Ay'da maden arama teknolojisine NASA'dan para ödülü

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay'daki insan varlığını kalıcı hale getirmek için çalışmalar sürdürürken Ay'da maden arama teknolojisi geliştiren şirkete ödül verdi.

Ay'da maden arama teknolojisine NASA'dan para ödülü
Ay'da maden arama teknolojisine NASA'dan para ödülü
GİRİŞ 24.08.2021 10:32 GÜNCELLEME 24.08.2021 10:32

NASA, Ay'da insan varlığının kalıcı olması için yürüttüğü çalışmalarda maden arama teknolojisi için bir yarışma düzenledi. ''Break the Ice Lunar Challenge'' adlı yarışmayla 13 farklı ekibe toplamda 500 bin dolar yani 4 milyon 230 bin Türk Lirası ödül verdi.

NASA tarafından 2020'nin Kasım ayında başvuruları açılan yarışmaya ABD, Kanada, Avustralya ve Sri Lanka'dan gelen ekipler arasından 125 bin dolar bütçeli projesiyle Floridalı şirket Redwire Space kazandı. Proje iki keşif aracı, bir madencilik robotu ve hafif bir taşıma aracıyla Ay’daki buzu kırma ve tahliye etme faaliyetlerini yürütmeyi öngörmekteydi.

Dereceye girerek 25 bin dolar kazanan diğer ekipler ise şu şekilde:

- AggISRU
- Aurora Robotics
- Lunar Lions
- OffWorld Robotics
- Oshkosh Corp.
- Rocket M
- Space Trajectory
- Team AA-Star
- Team LIQUID
- Terra Engineering

AY'DAKİ KAYNAKLAR DÜNYA'DA KULLANILACAK

NASA’nın Marshall Space Flight Center yöneticilerinden Monasi Roman’ın yaptığı açıklamaya göre, Ay'daki insan varlığı için çalışmalar kapsamında yapılan Ay'daki kaynakları güvenli ve sorumlu bir şekilde çıkarmak ancak farklı fikirlerin bir araya gelmesiyle mümkün. Ay’daki buzları sürdürülebilir bir şekilde Dünya’daki yaşamsal kaynaklara çevirebilmek ve yeryüzündeki ihtiyacı karşılamak bu yarışmaların temel amacını oluşturuyor.

Uzay ajansı, Artemis adını verdikleri programın da yardımıyla gelecek on yılın sonuna dek Ay’daki projeleri kalıcı hale getirmek istediklerini belirtti. Yarışmanın bir sonraki aşaması ise projelerde yer alan donanımların geliştirilmesi ve uygulanması olacak.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı