Tarihi gün! James Webb uzaya fırlatıldı

NASA, dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb'i uzaya fırlattı.

GİRİŞ 25.12.2021 15:28 GÜNCELLEME 25.12.2021 17:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), en güçlü uzay teleskobu James Webb'i Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Uzay Üssü'nden Ariane 5 roketi ile uzaya gönderdi.

İlk olarak 2018’de fırlatılması planlanan, ancak önce teknik zorluklar ardından da Covid-19 salgını nedeniyle fırlatılması ertelenen James Webb Uzay Teleskobu'nun yolculuğu başladı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), James Webb Uzay Teleskobu’nun Fransız Guyanası'nda bulunan Kourou Uzay Üssü'nden Ariane 5 roketi ile TSİ 15.30 civarında uzaya fırlattı. Önümüzdeki 10 yılın önde gelen gözlemevi olacağı konuşulan Webb Teleskobu’nun fırlatılma anı NASA’nın web sitesi üzerinden canlı yayınla verildi.



Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu'nun yenisi olarak tasarlanan James Webb ismini, NASA'nın eski yöneticisi James Webb'den alıyor.

UZAY BİLİMİNDE TARİHİ GÜN

James Webb ile daha önce gözlemlenemeyen, evrenin uzak köşelerinden görüntüler elde edilecek.

Zira James Webb Teleskobu, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan "Büyük Patlama"den (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.

Uzay teleskobu evrende ışıyan ilk yıldızların parıltısını görmek için son teknoloji aygıtlardan ve devasa bir aynadan faydalanacak.

Hubble'ın yerini alacak: James Webb Uzay Teleskopu'nun fırlatma tarihi ertelendi - 5

James Webb keşfedilen yeni gezegenlerin birçoğunun atmosferinin yaşam için uygun olup olmadıklarını analiz etme kabiliyetine de sahip olacak.

James Webb Hubble'ın aksine Dünya'dan 1,6 milyon kilometre uzakta Güneş'in etrafındaki yörüngesinde dönecek.

2,4 metre genişliğindeki aynaya sahip Hubble Uzay Teleskobu, 1990'dan bu yana Dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.

1 AY SONRA YÖRÜNGEYE ULAŞACAK

Dünyanın en güçlü ve karmaşık uzay gözlemevi olarak kabul edilen Webb, Dünya’dan yaklaşık 1 milyon mil (1,6 milyon kilometre) uzaklıktaki yörüngeye yaklaşık 1 ay sonra yerleşecek ve 2022’de ilk veri ve görüntüleri toplamaya başlayacak.

YORUMLAR 1
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz daha iyisini gönderelim yakında
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı! Bakan Şimşek'ten çağrı