Uzayda 21 yıl sonra bir ilk: Jüpiter’in dev uydusu Ganymede görüntülendi

Jüpiter’in yörüngesinde yer alan ve Güneş Sistemi’mizin en büyük uydusu olan Ganymede 21 yıl sonra ilk defa yakından görüntülendi.

Uzayda 21 yıl sonra bir ilk: Jüpiter’in dev uydusu Ganymede görüntülendi
Uzayda 21 yıl sonra bir ilk: Jüpiter’in dev uydusu Ganymede görüntülendi
GİRİŞ 09.06.2021 11:25 GÜNCELLEME 09.06.2021 11:25

NASA'nın Jüpiter keşif uydusu Juno, Güneş Sistemi'mizin en büyük uydusu Ganymede'in detaylı fotoğraflarını yakaladı. NASA'nın internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamalara göre, dev uydu Ganymede tam 21 yıl sonra ilk kez yakında görüntülenmiş oldu.

Amazon'un kurucusu Bezos, temmuzda uzaya gidiyorAmazon'un kurucusu Bezos, temmuzda uzaya gidiyor

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda delik açıldıUluslararası Uzay İstasyonu'nda delik açıldı

Juno uzay aracı 7 Haziran tarihinde Ganymede'e yakın geçiş gerçekleştirmişti. Yakın geçişin başarıyla sonlanmasının ardından bilim insanları büyük bir heyecanla Juno'nun göndereceği ilk fotoğrafları beklemeye başladı. NASA'nın bugün yayınladığı ilk iki fotoğraf ise bilim insanlarını epey ekilemeyi başarmış gibi görünüyor.

Fotoğraflarda Ganymede'in yüzeyin müthiş detaylı bir şekilde görme fırsatı yakalıyoruz. NASA burada özellikle de dev uydunun kraterlerine, yüzeyinin koyu ve parlak bölgelerine ve son olarak teknonik faylarla bağlantılı olduğu düşünülen uzun yapısal hatlara dikkat çekiyor.

MERKÜR GEZEGENİNDEN DAHA BÜYÜK

Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Juno misyonu baş araştırmacısı Scott Bolton,"Bir nesildir ilk kez bir uzay aracı bu devasa uyduyua bu kadar yaklaştı. Bilimsel araştırmalarımızda sonuçlara ulaşmak için acele etmeden çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Analizlerimiz tamamlanana kadar ise şimdilik bu muhteşem gök cismine hayranlıkla bakabiliriz." ifadelerini kullandı. Bolton ayrıca Ganymede'in Güneş Sistemi'mizde Merkür gezegeninden daha büyük tek uydu olduğuna dikkat çekti.

Juno'nun bu fotoğrafları Ganymede yüzeyinden yaklaşık 1040 kilometre uzaklıkta çekmiş. NASA'nın ifadelerine göre fotoğraflarda piksel başına yaklaşık 1 kilometre gibi bir çözünürlük söz konusu. Önümüzdeki süreçte ayrıca uydunun renkli fotoğraflarının da paylaşılacağı belirtiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
ABD'li devden bomba altın tahmini! Rekor serisi sürüyor