Mars yolculuğu öncesi ‘dalak’ tartışması

Bilim insanları Mars’a yolculukla ilgili önemli bir sorunu tartışmaya başladı; Astronotların dalağı alınmalı mı?

Mars yolculuğu öncesi ‘dalak’ tartışması
Mars yolculuğu öncesi ‘dalak’ tartışması
GİRİŞ 20.06.2021 16:07 GÜNCELLEME 20.06.2021 16:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bilim insanları, Mars görevleri için bir öneriyi tartışıyor. Institute of Biomedical Problems‘den Rus araştırmacılara göre, radyasyon uzay ajanslarının Mars’a insanlı görev planlarında karşılaştığı ana sorunlar arasında yer alıyor. Rusya ve ABD’den araştırmacılar, astronotların vücudundaki eski veya hasarlı kırmızı kan hücrelerini uzaklaştıran dalağın, uzun mesafeli uzay uçuşlarına başlamadan önce alınmasının gerekli olup olmadığını tartışmaya başladı.

Çin, çöle 'Mars Üssü' kurduÇin, çöle 'Mars Üssü' kurdu

Çin‘in uzay aracı Mars'tan fotoğraf gönderdiÇin‘in uzay aracı Mars'tan fotoğraf gönderdi

UÇUŞLARDAN ÖNCE ÇIKARTILMALI MI?

Küresel Uzay Keşif Konferansı GLEX-2021‘de Biyomedikal Sorunlar Enstitüsünden (IBP) Oleg Orlov, Sputnik’e açıklama yaptı. Demeçte, “Amerikalı meslektaşlarımız bize bir soru sordu. Bunu çalışma grubu çerçevesinde tartıştık. Radyasyon açısından, hasar olasılığını azaltmak için uzun mesafeli uçuşlardan önce dalağı çıkartmalı mıyız?” dedi.

Bağışıklık tepkilerimizin oluşumunda büyük rol oynayan dalak, Mars gibi diğer gezegenlere uzun mesafeli uçuşlar sırasında önemli ölçüde etkilenebilir.

IBP’de İnsanlı Uzay Uçuşlarının Radyasyon Güvenliği Departmanı başkanı Vyacheslav Shurshakov‘a göre, radyasyon Kızıl Gezegen’e mürettebatlı yolculuklar için “ana engel” olmaya devam ediyor. Ancak astronotları buna karşı korumak mümkün.

GEZEGENLER ARASI YOLCULUK İÇİN ASTRONOTLARI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Shurshakov bu konuda, “İnsanlık Dünya’da yaşıyor ve ağır yüklü parçacıklara karşı savunmasız. Bu nedenle, gezegenler arası uçuşlar için astronotları bir şekilde değiştirmek gerekiyor” dedi.

Ona göre, böyle bir öneri uzay yolcularının göz lenslerinin uçuştan önce yapay olanlarla değiştirilmesi gibi. Bir başka örnek olarak galaktik radyasyon nedeniyle Alzheimer’ın gelişmesini önlemek için beyinlerinin belirli alanlarını önceden tedavi etmeye benziyor. Buna cyborg yani biyolojik ve yapay olan deniyor.

Ayrıca bilim insanı, insanların Kızıl Gezegen’e yalnızca bir kez uçabileceğini ekledi. Daha fazla uçuş sağlık için çok daha büyük tehlike demek.

KAYNAK: SHİFTDELETE, HABER7
YORUMLAR 6
  • Kurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Vucutlari ya dondurun yada robot gonderin bence marsa yolculuktan once ayda yasamayi ogrenin
    Cevapla
  • Su" 2 yıl önce Şikayet Et
    Ay yaşamsal etkenler konusunda bir haylı geride atöasferi ol aya bir kaya ile uğraşmak ki senin işnr gelmez bu yüzden marsa gediliupr.
    Cevapla
  • Enes Batmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlısı
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Insan vücudu bu yolculugu kaldırmaz ,bence beyinlerini çıkartıp bir robota takılması gibi
    Cevapla
  • Du" 2 yıl önce Şikayet Et
    Ewbt yolculuğu kaldırsa bile mars koşulları bir hayli zorlayıcı olacak. Zaten marsa kafayı takmış olan Elon musk da bunu belirtti.
    Cevapla
  • tufan artuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Transhumanizim... mrna asilar ile ilk adim atildi zaten daha neler degiştirelecek izleyin görün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız