Tarihin en büyük veri ihlali: 8.4 milyar şifre sızdırıldı

2009 yılına kadar uzanan şifre ve veri ihlalleri internet kullanıcılarını zor durumda bırakabilir. Yeni yayınlanan rapora göre internete 8,4 milyar kullanıcı şifresi sızdırıldı.

Tarihin en büyük veri ihlali: 8.4 milyar şifre sızdırıldı
Tarihin en büyük veri ihlali: 8.4 milyar şifre sızdırıldı
GİRİŞ 10.06.2021 10:43 GÜNCELLEME 10.06.2021 10:43

Bir hacker forumunda kullanıcılar şifre veri ihlali keşfetti. Bir dosyada İnternet korsanları milyarlarca şifreyi sızdırdı. Parola listesini tüm zamanların bu tür en büyük koleksiyonlarından biri olarak ifade ettiler. Uzmanlar, İnternet kullanıcılarının atması gereken adımları da anlattı.

CyberNews Pazartesi günü bir açıklama yaparak söz konusu olayın ayrıntılarını anlattı. Popüler bir bilgisayar korsanı forumunda bir kullanıcı 100 GB’lık bir metin dosyasını sızdırdı. Bu metin dosyasında büyük ihtimalle geçmişteki veri ihlallerinden toplanan 8,4 milyar şifre girişi yer alıyor.

Dosyadaki parolalar, ASCII olmayan 6 ila 20 karakterden oluşuyor. Kullanıcı aslında listede 82 milyar şifre olduğunu iddia etti. Ancak CyberNews bunu test ederek reddetti. Buna göre, sayı yaklaşık 8,4 milyar. Dünya çapında 4,7 milyar aktif İnternet kullanıcısı bulunduğunu düşünürsek bu yine de önemli bir sayı.

2009 YILINDAN VERİ İHLALİ

Forum kullanıcısı şifre veri ihlaline RockYou2021 adını verdi. 2009’da sosyal oyun geliştiricisi RockYou bir saldırıya maruz kaldı. İnternet korsanları, bir SQL enjeksiyon hatasından faydalanmıştı. İşte o tarihte hackerların ele geçirdiği şifreleri çevrim içi paylaştılar.

2009 yılındaki olayda sızdırılan 32 milyon parola şifrelenmemiş bir biçimde saklanmıştı. Bu da bilgisayar korsanlarının kaba kuvvet yoluyla bunları elde etmelerini kolaylaştırdı. Ancak bu şifrelerin çoğu aktif olmayan hesaplardan alınmış olabilir ya da şifreler olaydan sonra değiştirilmiş de olabilir.

ŞİFRELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

E-posta hesabınızın şifre veri ihlallerinde adı geçip geçmediğini birkaç şekilde öğrenebilirsiniz. Have I Been Pwned, Firefox Monitor ve Avast Hack Check bu konuda size yardımcı olacak güvenilir adresler. Hesaplarınızdan şüphe duyuyorsanız hemen şifrenizi değiştirin.

Ayrıca çevrim içi hesaplarınız için güçlü ve güvenli parolalar oluşturmak, depolamak ve uygulamak için bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz. Tüm hesaplarda çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkin hale getirmelisiniz. E-posta adresinizde spam ve kimlik avı e-postalarında artışa dikkat edin.

KAYNAK: SHİFTDELETE, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması! Harekete geçildi: Kapatma cezası...
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi