Devleri yıkan karar! 1 trilyon dolar buhar oldu

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırması ile birlikte dünyanın en büyük teknoloji şirketleri büyük kayıplar yaşadı. En büyük darbeyi ise Apple yedi.

GİRİŞ 10.05.2022 17:55 GÜNCELLEME 10.05.2022 18:44
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, yalnızca üç işlem seansında 1 trilyon doların üzerinde değer kaybederken, dünyanın en değerli halka açık şirketi Apple, Çarşamba günü kapanıştan bu yana 220 milyar dolar değer kaybı yaşadı.

ABD'nin Merkez Bankası Fed’in faiz oranını yükseltmesiyle birlikte dünyanın en büyük teknoloji devleri büyük kayıplar yaşadı.

SADECE 3 İŞLEM SEANSINDA

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, yalnızca üç işlem seansında 1 trilyon doların üzerinde değer kaybetti.

Federal Rezerv Sistemi’nin (Fed) geçtiğimiz Çarşamba günü gösterge faiz oranını yükseltmesiyle birlikte hisse senetleri yoğun bir şekilde satılırken, en büyük satışlar teknoloji şirketlerinde oldu.

Dünyanın en değerli halka açık şirketi olan Apple, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranının artırıldığı ve enflasyonun çok yüksek olduğunu söylediği Çarşamba günü kapanışından bu yana 220 milyar dolar değer kaybetti.

S&P 500 ABD hisse senedi endeksi Çarşamba günkü kapanıştan bu yana yüzde 7 düşerek Pazartesi günü 4 bin seviyesinin altına düşerken, Invesco Nasdaq 100 ETF aynı dönemde yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.

İşte son üç işlem gününde yaşanan diğer büyük kayıplar:

MİCROSOFT: 189 MİLYAR DOLAR

TESLA: 199 MİLYAR DOLAR

AMAZON: 173 MİLYAR DOLAR

ALPHABET (GOOGLE): 123 MİLYAR DOLAR

NVİDİA: 85 MİLYAR DOLAR

META (FACEBOOK): 70 MİLYAR DOLAR

YORUMLAR 59
  • marslı 1 yıl önce Şikayet Et
    ne gitmesi. giden para gözünü boyayıp o fiyatlara hisse sattıkları yatırımcının parası. trilyon dolarlık bi şirket yok arkadaş dunyada. hepsi şişirme. sermayesi yatırımı neyki değeri trilyon dolar olsun. bu mantıkla bir de coinleri düşünün.. hepsi batmaya mahkum...
    Cevapla
  • Kazım 1 yıl önce Şikayet Et
    Paranın gittiği falan yok buşirketlerin sermayeleri hayali olmayan bir malın değeri olmaz sadece marka
    Cevapla
  • sait dbakır 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kafirde fayiz yükseldiği halde doların düşmesi lazm deyilmi ama faiz yukseldikçe dolarda yükseliyor kafirin parası bu nasl bi iş arkadaş
    Cevapla
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD de enflasyon % 10 , dolar orda da düşüyor demek bu. Bİzde enflasyon açıklanan %70 . BU yüzden bizim paramızdaki değer kaybı dolara göre 7 kat dagha fazla. Bİlmem anlaşılıyor mu ?
    Cevapla
  • ibrahim yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi para için faiz artarsa o paraya talep artar... Konuştuğumuz para için faiz oranları % 3-4 ü geçmemek şartı ile diyelim öncelikle ki bu o paranın zaten değerli olduğunu gösterir... Tl için niye böyle değil çünkü ülke ekonomik olarak parasını koruyacak düzeye ulaşamadı henüz, askeri, sanayi, teknoloji vb. alanlarda güçlü olursan paranda arkadan bu seviyeleri zorlar.... Mesela Rusya sadece askeri ve doğal kaynakları ile dayanabiliyor... ABD'yi ise hem bu alanlar hemde $'ın sahipleri hala kolluyor... Bakalım nereye kadar sürecek
    Cevapla
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz yükselten ülkenin para birimi değer kazanır. Çünkü insanlar riskli yatırımlardan paralarını çekip garanti getirisi olan faize yatırırlar paralarını. ABD faiz artırınca doğal olarak dolarda yükselir.
    Cevapla
  • MUSTAFA 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş. Bu ekonomi bilimi. Bir şeye ulaşmak ne kadar zorsa değeri artar. Kışın patlıcanın fiyatının artması gibi. Sen karşılıksız para basarsan değeri düşer. Çünkü ulaşılması kolay olur. Faizi artırırsan ulaşılması zorlaşır. Yani değeri artar. Yine tekrar ediyorum. Faiz paranın ulaşılmasını zorlaştırır. Değeri artırır. Buna ekonomi bilimi denir. Dinlemez tam tersini yaparsan halk özellikle yoksun ve ücretli zarar görür. Zenginler daha zengin olur. Çünkü zor durumda olanların malına konar.
    Cevapla
  • Ademoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu para nereye gitti? Bir cepten diğerine mi yoksa yahudi sermayenin yeni gözdesi bir ülkeye mi?
    Cevapla
  • Ömer çevik 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu paralar danışıklı olarak ABD ülkelerine gidiyor yalnız anlamayın zenginleri soyuyorlar ve onlarda rahat yaşadıkları için parayı küçük hırsızlardan alıp büyük hırsızlara veriyorlar ABD ve ortakları Fed ne ararsan var uyan milllet sakın paranı Avrupa'da bırakma .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!