Avrupa Birliği kararını verdi! Tüm elektronik cihazlar Type-C ile şarj olacak

Elektronik ürün üreticileri ile Avrupa Birliği'nin uzun yıllardır tartıştığı konuda sonunda bir karara verildi. Cep telefonları başta olmak üzere birçok elektronik ürün artık Type-C ile şarj edilecek.

Avrupa Birliği kararını verdi! Tüm elektronik cihazlar Type-C ile şarj olacak
Avrupa Birliği kararını verdi! Tüm elektronik cihazlar Type-C ile şarj olacak
GİRİŞ 07.06.2022 15:11 GÜNCELLEME 07.06.2022 15:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi, elektronik cihazların Type-C, Micro USB ve Lightning birbirinden farklı girişler yerine tek bir standart olarak Type-C ile şarj edilmesi konusunda karara vardı. Karar ile birlikte cep telefonları dahil üretilecek tüm cep telefonları Type-C ile şarj edilecek.

2024'e KADAR TYPE-C'YE GEÇİŞ TAMAMLANACAK

Akıllı telefon, tablet, kamera, kulaklık, taşınabilir hoparlör gibi akla gelen tüm elektonik cihazlar Type-C ile şarj edilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için AP ile AB Konseyi tarafından onaylanması ardından ise AB Resmi Gazetesi‘nde yayımlanması  gerekiyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte 2024'ün son çeyreğine kadar Type-C'ye geçiş tamamlanmış olacak.

Dizüstü bilgisayarlar, düzenleme yürürlüğe girdikten 40 ay sonra  geçerli olacak.

Düzenleme birlikte tüm cihazlar tek bir şarj girişi ile şarj edileceğinden elektronik atığın azalacağı öngörülüyor. 

APPLE BU DÜZENLEMEYE KARŞI ÇIKIYOR

Bilindiği üzere Apple şarj girişi olarak Lightning soketini kullanıyor. Bu nedenle de Avrupa Birliği'nin bu düzenlemesine uzun süredir karşı çıkıyordu. Verdiği hizmetlerin Lightning ile daha iyi olacağına savunan Apple, ayrıca tek bir şarj girişinin olmasının elektronik atıkları daha da artıracağını savunuyor. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • ferdi 1 yıl önce Şikayet Et
    biz de saat icin adim atsa saat ileri geri ay yilda iki kere cocuk gibi iki uc yil oldu dunya hepsi ayni olacak idi gerisi gelmedi cok ulke daha eski sistem var ileri geri bes yasinda cocuk gibi elinde saat ayar yap
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    2024 ne zaten bu konu yillardir var yeni cikacak butun model dersin pc benzeri sorun var hepsi ayni kaplo olmasi gerek bir de beyaz esya yazici kopya makinesi olsun yazici icin boya makine kadar pahali o zaman insanlar cøpe atiyor yada beyaz esya ayarli bes yil cok ulke garanti bitti mi hemen bozuluyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek