TUSAŞ Genel Müdürü Kotil'den müjde: F-35 ayarında bir uçağı dost ülkelere teslim edeceğiz!

"Milli Muharip Uçak" (MMU) projesi hakkında önemli bilgiler paylaşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "2030'da inşallah F-35 ayarında bir uçağı Hava Kuvvetlerimize ve dost ülkelere teslim edeceğiz" diye konuştu.

GİRİŞ 21.04.2022 07:13 GÜNCELLEME 21.04.2022 09:54
Bu Habere 156 Yorum Yapılmış

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Enerji Teknolojileri Enstitüsü tarafından düzenlenen Uluslararası Havacılık Teknolojileri İtki Sistemi Kongresi başladı.

GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılışında konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, şirketin çalışmalarına değinerek, çok sayıda projelerinin olduğunu ve bunlardan en büyüğünün Milli Muharip Uçak olduğunu söyledi.

Milli Muharip Uçak (MMU) projesi

Şimdilik uçağı, Amerika'dan temin etmek üzere oldukları motorla uçuracaklarını belirten Kotil, özgün ve yerli motoruna ise 2030 yılı gelmeden Türkiye'nin sahip olacağını kaydetti.

Kotil, uçağın ilk bloklarının 2028'de teslim edileceğini dile getirerek, "2030'da inşallah F-35 ayarında bir uçağı Hava Kuvvetlerimize ve dost ülkelere teslim edeceğiz." diye konuştu.

TUSAŞ'ın devam eden projeleriyle ilgili bilgi veren Kotil, uçak motorlarından da bahsetti.

Kotil, sivil ve askeri sektörde motorun çok önemli olduğunu vurgulayarak, "İyi bir motor aynı zamanda iyi bir uçak oluyor." dedi.

Milli Muharip Uçak (MMU) projesi

"EN ÖNEMLİ KISIM İNSAN KAYNAĞI"

TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mahmut Akşit de devletin verdiği görevleri, ülkenin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünleri, hava araçlarının motorlarını geliştirmek için görevli olduklarını söyledi.

Bir görev verildiği zaman konunun bütün taraflarını gözeterek ilerlemek gerektiğine işaret eden Akşit, yapılan işi detaylı ve kapsamlı analiz ederek, ana komponentlerinin yerine getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Akşit, TEI olarak bir motor işine girdiklerinde ciddi bir mühendislik ekibi kurduklarını anlatarak, "En önemli kısım insan kaynağı. Yani sürekli nitelikli donanımla gelen insan kaynağı. Sanayici olarak görevimiz eğitim-öğretim değil, eğitimin üniversitede olması lazım. Yetişmiş olarak gelmesi lazım ki kısa sürede işin içine entegre olup iş üretmeye başlasın. İşte o ayağını da Gebze'de yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Verdikleri eğitimlerin önemine değinen Akşit, "Burada ekosistemi kurmak için kendi milli sanayimiz için ihtiyacımız var. Niye burayı seçtik? Türkiye'de daha önce kurulmuş, kendini ispatlamış uçak fakültelerimiz var. Bunlar genel olarak uçak fakültesi olarak kurulmuş. Şöyle bir kurgu olsun istedik; burada yeni bir fakülte kuralım ama bu motor teknolojileri ağırlıklı ihtisas fakültesi olsun." şeklinde konuştu.

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ise üniversitede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek GTÜ'nün mevcut araştırmacı ve araştırma altyapı olanaklarıyla bilimsel çalışmaların sayısını artırdığını ve bilgi üretim merkezi olarak ülkenin hedeflerine katkı sunmaya devam ettiğini ifade etti.

Havacılık ve Uzay Teknolojilerinde Uygulamalı İtki Sistemi Tasarım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı'ndan mezun öğrencilerin çalışma ve makalelerinden oluşan sunumlar ile sektörde faaliyet gösteren şirket temsilcilerinin konuşma yapacağı kongre bugün sona erecek.

YORUMLAR 156
  • Mazotçi 2 yıl önce Şikayet Et
    2000 model nissan almera motor beyni 5000 tl. Hayaldi gerçek oldu. Ak parti. Teşekkürler rte bu enflasyon ve pahalılık için
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm dünya enflasyonla yanıyor. Süper güç denilen ülkeler bile 40 yıldır görmedikleri zamları görüyor. Algı yapmayı bırak. Reisleyiz nokta.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın KOTİL ; Teknolojik bağımlı olacağımız F-35'den zıyade Siz akıllılık yaparak F-16'ları alma stratejisi güderken, Tv'lere cıkan emeklı askerler "Hep F-35 sevdasında". Daha dün Emekli Hava Kuv.Kom Abidin ÜNAL çıkıp "Yunanisan ve İsrail lobileri başarılı oldu kılıfında F-16'lardan ziyade F-35 alalım, Zaten kongre F-16'lar konusunda oyalayacak, oyalarsa Avrupa menşeili Bi uçak alalım, S-400'leri fazla şişirmemek lazım, Proje yönetimini oluşturamadık, Proje yönetimi sanayiye terk edilemez vs" vs diye ortaya cıktı. Bu turşuyu kim satacak..Emekli askerler hep tekere çomak sokmaya devam mı edecek???
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    yuz yil heykel yerine teknoloji yapsak icin daha iyi yerde olur idi bunca heykel nerde birileri para yemek icin heykel nr ile yillarca
    Cevapla
  • Bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'ün kurduğu THK sanayi çalıştırılsa idi bugün uzayda ussumuz olurdu sebeb olanlara hesap sorulmali
    Cevapla
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    Emin misiniz:) olayın yüzünden gören ve arkasını daha arkasını görememiş olmanız ne kadar üzücü...siz bir ülke de başbakan sağ partili olunca yönetim tamamen onda diyem i düşünüyor sunuz? Bu ülkenin çektiği çileyi bilmemeniz ayrı ca üzücüdür...Türk devletleri olarak 16 devlet yıkıl mış kurulmuş.bunların en bahtsızı bu Türkiye cumhuriyeti bana sorarsanız. .. :( içindeki haini bile asıp kesemeyen tam tersi besleyen bir devlet olmak cok ama cok üzücü..sağ parti yönetse ne olur Allah aşkına.. içten içe ABD ve batı birlikte yönetti yıllarca bu güzelim ülke yi...reis gibi adamlar devralsaydı bu vatanın yönetimini mustafa kemalden sonra siz o zaman görürdünüz Türkiye yi....ahhh ah.:(
    Cevapla
  • Bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok dogru
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı
Edanur'un ölümünde İBB çalışanı 4 kişiye gözaltı kararı