14.6 olarak şekillendi. Söz konusu soruda 'gündem takibi' yanıtını seçenlerin yüzde 73.8'ini ise Y kuşağı kullanıcılar oluşturdu.

İÇERİK SATIN ALIYORLAR

"Ücret karşılığı mobil / çevrimiçi içerik satın alıyor musunuz" şeklindeki soruya Z kuşağı katılımcıların yüzde 65.9'u, X kuşağı kullanıcıların yüzde 18.4'ü, Y kuşağı vatandaşların yüzde 16.1'i ve baby boomerların yüzde 5.1'i evet dedi.

SKALA ÇOK GENİŞ

Hangi içeriklere para ödüyorsunuz sorusuna, Z kuşağı katılımcıların yüzde 38'i müzik indirme derken, yüzde 48.7'si oyun, yüzde 29.4'ü çevrimiçi film/ dizi izleme, yüzde 35'i film indirme cevapları verdi. İlgili soruya X kuşağı katılımcıların yüzde 86.6'sı, baby boomerların yüzde 79.4'ü mobil uygulama dedi.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki sorun 50 saattir giderilmedi: Vatandaş isyan etti!
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!