Fahrettin Altun: Uzayda büyük ve şanlı Türk bayrağı dalgalanacak

TRT Uluslararası Metaverse ve Yayıncılık Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Fahrettin Altun "Artık uzayda da büyük ve şanlı Türk bayrağı dalgalanacaktır." diyerek teknoloji alanında 20 yılda 100 yılın işinin yapıldığını belirtti.

GİRİŞ 10.06.2022 11:09 GÜNCELLEME 10.06.2022 12:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "TRT Uluslararası Metaverse ve Yayıncılık Forumu"nda konuştu. Teknoloji alanında biz son 20 yılda 100 yılın işini yapıldığını hatırlatan Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın yeni plânları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Altun konuşmasına "Metaverse mecrası kısa sürede, yaşantımızı iş yapma, tarzımızı ve dünyaya dair algımızı farklı şekillerde değiştirecek gibi görünüyo. " diyerek başladı. Altun daha sonra "Ancak her teknolojik gelişmede olduğu gibi Metaverse mecrasının fırsatlarını ve tehditlerini göz önünde bulundurmak zorundayız. Metaverse'nin getirdiği fırsatları değerlendirmek, tehditlere karşı çıkmak, bu gelişmelerin içinde olmak, onları doğru okumak, hayatı önemlidir kuşkusuz." diyerek konuşmasına devem etti.

DİJİTALLEŞME VE TEKNOLOJİNİN SUNDUĞU İMKANLAR KADAR OLUŞTURDUĞU TEHDİTLERE KARŞI TEYAKUZDA OLMALIYIZ

Altun, dijitalleşme ile ilgili "Değerli misafirler, insan beynini sanal dünyaya bağlama fikri çeşitli gerekçelerle eğlence, konfor maddi, kazanç gibi gerekçeler nedeniyle sorun olarak görülmüyor olabilir. Ancak bunun dijital sömürgecilik, dijital faşizim, dijital kuşatma dahil birçok sorunu beraberinde getireceği yadsınamaz bir gerçektir. Simülasyon endüstrisinin büyümesiyle artan tüm bu endişelerimize, bu dönüşümü tasarlama iddiasında olan büyük teknoloji şirketlerinin kendilerini artık birer yayıncı olarak konumlanması da eklenebilir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de dijitalleşme ve teknolojinin sunduğu imkanlar kadar oluşturduğu tehdit, tehlike ve risklere karşı da hazırlıklı ve teyakkuzda olmamız gerekir. " sözleriyle uyarıda bulundu.

TEKNOLOJİ ALANINDA SON 20 YILDA 100 YILIN İŞİNİ YAPTIK

Fahrettin Altun, Türkiye'nin teknoloji alanında son 20 yılda çok büyük başarılar elde ettiğini şu sözlerle ifade etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü ve vizyoner liderliğinde son 20 yılda yüzünü geleceğe dönmüş ve çok önemli atılımlar gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde ülkemiz bir yandan köprüler, otoyollar ve tünellerle donatılmış öte yandan da bilgi ve iletişim teknolojilerine yapılan büyük yatırımlarla teknolojinin, internetin geniş kitleler açısından ulaşılabilir hale geldiği bir atılım bir kalkınma, modernleşme süreci yaşanmıştır. Son 20 yılda nitelikli insan kaynağından ARGE'ye, bilişim altyapısından teknolojik dönüşüme kadar birçok alanda devrim niteliğinde işler yaptık."

Altun daha sonra önemli veriler paylaştı:

"Bu büyük atılımı bazı istatistiki verilerle ortaya koymak istiyorum. Sayın genel müdürümüz de önemli istatistikler paylaştı. Bunlara ek olarak birkaç istatistik de ben paylaşmak istiyorum. Gayri safi yurtiçi hasıla içindeki ARGE harcamalarının payını binde 5 ten %1 in üzerine, yani 1. 84 milyar liradan 85 milyara yükselttik. ARGE çalışan işgücünü 2002 yılına göre 6 kat artırarak 200 bine, ARGE merkezi sayısını da 1.256'ya ulaştırdık. Marka başvurusunda Avrupa birincisi olduk. 2020 de küresel inovasyon endeksinde Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine çıktık. Bugün sayısı 92'ye çıkan teknoloji geliştirme bölgelerinden 6.8 milyar dolar ihracat geliri sağladık. Ayrıca 24 endüstri bölgesinde 7 buçuk milyar dolar ihracat geliri elde ettik. Bunların yanında 337 tasarım merkezine ulaştık ve bu merkezlerde toplamda 48 bintasarım başvurusuyla yoğun bir talep gerçekleştirilmiş oldu." 

ARTIK UZAYDA DA BÜYÜK VE GÜÇLÜ BIR TÜRKIYE'NIN ŞANLI BAYRAĞI DAHA GÜÇLÜ BIR ŞEKILDE DALGALANACAK

"Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli uzay programımızın duyurusu yapılarak çalışmalara da başlandı. Artık uzayda da büyük ve güçlü Türkiye'nin şanlı bayrağı daha güçlü bir şekilde dalgalanacaktır. Birazdan da yine bugün, Sayın Cumhurbaşkanımız Boğaziçi Üniversitesi Kandilli yerleşkesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası'ndaki Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi'nin açılış törenine katılacaklar. Görüldüğü üzere teknoloji alanında da biz, son 20 yılda yüzyılın işini yaptık. Yüzyılın işini teknoloji alanında da 20 yıla sığdırdık. İşte tüm bu icraatlar bilim ve teknoloji alanında küresel bir güç olduğumuzu gözler önüne sermektedir. Nitekim bugün bile birçok Avrupa ülkesinde olmayan e-devlet ve Cimer projelerinin uzun yıllar önce hayata geçirilmiş olması, bir tesadüf ya da sürpriz değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapılan bu yatırımlarla Türkiye sınıf atlamıştır. Dünyanın sayılı güçleri arasına girmeyi başarmıştır."

DÜNYANIN İLK KAMU İÇERIK PLATFORMU HAZIR

Sosyal medyanın terör propagandası yapılabilen bir ortam olduğunu ve dünyaya faşizmi dayattığını belirten Altun, "Türkiye gibi kendinden çok daha geniş bir gönül coğrafyasını temsil eden bir gücün tüm imkanlarıyla Metaverse'nin, inşa sürecinin parçası olması gerektiğine inanıyoruz. Bildiğiniz üzere stratejik iletişimin kurumsallaşması çalışmalarımızın çatısını Türkiye İletişim Modeli oluşturuyor. Bu model iletişim konusunda iddia ve ilkelerimizi net bir şekilde ortaya koyduğu gibi tüm bu yeni dijital teknoloji trendlerini de ihtiva ediyor." dedi.

Altun daha sonra Dünya'nın kamu içerik platformu icerik.gov.tr'nin hizmete alınacağını şu sözlerle duyurdu:

"Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanlığı olarak devlet millet iletişiminin kalbinin attığı Cimer ile iletişimde söylem birliğinin merkezi araçlarından biri olan devlet enformasyon sistemimizin yanına yeni projelerimizi ekliyoruz. Çalışmalarını tamamladığımız stratejil iletişim yönetim platformu ve dünyanın ilk kamu içerik platformu olan icerik.gov.tr'nin beta sürümlerinin hazır olduğumu buradan duyurmak istiyorum. Önümüzdeki dönemde bu. 2 yeni projemizi Metaverse ile de uyumlaştıracağız. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda TRT'nin ev sahipliğini yaptığı Metaverse ve Yayıncılık Formu'nun çok hayati bir önemi olduğunu düşünüyorum. Bu forumda alanında lider isimlerin katkılarıyla yayıncılığın geleceği ve Metaverse'nin dizaynı gibi konular masaya yatırılacak. Aynı zamanda Metaverse'nin oyunlar, startuplar, medya, sanat, moda, eğitim gibi alanlara nasıl etki ettiği konuşulacak. Bu alanlarda ne tür vaatleri bünyesinde barındırdığı ele alınacak. Eminim ki burada yapılacak tartışma ve değerlendirmeler ufkumuzu genişletecek bir bütün olarak insanlığın faydasına olacak."

Altun daha sonra konuşmasını "Bu duygu ve düşüncelerle bu kıymetli programın hazırlanmasında emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla Allah'a emanet olun." sözleriyle tamamladı.

 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 3
  • Selahaddin 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde Cumhurbaşkanını doğru bilgilendirseniz, doğru yönlendirseniz...
    Cevapla
  • Deli Dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzayda rüzgar varmı?
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin gelişmesini ilerlemesini alayla karşılayanlara tek cümle ile, Atalarımız söylemiş. "Eşek hoşaftan ne anlar" Türkiye ilerleyecek onlar da seyredecek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...