iOS 16 ve macOS Ventura'dan Türkçe'ye tam destek! O uygulamalar artık Türkçe

Apple Türkçe desteğini iOS 16 ve macOS Ventura ile daha da genişletti. Safari ve Translate uygulamaları artık Türkçe dil seçeneğinde çeviri yapabiliyor.

iOS 16 ve macOS Ventura'dan Türkçe'ye tam destek! O uygulamalar artık Türkçe
iOS 16 ve macOS Ventura'dan Türkçe'ye tam destek! O uygulamalar artık Türkçe
GİRİŞ 09.06.2022 09:47 GÜNCELLEME 09.06.2022 09:59

Apple'nin Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı 2022 (WWDC 2022) tüm hızıyla devam ediyor. Yarın tamamlanacak konferansta teknoloji meraklılarını sevindirecek birçok yeni özellik tanıtıldı. Tanıtılan bu özelliklerin birçoğu ise Apple'nin iOS 16 ve macOS Ventura işletim sistemlerinde yer alıyor.

iOS 16, Always on Display, daha da özelleştirilebilir kilit ekranı, daha fazla seçeneğe sahip odaklanma yardımcısı, gelişmiş paylaşım seçenekleri ve iMessage'de yarım saate kadar gönderilen mesajı düzenleme gibi birçok yenilik içeriyor. 

Apple, iOS 16'yı duyurduktan hemen sonra bu özellikleri erkenden denemek isteyen kullanıcılarla Preview sürümünü paylaştı. Çok geçmeden ise emekleme döneminde olan iOS 16'nın yeni özelliklerinin yanı sıra Türkçe desteğinin daha artırıldığı anlaşıldı.

iOS 16 tanıtıldı! İşte yenilikler ve destekleyen iPhone modelleriiOS 16 tanıtıldı! İşte yenilikler ve destekleyen iPhone modelleri

TÜRKÇE'Yİ DESTEKLEYEN YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ÇEVİRİ UYGULAMALARININ SAYISI ARTIYOR

Bilindiği üzere ülkemizde en çok kullanılan çeviri uygulamaları Google Translate'nin ardından Bing Translator ve Yandex Translator. Bu çeviri uygulamalar, yapay zekâ destekli olmasından dolayı Türkçe çevirilerde büyük başarı elde ediliyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde bir tercüman Google Translate ile kitap çevirisi yaptığını söyleyerek bir anda ülke gündemine oturmuştu.

Apple'da Türkçe dil desteğini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Siri, Dikte gibi uygulamaların Türkçe desteği ülkemizde memnuniyetle karşılanmıştı. Apple son olarak iOS 16 ve  macOS Ventura ile Türkçe'ye olan desteğini daha da artırdı. En çok kullanılan üç çeviri uygulamasının yanına artık Apple Translete'de eklendi. 

iOS 14 ile 2 yıl önce hayatımıza giren Apple Translate uygulamasına iOS 16'da Türkçe dil seçeneği de eklendi. Apple Translate'yi muadillerinden ayıracak en önemli özelliği ise iPhone ile tam uyumlu olması. Bu sayede iMessage ile mesajlaşırken Translate uygulamasını açmaya gerek kalmadan anlık çeviri yapabileceksiniz.

Apple,  Aygıtta Çeviri Modu

Bir diğer avantajı ise Siri desteğinin olması. Bu sayede Siri'ye sesli olarak bir kelimenin Türkçe karşılığını hızlı bir şekilde sorabilir ya da Siri'den cümlenin tamamını çevirmesini isteyebilirsiniz.

SAFARİ WEB SAYFALARI ARTIK TÜRKÇE'YE ÇEVİRECEK

Türkiye'deki Apple severleri heyecanlandıran bir diğer özellik ise Safari tarayıcısının artık web sayfalarını Türkçe'ye çevirecek olması. Bu özelliğe Google Chrome, Microsoft Edge ve Yandex Browser tarayıcılarında zaten bulunuyordu. Ancak çoğu Apple kullanıcısı Safari'nin macOS ve iOS'larda daha hızlı çalıştığını söylese de bu özelliğin olmamasından dolayı diğer tarayıcılara yöneliyordu. iOS 16 ile birlikte Türkiye'deki kullanıcılar için bu sorun ortadan kalkmış olacak. Hemen hatırlatalım Safari'nin web sayfası çevirisi için Türkçe dil desteği aynı zamanda macOS Ventura'da olacak.

iOS 16 ve MACOS VENTURA'DA ARTIK TÜRKÇE SÖZLÜK YER ALIYOR

Apple'nin Türkçe için son güncellemesi ise Türkçe-İngilizce olarak iki dilli sözlük eklemesi oldu. Bu sayede okuma yaparken kelimelerin anlamlarını ve çevirisi anlık olarak yapmak mümkün olacak.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarrufun ilk adımı! Törene otobüsle gittiler
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak